15 miljoen euro voor slimme ICT-oplossingen

Dit artikel delen:
Investering

15,5 miljoen euro steekt het kabinet in het programma Slim Geregeld, Goed Verbonden. Dat moet de concurrentiepositie van bedrijven en de slagvaardigheid van overheden bevorderen door doeltreffende uitwisseling van informatie.

Het kabinet stelt 15,5 miljoen euro beschikbaar voor slimme ict-oplossingen die het regelen van zaken tussen overheid en bedrijfsleven vergemakkelijken. Dit maakte staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken op 20 november 2008 bekend tijdens het jaarcongres van ECP.NL.

De extra miljoenen zijn bedoeld voor het programma Slim Geregeld, Goed Verbonden, dat de concurrentiepositie van bedrijven en de slagvaardigheid van overheden moet bevorderen door doeltreffende informatie-uitwisseling. Oplossingen komen niet uit Den Haag, maar van bedrijven en lagere overheden. Dit hoort bij de doelstelling van het kabinet om de regeldruk voor ondernemers tot 2011 met 25 procent terug te dringen en de slagvaardigheid  van overheden met 20 procent te verhogen, wat moet leiden tot een miljoenenbesparing.

Lastenverlichting

"Ik daag ondernemers, ambtenaren en burgers uit aan te kloppen met slimme ideeën." zei Heemskerk. Als voorbeeld noemde hij een project in de Rotterdamse Haven, waar gewerkt wordt aan een digitaal systeem dat de import van veterinaire containers versnelt. Dit bespaart jaarlijks acht miljoen euro aan administratieve kosten.

De komende vier jaar wil Heemskerk vijftien tot twintig procent van dit soort projecten steunen. Deelnemende bedrijven kunnen hun administratieve lasten met vijftien tot 35 procent verlichten.

Tien miljoen facturen

Heemskerk wees ook op het elektronisch factureren dat de overheid vaker wil doen. "Jaarlijks ontvangt de overheid tien miljoen facturen, slechts 0,3 procent daarvan wordt elektronisch verwerkt. E-factureren levert een besparing op per factuur van enkele tot dertig euro's."

In 2010 moet zeker één op de tien facturen digitaal binnenkomen en en digitaal worden verwerkt, vindt de staatssecretaris. "Als alle bedrijven in Eropa voortaan elektronisch factureren, spaart dat zo'n veertigduizend voetbalvelden aan bomen. De voordelen van e-factureren voor het milieu en de portemonnee zijn te groot om te laten liggen."

De staatssecretaris kon, anders dan gepland, zelf niet aanwezig zijn op het congres omdat hij minister Bos moest vervangen. Die aanwezig was op de begrafenis van de vader van de premier. Daarom hield hij een speech via het scherm in Theater Figi in Zeist waar het eNederland Congres gehouden werd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geacht kabinet,

hebben we hier niet al een innovatieplatform voor waar dit ondergebracht kan worden.
Dat scheelt wellicht opstartproblemen en geld.

groet, een kritische burger

"Ik daag ondernemers, ambtenaren en burgers uit aan te kloppen met slimme ideeen, zei Heemskerk"


Wellicht zou het handig zijn als men aangeeft WAAR men de ideeen kan aandragen? Een e-mailadres ofzo?

Informatie is te vinden via www.sggv.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-21T09:44:00.000Z Anneke Houtman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.