Kabinet wil per ministerie een CIO

Dit artikel delen:

Alle dertien ministeries krijgen een eigen chief information officer (cio). Die topambtenaren moeten de verbinding vormen tussen de beleidsdirectie, de ict-afdeling en eventuele externe ict-leveranciers. Ze komen onder leiding te staan van rijks-cio Maarten Hillenaar.

Elk ministerie krijgt zijn eigen chief information officer (cio) die de ambtelijke en politieke top adviseert over de doelstelling, uitvoering, kosten en risico's van ict-projecten boven de twintig miljoen euro. Dat schrijft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Verbinding

De cio vormt de verbinding tussen de beleidsdirectie, de ict-afdeling en eventuele externe ict-dienstverleners, vertelt een woordvoerder van het ministerie. "Met de nieuwe functie komt er een extra toets binnen grootschalige projecten. De ict-afdeling houdt zich namelijk vooral bezig met de primaire bedrijfsvoering, zoals kantoorautomatisering, terwijl de directie vooral op beleidsprojecten is gericht."

Het is de bedoeling dat op elk van de ministeries de nieuwe cio gevraagd en ongevraagd zijn oordeel geeft over de start van ict-projecten. Hij zal dat vooral doen op de kritieke momenten tijdens de uitvoering van de projecten. Daarnaast krijgt de ambtenaar een rits van verantwoordelijkheden toebedeeld, zoals het opstellen en actueel houden van de strategie en automatiseringsvisie op zijn ministerie. Bovendien houdt hij toezicht op de naleving van rijksbrede afspraken en stelt hij eisen aan projectbeheersingsmethoden en ondersteunt hij audits, reviews en second opinions.

Rijks-CIO

De cio's van de dertien ministeries komen onder leiding te staan van Maarten Hillenaar, de directeur Informatiseringsbeleid van het Rijk. Hillenaar wordt ook wel de rijks-cio genoemd en bekleedt die functie vanaf 1 januari 2009. De exacte structuur voor overleg tussen de verschillende cio's moet volgens de woordvoerder nog gestalte krijgen. Momenteel bestaat weliswaar al een ict-overleg van de verschillende directeuren ict, zegt hij, maar daarin gaat het vooral over de primaire bedrijfsvoering en niet over beleid.

Volgens de woordvoerder is de cio een rol en geen functie. De ministeries hoeven de ambtenaar daarom niet te werven, maar benoemen waarschijnlijk iemand vanuit de organisatie. De cio's gaan zich voornamelijk bezighouden met ict-projecten met een budget van meer dan twintig miljoen euro. De woordvoerder vertelt dat er momenteel zeventig van zulke projecten zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-15T17:13:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.