Microsoft en EC komen niet tot schikking

Dit artikel delen:

Schikkingsgesprekken tussen Microsoft en de antitrusttak van de Europese Commissie zijn stukgelopen. President Steve Ballmer was in allerijl naar Brussel gekomen.

De Microsoft-topman zou eigenlijk een toespraak houden op een conferentie in Las Vegas. Een dag eerder werd bekend dat Ballmer niet zou spreken op het Microsoft Management Summit 2004, maar dat hij onderhandelingen achter gesloten deuren zou gaan voeren met EC-mededingingscommissaris Mario Monti. Het Amerikaanse softwarebedrijf wilde op de valreep nog vrede sluiten met Europa.
 
De EC stevent namelijk af op een harde veroordeling (http://www.computable.nl/artikels/buitlan4/i1204rfe.htm). Op tafel ligt nu een strafmaatregel die Microsoft zou dwingen zijn Windows in de Europese lidstaten te leveren zónder zijn Media Player. De softwareproducent stelt dat het het recht heeft zijn product (Windows) te verbeteren, onder meer door het toevoegen van applicaties. Dit gegeven speelde ook al in de langlopende Amerikaanse antitrustzaak.
 
Er bestaat nog de mogelijkheid dat Microsoft niet de eigen software hoeft te scheiden, maar dat het media-afspeelprogrammatuur van derden moet meeleveren. De Windows-producent heeft al verklaard dit als mogelijkheid te zien voor pc-leveranciers; die dienen de producten van Microsofts concurrenten te leveren aan consumenten. In de praktijk zou dit echter op problemen kunnen stuiten doordat pc-leveranciers gebonden zijn aan Microsoft. Ook dit is eerder voorgekomen in de Amerikaanse antitrustzaak.
 
Een officieel oordeel van de EC is nu elk moment te verwachten. Het is nog onbekend of de Commissie het bij de softwarescheiding wil houden of dat het ook een financiële boete oplegt. De EC zou naar verluidt een boete van enkele honderden tot wel een miljard euro overwegen. Ook staat het verplicht in licentie geven van applicatieprotocollen, voor de communicatie tussen client- en serversystemen, op het strafmenu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Yes... eindelijk.
Nu nog IE en de Active 'X', 'Deleten' en
VBS / JS enbedded scripting host 'draggen' richting 'Recycle Bin' en daar 'droppen',
en het Windows-OS wordt zowaar nog veilig ook !

Het is jammer dat Microsoft blijft volhouden dat het slechts om innovaties van een product gaat: in de afgelopen jaren is steeds meer applicatiesoftware toegevoegd aan het op zich goede OS Windows. Dit lijkt zeer sterk op koppelverkoop, daar de genoemde uitbreidingen natuurlijk ook als aparte software aangeboden zou kunnen worden, via een gedocumenteerde API.
Natuurlijk dan met een aparte (lagere) prijs voor Windows, en een aparte prijs voor de toegevoegde applicatiesoftware.
In dat geval zouden echter concurrenten een alternatief kunnen aanbieden....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker