Waterschapsverkiezingen niet via internet

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Huizinga verleent geen goedkeuring aan de geplande internetstemprocedure tijdens de verkiezingen voor de Waterschappen, in november 2008. Het systeem kan te gemakkelijk worden gemanipuleerd en misbruikt.

Het systeem waarmee Nederlanders in november zouden kunnen stemmen voor de waterschappen, blijkt te onveilig om te gebruiken. Staatssecretaris Huizinga-Heringa van Verkeer en Waterstaat heeft daarom besloten deze stemwijze niet goed te keuren. Haar besluit, dat ze op 30 juni naar de Tweede Kamer stuurde, is gebaseerd op een onderzoek van het Eindhoven Institute for the Protection of Systems and Information. EIPSI is onderdeel van Technische Universiteit Eindhoven.

De onderzoekers maakten korte metten met de internetstemvoorziening. "Er zijn pragmatische elementen in het systeem die aangegrepen kunnen worden voor manipulatie en misbruik, met name door ingewijden. Het systeem voor stemmen per internet kent mogelijk ook gevaarlijke manieren voor het manipuleren van verkiezingen, die in principe op grote schaal toepasbaar zijn en afwijken van die per verkiezingen per post."

Zorgelijk

Er zouden volgens het EIPSI inmiddels maatregelen zijn genomen 'om de veiligheid en integriteit van de verkiezingen te waarborgen.' Desondanks menen de onderzoekers dat "het mechanisme van de stemcontrole haar beperkingen kent en mogelijk onvoldoende krachtig is tegen bepaalde vormen van manipulatie en fraude."

Staatssecretaris Huizinga vindt de conclusies in het rapport 'erg zorgelijk'. Vooruitlopend op het definitieve rapport dat adviesbureau Fox-IT opstelt, heeft ze de Unie van Waterschappen gewaarschuwd dat er geen goedkeuring komt voor de internetstemvoorziening. Het definitieve besluit valt voor 1 september 2008.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waterschapsverkiezingen zijn sowieso een farce. Je moet kiezen uit een lijst met tientallen personen op basis van een paar zinnetjes die ze zelf mochten bedenken. En toen bleek ook nog dat er gefraudeerd was met de benodigde handtekeningen. Wat voor stemtechniek ze ook kiezen, het hele idee achter deze schijnverkiezing is een misplaatst idee van een democratie-fundamentalist.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-01T15:04:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.