Staatssecretaris De Jager propageert ICT-toets

Dit artikel delen:

Staatssecretaris De Jager van Financiën wil dat het kabinet, bij gebleken succes, de haalbaarheidstoets van ICT~Office omarmt. Hij voert de toets, die vooraf bepaalt of ict-projecten realiseerbaar zijn, eerst in bij de Belastingdienst.

In een poging meer succesvolle ict-projecten bij de overheid te realiseren is staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën groot voorstander van het breed invoeren van de haalbaarheidstoets van branchevereniging ICT~Office. Hij laat dit model vanaf de zomer al gebruiken bij de Belastingdienst. Bij gebleken succes zal De Jager in het kabinet andere bewindslieden aansporen deze toets ook te hanteren voor ict-projecten in hun departementen. De Jager zei dit op de bijeenkomst PulchrITijd die Getronics jaarlijks voor zijn overheidsklanten organiseert.

Om de tafel

ICT~Office en het ministerie van Economische Zaken lanceerde deze toets vorig jaar mei. Het idee is dat voorafgaande aan een aanbestedingstraject de rijksoverheid en leveranciers uit de ict-branche om de tafel zitten om aankomende ict-projecten via een stappenmodel te toetsen op hun haalbaarheid, innovativiteit en betaalbaarheid. Het idee van zo'n check is afgekeken van het Verenigd Koninkrijk, waar de overheid deze toets al een paar jaar in gebruik heeft.

De Jager benadrukte tijdens zijn toespraak nogmaals dat de overheid sterk is in het bedenken van beleid, maar te weinig oog heeft voor de uitvoering. Dat is in zijn ogen een van de redenen dat ict-projecten vaak spaak lopen. "Er moet meer worden geïnvesteerd in het voortraject om te bepalen of de verwachtingen wel realistisch zijn en om de randvoorwaarden scherp te stellen. Wat is er tegen om voordat er een aanbesteding start marktpartijen uit te nodigen om van gedachten te wisselen over het doel, de aanpak en de uitvoering van een potentieel ict-project?"

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar op het keyboard zit de haalbaarheidstoets?

Als je de berichten mag geloven is dit voor het grootste deel van de ambtenaren een valide vraag.

Het lijkt me evident dat leveranciers niet die toets moeten uitvoeren, maar dat zoiets wordt gedaan door onafhankelijke experts...

Wat ik nog steeds vreemd vind is dat wij luisteren naar een man als De Jager.
Deze man is zoals uit de media blijkt een witte boorden crimineel die buiten dat hij premies niet betaalde voor zijn personeelsleden en gerotzooi met contracten nu ook nog op een achterbakse manier de speelautomatenbranche de nek probeert om te draaien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-11T11:28:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.