Invoering wet 'digitale vergunning' fors vertraagd

Dit artikel delen:

De invoering van de Wabo is met een jaar uitgesteld tot is 1 januari 2010. De betrokken wet- en regelgeving en het te bouwen loket voor de digitale omgevingsvergunning zijn complex en vragen meer tijd dan verwacht.

De invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) is nodig voor het regelen van de omgevingsvergunning: de geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Burgers en ondernemers kunnen dan straks met behulp van het Landelijke Voorziening Omgevingsloket (LVO) hun vergunningen digitaal op één plek regelen. Zij hoeven dan niet meer voor bijvoorbeeld bouw-, reclame-, inrit-, kap- en sloop-volmachten langs verschillende instanties.

Vertraagd

Achter het digitale LVO worden ruim vijftien wetten, aangevuld met relevante gemeentelijke en provinciale verordeningen, toegankelijk gemaakt voor het aanvragen van vergunningen. De ontwikkeling van dit digitaal postkantoor is vertraagd. Volgens de oorspronkelijke planning zou het loket in het eerste kwartaal van 2008 worden opgeleverd. Het ministerie hoopt de eerste onderdelen van het LVO wel al in januari 2009 op te leveren. Vrom wacht niet op het definitieve groene licht voor de Wabo. De eerste testronde van het LVO heeft reeds plaatsgevonden. Ook is begonnen met het aansluiten van sommige overheden op het loket, waardoor deze instanties aanvragen alvast met behulp van het nieuwe systeem kunnen afhandelen.

Reces

Volgens met ministerie vragen de onderhandelingen met diverse betrokken partijen over de dekking van de kosten van de invoering van de Wabo ook nog eens veel aandacht. Het gaat dan om veranderingen in organisatie, processen en ict.

Een andere vertragende factor is dat de Wabo in behandeling is bij de Eerste Kamer. Aan minister Cramer van Ruimte en Milieu is gevraagd om nadere vragen te beantwoorden. Dat vindt plaats na het reces.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

[...] Achter het digitale LVO worden ruim vijftien wetten, aangevuld met relevante gemeentelijke en provinciale verordeningen, toegankelijk gemaakt voor het aanvragen van vergunningen. [...]

Dus in plaatst dat de politiek het bos aan regelgeving kapt en er een nieuwe boom plant, besluit men om een groot (duur) hek om het bos te zetten, zodat de burger straks nog maar via 1 loket naar dat bos mag kijken.

En dan zegt men dat de Overheid (lees Politiek) geen geld verspilt.

Echt humor.

Ik reageer op de reactie hierboven.

Zelf ben ik als medewreker verbonden met het implementeren van deze wet bij een van de grote gemeentes.

Ik verbaas over de mening van de persoon hierover. Een onnadenkende reactie.

Door het maken van een digitaal loket waar 'de burger' alle vergunningen kan aanvragen wordt het eenvoudiger voor de burger om door het bos van alle loketten en afdelingen, stadsdeelkantoren, noem maar op een vergunning aan te vragen.
Op termijn voorzie ik geen lange wachttijden, rijen e.d voor het aanvragen van vergunningen. Ook zal in de toekomst goedkoper gewerkt kunnen worden.
We gaan als het ware terug van veel processen naar ??n proces!

De reactie hierboven slaat dus kant nog wal.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-11T11:05:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.