Elektronisch aanvragen vergunningen wordt eenvoudiger

Prinsjesdag 2008

Dit artikel delen:

De nieuwe dienstenwet moet het ondernemers makkelijker maken elektronisch vergunningen aan te vragen. Dat maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend in de begroting voor het komende jaar.

Voor het bedrijfsleven heeft de overheid minder lastendruk in petto. De nieuwe Dienstenwet maakt het voor ondernemers aanzienlijk eenvoudiger om vergunningen aan te vragen, bijvoorbeeld ook elektronisch. Bovendien worden meer vergunningen voor onbepaalde tijd verstrekt, waardoor ze niet meer elk jaar hoeven te worden aangevraagd.

De wijziging van het Burgerlijk Wetboek moet digitale polisverstrekking mogelijk maken. Daarnaast komt er een verhoging van de grens voor het doen van kwartaalaangifte voor de btw van 7.000 euro naar 15.000 euro. In 2009 wordt bovendien de mogelijkheid ingevoerd de Verklaring Arbeidsrelatie digitaal aan te vragen.

Verder wordt volgend jaar bekeken hoe de fiscale wetgeving is te vereenvoudigen. Het gaat daarbij om de loonheffingen, arbeidsrelaties en Successiewet. Ook de verschillende toeslagen moeten eenvoudiger. Het onderzoek hiernaar moet voor 1 april 2009 zijn afgerond.

Administratieve lastendruk verlagen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigt verder aan de administratieve lastendruk voor burgers verder te willen verlagen. Nadruk zal vallen op de tien grootste knelpunten op dit gebied. Een belangrijk middel om de last terug te dringen is de e-overheid. Digitalisering moet ervoor zorgen dat burgers snel en zeker zaken kunnen doen met de overheid.

Vanaf eind dit jaar kunnen burgers op www.mijnoverheid.nl een eigen pagina openen waar ze hun gegevens kunnen inzien, berichten kunnen ontvangen en zaken kunnen doen. Een toenemend aantal overheidsdiensten wordt via die pagina beschikbaar. Nog dit jaar wordt de Rijksdienst voor het Wegverkeer hierop aangesloten. In 2009 volgt de belastingdienst. Dan sluiten nog meer gemeenten zich aan. Dat jaar worden ook de functionaliteiten verder uitgebreid.

Telkens dezelfde gegevens

Een grote ergernis voor burgers is dat zij telkens dezelfde gegevens moeten verstrekken. Binnenlandse Zaken probeert dit te verminderen tot één keer. Dit jaar wordt een inventarisatie gemaakt van inkomensafhankelijke regelingen. Op basis daarvan is te bepalen hoe duplicatie kan worden voorkomen. Het gebruik van deze regelingen wordt straks ook zichtbaar op eerdergenoemde persoonlijke pagina. De minister wil volgend jaar ook bij de gemeenten een merkbare vermindering van de administratieve lasten realiseren.

Op die manier is de burger eenvoudiger in staat zaken te doen met de overheid. Hij kan diensten afnemen die passen bij diens persoonlijke behoefte. Ook wordt het tonen van inkomensafhankelijke regelingen voorbereid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-16T15:15:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.