Kabinet stelt eisen aan grote ICT-projecten

Dit artikel delen:

Ict-projecten bij de overheid die meer dan 20 miljoen euro gaan kosten, moeten in de toekomst aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen. De ministerraad heeft met het plan van minister Guusje ter Horst ingestemd.

Ict-projecten bij de Rijksoverheid van meer dan 20 miljoen euro moeten in de toekomst aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen. Onder andere moeten de mijlpalen en risico's in beeld worden gebracht in een startbrief bij aanvang voor een project. Ook moet er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van eenduidige standaarden en architectuur. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Tweede Kamer moet dit voorstel nog goedkeuren.

Verder ontvangt de Tweede Kamer jaarlijks een overzicht van alle grote lopende ict-projecten. Daarin zal onder meer worden ingegaan op de werkelijke en de geraamde kosten en op de werkelijke en geraamde looptijd van een project.

Geen centrale verantwoordelijkheid

Deze set met eisen is een vervolg op de brief die minister Ter Horst stuurde naar aanleiding van het rapport 'Lessen uit grote ict-projecten' van de Algemene Rekenkamer. De verantwoordelijkheid van ict-projecten wordt niet centraal geregeld. Die blijft liggen bij de verschillende departementen en ministers. De rol van de minister van Binnenlandse Zaken betreft een systeemverantwoordelijkheid.

Het kabinet erkent het belang, zoals aangegeven door de Rekenkamer, van een chief information officer (cio) die de leiding van een organisatie informeert en adviseert bij de besluitvorming over grote ict-projecten. Over de noodzaak om deze functie op alle ministeries te creëren en over andere mogelijkheden om de informatievoorziening te verbeteren, vraagt het kabinet advies aan de Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijksdienst.

Rekenkamerrapport

Woensdag verschijnt het tweede deel van het rapport 'Lessen uit grote ict-projecten'. De verwachting is dat dit rapport weinig veranderingen zal brengen bij de overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het is een stap in de goede richting. Wat ik echter niet begrijp: volgens mij is het normaal dat bij ELK project vooraf de mijlpalen, risico's en deliverables per mijlpaal in beeld zijn gebracht. Dit wordt begeleid door een uitgewerkte business case en dit zijn dan je minimale stuurparameters. Alle afwijkingen ten opzichte van deze parameters (indien gebruik wordt gemaakt van Prince II bij afwijking groter dan de toegestane maximale afwijking) moet een exception report worden gemaakt en de business case opnieuw beschouwd (is het nog haalbaar?). En waarom geldt dit alleen voor ICT projecten? Zijn andere projecten dan zo goed geleid?

Goed opdrachtgeverschap is het fundament voor elk project. De meeste opdrachtgevers zijn zich er echter niet van bewust dat met met de opdracht ook organisatie, sturing en risico management expliciet in de opdracht opgenomen moet worden.
Dit is onafhankelijk van het type project (IT of ander type project). Zeker vreemd is dat veel "opdrachtgevers" thuis bij een verbouwing dit allemaal w?l regelen.

Daarom is door gepensioneerden gratis gemeenteanalyse.nl

ontwikkeld, welke nog verder wordt uitgebouwd

door CCK (ComputerClub Kerkelanden te Hilverum)

S.V.P doorsturen tot in de verste uithoeken

Gemeente Den Haag en Amsterdam gaan al overstag.

Zie gegevens 2008

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-20T17:02:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.