Waterschappen zien af van internetstemmen

Dit artikel delen:

De verkiezingen van de waterschappen, in november 2008, zullen definitief niet plaatsvinden via internet. De unie van waterschappen besloot daartoe na verschijning van een onderzoeksrapport waaruit bleek dat er mee gemanipuleerd kon worden.

De unie van waterschappen ziet definitief af van de inzet van internet bij de waterschapverkiezingen in november 2008. De instantie doet dat na de verschijning van een rapport van Fox-IT, die de veiligheid van internetstemmen toetste. Het adviesbedrijf toonde dat dat kwaadwillende op relatief eenvoudige wijze meerdere stemmen kunnen uitbrengen.

Vooruitlopend op de resultaten van het rapport had staatssecretaris Huizinga eind juni al aangegeven geen toestemming te geven voor deze stemwijze. Het rapport is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de waterschappen voorgelegd.

Onderzoek

De onderzoekers maakten korte metten met de internetstemvoorziening. "Er zijn pragmatische elementen in het systeem die aangegrepen kunnen worden voor manipulatie en misbruik, met name door ingewijden. Het systeem voor stemmen per internet kent mogelijk ook gevaarlijke manieren voor het manipuleren van verkiezingen, die in principe op grote schaal toepasbaar zijn en afwijken van die per verkiezingen per post."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-22T11:38:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.