'Project is binnen tijd en budget afgerond'

Dit artikel delen:
Computable Award 4X3

Computable heeft vijf ict-projecten genomineerd voor de Computable Award voor ICT-project van het jaar in de Publieke Sector. De betrokkenen vertellen over de grootste uitdagingen van het project.

Infrastructuur Projectministerie Jeugd en Gezin

Voor het nieuwe Projectministerie voor Jeugd en Gezin, een samenwerking tussen vier ministeries, werd een nieuwe infrastructuur ontwikkeld. De ict-afdeling van het ministerie van VWS koos in samenwerking met ThinClient Consultancy voor een server based computing infrastructuur op basis van Citrix. Projectmanager Jan Pothof: "De technische uitdaging was binnen de afgesproken zes weken volbracht. Ook aan de kant van de bedrijfsvoering lagen uitdagingen. We moesten binnen de verschillende departementen de juiste mensen vinden die beslissingen over ict konden nemen en uitvoeren."

Overheidsbrede Zoekdienst

Overheid Geeft Antwoord is een overheidsbrede zoekdienst die digitale overheidsinformatie toegankelijk moet maken via internet. Programmamanager Robert Jansen: "De grootste uitdaging van dit project is om de veelal aanbodgerichte informatie en diensten van de overheid op een begrijpelijke en vraaggerichte manier te ontsluiten voor burger en ondernemer. Daarnaast is ook de investering in en de deelname aan de zoekdienst door de doorgaans autonome overheidsorganisaties een grote uitdaging. We hopen dan ook dat deze nominatie ons hier weer een stap verder kan brengen."

Virtuele testomgeving gemeente Venlo

De gemeente Venlo is genomineerd voor het gebruik van een virtuele testomgeving. Teamleider-ict Frank Stege: "We hadden een testomgeving nodig waar we nieuwe releases op konden zetten. Je kunt daarvoor echter niet een complete kopie maken van de productieomgeving. Dat had een heleboel ruimte gekost en onze serverruimte is niet zo groot. Bovendien vraagt een test maar weinig capaciteit van de systemen. Met VMware konden we op één enkele hardware-server meer systemen tegelijk draaien. Bovendien konden we deze helemaal afschermen van de productieomgeving."

Odisys donnorregistratiesysteem

Het OrgaanDonatieInformatieSYSteem: Odisys registreert de wilsbeschikkingen van zo'n zes miljoen Nederlanders. In 2007 is de databank vernieuwd om internetraadpleging mogelijk te maken. Technisch beheerder Paul Weijenberg: "In een half jaar was de ombouw van het systeem een feit, waarbij aan de voorkant van de website ook nog als privacywaarborg een DigiD-toegang is gemaakt. Hoewel het een flinke omschakeling was van Oracle/Unix naar Microsoft, is het project binnen de geplande tijd en het geplande budget van 1,3 miljoen euro opgeleverd."

Kadaster Clik Online

Het Kadaster nam voor een nieuwe onlinedienst waarbij 'grondroerders' informatie krijgen over de ligging van kabels en leidingen een aantal ict-componenten van het Kabels en Leidingen Centrum (Klic) over. Voor de integratie maakt het gebruik van SAP xi (Exchange Infrastructure), SAP's Netweaver-component voor het uitwisselen van berichten. Aart-Jan Klijnjan: "Het Kadaster is verheugd met de nominatie. Klic-online is gebaseerd op het soa-concept en zit conceptueel goed in elkaar. De grootste uitdaging vormt de praktische uitvoering: hoe voorkom je dat er onder druk van tijd en geld ondoordachte concessies worden gedaan? Klic-online is een mooi voorbeeld van een concept dat door samenwerking met de gebruikers is doorontwikkeld tot een gebruiksvriendelijk systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Venlo zou eens wat meer zijn best moeten doen om de niet-virtuele omgeving eens te fatsoeneren.

Het centrum is al tien jaar lang een grote puinzooi.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-29T09:46:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.