Kabinet investeert 8 miljoen in marsmissie

Dit artikel delen:

De overheid draagt acht miljoen euro bij aan de voorbereidingen voor de Europese missie naar mars. Die staat gepland voor het jaar 2014. Met het geld worden drie wetenschappelijke instrumenten ontwikkeld.

De Nederlandse overheid wil 8 miljoen euro bijdragen aan de eerstvolgende missie van ruimtevaartorganisatie ESA naar Mars. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het geld komt uit de begrotingen van de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het wordt gebruikt bij de voorbereiding van drie wetenschappelijke ruimte-instrumenten voor de missie EXOMars.

Het is de bedoeling dat die missie in 2014 op de rode planeet landt. Met de acht miljoen euro kunnen de drie instrumenten volgens het dagblad in concept worden ontwikkeld tot het moment waarop ESA de ontwerpen beoordeelt. Eén van de instrumenten kan vervolgens tot vluchtwaardig instrument worden gemaakt.

Biologisch onderzoek

Het ruimtevaartuig dat wordt gebruikt bij de missie EXOMars heeft een wagen aan boord met een grote boor en instrumenten die biologisch en geologisch onderzoek gaan doen. Een van de instrumenten is gebouwd in samenwerking met TNO en moet de opgeboorde marsstenen analyseren op chemische samenstelling.

Het tweede instrument is een zogenoemde Life Marker Chip, een biochemisch laboratorium op een chip die biologische marsmaterialen herkent en kan karakteriseren. De derde technologie is gebouwd door onder andere het Nederlandse instituut SRON en bestaat uit gevoelige elektronica waarmee bevingen en meteorietinslagen kan worden gemeten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alweer een zinloze investering van onze belastingcenten!, Investeer liever in de arme gezinnen in Nederland die door jullie toedoen financieel aan de grond zijn gebracht!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-08T10:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.