Fryslân wil Friestalige Office voor ambtenaren

Dit artikel delen:

Binnenkort moet het voor de ambtenaren van Provincie Fryslân mogelijk zijn te werken met een Friestalige versie van softwarepakket Microsoft Office. Zo'n versie is waarschijnlijk klaar in 2012. De SP vraag zich af of dit strookt met het plan-Heemskerk, dat het overheidsgebruik van open standaarden moet stimuleren.

Provincie Fryslân wil dat alle ambtenaren binnenkort kunnen werken met de Friese versie van kantoorsoftwarepakket Office. Die versie, waar de provincie en softwareleverancier Microsoft gezamenlijk aan werken, werd in het voorjaar aangekondigd en is gereed in 2012.

De statenfractie van de SP vraagt zich af wat de kosten zijn voor het vertalen en het onderhouden van het kantoorpakket bij de provincie. Bovendien maakt de fractie zich zorgen of het besluit niet voorbijgaat aan de richtlijnen van staatssecretaris Heemskerk om het gebruik van opensourcetoepassingen bij de overheid te stimuleren.

Glossary

Inmiddels is de eerste fase van de samenwerking tussen Microsoft en provincie Fryslân afgerond. De Friestalige community glossary, de lijst van ict-termen die worden gebruikt in de programma's van Office, is gereed. Die werd vertaald door de Fryske Akademy. Volgens de provincie duurt het tot 2012 voordat een volledige Office-versie in de Friese taal beschikbaar is.

Door toepassingen te gebruiken die zijn gebaseerd op open standaarden, wordt de overheid minder afhankelijk van slechts één aanbieder. Bovendien zou het kostenvoordelen moeten opleveren. OpenOffice, een veelgebruikt opensourcepakket van kantoorprogramma's, heeft al een Friestalige versie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waneer geven we eindelijk eens een inburgeringscursus aan de Friese ???? Niet dat ik daar zo voor ben met buitenlanders maar dit is toch ondertussen te gek voor woorden zeg ! Dialect is prima, maar doe verder gewoon algemeen beschaaft Nederlands.

Wat een onzin, het kost weer en vermogen terwijl openoffice al op de plank ligt!

Zeg Alexander, geen geschiedenis gevolgd?
Fries is een officiele taal en geen dialect.
Fries is na het Nederlands de tweede offficiele taal van Nederland. Zo te zien heb jij ook een inburgeringscursus nodig of in ieder geval geschiedenislessen.

@ Edwin

Dat Fries een officiele taal is prima, maar wat heb ik daar aan als Nederlander. Cultureel erfgoed is niets mis mee, maar we gaan nu echt iets te ver. De belastingbetaler moet hier weer voor opdraaien en dat lijkt mij nu net niet de bedoeling.
Wat zijn de kosten voor die vertaling en wat je van dat geld had kunnen doen.

Sorry, maar Fries kan dan wel de 2e taal zijn, maar het is "maar"een erkende minderheidstaal in Nederland. Zo zijn onder andere Limburgs en Nedersaksisch erkende regionale talen...
Als ik mij verstaanbaar wil maken in den lande, is er maar 1 taal, Nederlands.(als Nedersaks zijnde). Dat is de taal die in het hele land "gebruikt" wordt, en dus in mijn ogen de enige taal is in dit land. Wat je op verjaardagen met "soortgenoten"spreekt, moet een ieder zelf weten, maar voor instanties als een provincie vindt ik belangerijk dat de stukken in het Nederlands zijn opgesteld. Een groot deel van de stukken gaan ook naar instanties buiten de provincie. En dan nog, er wonen ook genoeg niet-Friezen in Friesland, leuk als je je vergunning in het Fries krijgt.....

Ik vraag mij af waarom ze geen open office ombouwen tot een office paket in het Fries. Dan beginnen ze eindelijk is met het openmaken bij de ambtenaren

wat een flauwekul. ik als fries vindt dat de friesen zolangzamerhand aan het doorslaan zijn.
als je in friesland een plaats binnenrijdt (leeuwarden) krijg je eerst "ljouwert" waar leeuwarden in het klein onderstaat. friesen moeten eens ophouden zichzelf zo voor schut te zetten door hun taal voor de overige nederlanders door hun strot te drukken!

Globalisering op z'n Fries neem ik aan.
Iedere weldenkende regering verbiedt dit, de ambtelijke taal in Nederland is ABN, "algemeen beschaafd Nederlands".

Voorbeeld, een Amerikaan die in Leeuwarden woont krijgt een brief van de provincie in het Fries . . .
Zo maak je je onsterfelijk belachelijk.

De kosten? Wie gaat dat betalen? En waar zijn de "grote" politieke partijen?

Waarom Office? Kies de Opensource oplossingen waarin het Fries er ook gewoon ingeklikt wordt, goedkoper, sneller en de overheid gaat toch rustig aan over naar Opensource. Mooi moment om de stap te maken. En dan kan onze Nederlands sprekende Fries ook gewoon lekker functioneren in dat kantoor.. Maar dat is waarschijlijk te makkelijk gedacht ;-)

Als je nu echt iets onzinnigs wil doen, ga dan vangrail schilderen. Fries is geen taal en komt op zeker niet in Office. Wie bedenkt dit nou toch weer.

Inderdaad wat een onzin. De Friezen moeten doorgaan zichzelf zo belachelijk en gehaat te maken met dit soort initiatieven. Dan kunnen de tukkers en de limburgers binnenkort ook beginnen zich op zo'n manier belachelijk te maken en buiten te sluiten met hun geheimtaaltje. Kinderachtig!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-16T16:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.