UWV stelt 371 applicaties buiten gebruik

Dit artikel delen:

Het UWV is bezig het aantal gebruikte applicaties drastisch te verminderen. In de afgelopen tijd stelde de instantie 371 toepassingen buiten gebruik. Dat was nodig omdat de fusiepartijen in 2002 ongeveer negenhonderd grote en vijfhonderd kleine applicaties inbrachten.

Uitkeringsinstantie UWV heeft de afgelopen tijd 371 toepassingen buiten gebruik gesteld, waarvan 273 in 2007 en de eerste vier maanden van 2008. 190 andere applicaties moeten migreren naar het hoofdrekencentrum, de centrale ict-afdeling van UWV. Inmiddels zijn er 53 gemigreerd, waarvan achttien in 2007 en de eerste vier maanden van dit jaar. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde viermaandenverslag van de uitkeringsinstantie.

In totaal streeft de organisatie er naar om 468 applicaties buiten gebruik te stellen, om zo meer grip te krijgen op de complexe ict en de daarmee gemoeide kosten. Een drastische vermindering van het aantal softwaretoepassingen was noodzakelijk omdat de vijf fusiepartners van UWV in 2002 bij elkaar ongeveer negenhonderd grote en vijfhonderd kleine applicaties inbrachten.

Hoofdrekencentrum

Het centraal opgezette hoofdrekencentrum van UWV begon eind 2004 als een soort makelaar tussen de interne klant en de externe leverancier. Het idee was dat medewerkers van het hoofdrekencentrum zorgen voor de regie van de verschillende ict-projecten, van beleid, de interne en externe aansturing, de architectuurkeuze, informatieplanning en SLA's tot incident- en managementrapportages.

Ondanks deze voornemens is er flinke kritiek op de projectaansturing van UWV. Zo vertelden  enkele ict'ers die betrokken zijn bij het kortgeleden afgeblazen ict-project voor de Wia begin juli, dat de uitkeringsinstantie zelf te weinig kennis in huis had en externe programmamanagers moest aanstellen, die bovendien onvoldoende onafhankelijk bleken.

Applicaties

Onder de applicaties die het UWV gebruikt, zijn systemen voor enterprise content management (het door Getronics gebouwde FileNet), work flow management (Flower/Pallas), process development (Testbed/Bizzdesign), polisadministratie (Capgemini), kantoorautomatisering (Microsoft), enterprise resource planning, databases en communicatie. Getronics beheert sinds 2004 de gehele netwerkinfrastructuur van de instantie. Het rekencentrum wordt beheerd door IBM.

Daarnaast bouwt UWV volop aan nieuwe ict-systemen. Een deel wordt ontwikkeld in aanloop op de komende fusie met het centrum voor arbeidsbemiddeling CWI, per 1 januari 2009.

De instantie wil voorlopig niet meewerken aan een projectinventarisatie door Computable.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-15T17:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.