250 miljoen voor een betere overheid met ICT

Dit artikel delen:

Het kabinet steekt 250 miljoen euro in projecten om de dienstverlening van de overheid efficiënter, sneller en beter te laten verlopen. Onder deze projecten is een groot aantal ict-projecten, waaronder de invoering van de Rijkspas of het programma E inspecties.

Het kabinet investeert 250 miljoen euro in projecten voor een kleinere en betere dienstverlening door de rijksoverheid. Een groot deel van deze projecten zijn ict-projecten. Dat heeft minister Guusje ter Horst in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Ter Horst stelt een directeur-generaal (DG) Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk aan die controleert of alle ict-projecten boven de twintig miljoen euro aan de eisen voldoen. Een DG is na de secretaris-generaal de hoogste ambtenaar op een ministerie. Hij gaat kaderstellende eisen aan projectplannen, reviews en architectuur stellen en naleven. Het merendeel van de projecten beschreven in de brief van Ter Horst, komt niet uit boven de twintig miljoen euro. Een woordvoerder van het ministerie verwacht dat er binnen enkele weken bekend is wie de functie DG Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk gaat vervullen.

Geo-informatie

Het gaat om verschillende projecten waar het geld in wordt geïnvesteerd. Zo wordt in het project Publieke dienstverlening op de kaart negen miljoen euro gestoken. Dit project ontwikkelt een gemeenschappelijke rijksbrede voorziening rond geo-informatie. Rijkswaterstaat, het Kadaster en het ministerie van VROM gaan met deze voorziening werken. Het programma E inspecties krijgt 24,5 miljoen euro. Dit project ontwikkelt gemeenschappelijke ict-voorzieningen waarmee rijksinspecties informatie kunnen delen.

Ook gaat er de komende drie jaar 5,4 miljoen euro naar de Rijkspas. De pas geeft alle ambtenaren toegang tot data en gebouwen. Ook krijgt ieder departement een chief information officer (cio). Dit gaat de komende vier jaar 15,85 miljoen euro kosten.

Ter Horst zegt in haar brief rekening te houden met de uitgangspunten van het kabinetsbeleid Nederland Open in Verbinding (NOiV). Hierin staat dat ict-projecten bij de overheid moeten worden getoetst op het gebruik van open source en open standaarden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-28T15:37:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.