Noodvoorziening WIA is nog vijf jaar bruikbaar

Dit artikel delen:

Uitkeringsinstantie UWV verwacht nog vijf jaar gebruik te kunnen maken van de noodvoorziening ter ondersteuning van de wet Wia. Het oude, maar aangepaste, platform moet daartoe verder uitgebreid worden. De systeemintegratie met andere sociale wetten is voorlopig wel van de baan.

UWV kan het tijdelijke systeem voor de administratie van uitkeringswet Wia, de opvolger van de WAO, de komende vijf jaar nog gebruiken. Dat concludeert de instantie in de tussenrapportage naar aanleiding van het stilleggen van de bouw van een nieuw systeem. De noodvoorziening, zoals UWV het tijdelijke systeem noemt, is een aangepaste versie van het oude platform Resa/Fasa dat werd gebouwd door automatiseerder Getronics PinkRoccade.

Invoegen van functionaliteit

De uitkeringsinstantie inventariseerde de gevolgen van het aanhouden van het oude systeem. Zo zouden er financiële gevolgen zijn, veroorzaakt door het invoegen van functionaliteit die eigenlijk pas in het nieuwe platform werd voorzien. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de koppeling met het ziektewetsysteem en het wijzigingen van het aansluitnummer in het loonheffingsnummer. UWV moet nog berekenen wat de financiële gevolgen precies zijn.

Andere functionaliteit wordt niet in de noodvoorziening geïntegreerd. Hierdoor blijft de administratieve ondersteuning van de uitkeringswet deels afhankelijk van ‘handmatige capaciteit'. "Daar zal geen of weinig verandering in komen", staat in het tussenrapport te lezen. Ook zal de verantwoordingsinformatie uit het systeem beperkt blijven. De uitkeringsinstantie koestert al lange tijd de wens om dit soort informatie meer en sneller beschikbaar te hebben.

Complex systeemlandschap

De belangrijkste wens bij het nieuwe ict-systeem was dat de uitvoering van verschillende sociale wetten, zoals Wia, WAO, de werkloosheidswet en de ziektewet, uiteindelijk in één platform geïntegreerd wordt. Door het stilleggen van de bouw in juni, zal dat voorlopig niet het geval zijn. Het ‘huidige complexe systeemlandschap' moet daardoor volgens UWV langer in stand worden gehouden.

Geschiedenis

Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni definitief stilgelegd. Doorgaan met het project zou ‘steeds hogere kosten met zich meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee wordt zeker gesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'. Dat schreef Donner op 17 juni in een brief aan de Tweede Kamer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-07T10:17:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.