Administratie vertraagt beveiliging van EPD

Dit artikel delen:
Arts met stethoscoop

De levering van beveiligingspassen en kaartlezers voor het EPD is vertraagd doordat de administratie de stroom aanvragen niet aankan. Getronics levert de beveiligingsmiddelen op tijd, maar het ministerie moet extra mankracht inzetten om zorgverleners op tijd van de beveiligingsmiddelen te voorzien.

De levering van beveiligingspassen en kaartlezers voor de digitale uitwisseling van patiëntgegevens is vertraagd doordat de administratie het aantal aanvragen niet op tijd kon verwerken. Doordoor moesten zorgverleners die via een beschermde verbinding medische gegevens willen uitwisselen, zoals bij het epd (elektronisch patiëntendossier), langer wachten op de pas en kaartlezer.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), dat de uitgave van de beveiligingsmiddelen heeft ondergebracht bij uitvoeringsinstantie CIBG, licht toe: "Het ligt niet aan de productie van de passen en kaartlezers. Maar de administratie kon het grote aantal aanvragen dat eind 2008 binnenkwam, niet aan. Daardoor worden de leveringsnomen niet gehaald."

De passen en kaartlezers moeten binnen zeven tot vijftien werkdagen geleverd zijn. Medisch specialisten, apothekers en huisartsen moesten langer op de beveiligingsmiddelen wachten.

Systemen niet op orde

Eind 2008 meldden zich veel zorgverleners voor de beveiligingsmiddelen, omdat ze rond september 2009 aangesloten moeten zijn op het epd, het landelijke netwerk voor de uitwisseling van medische gegevens. Die deadline is volgens Minister Klink van VWS verplaatst omdat veel zorgverleners de beveiligingsmiddelen van hun digitale informatiesystemen nog niet op orde hebben.

Volgens het ministerie zullen de achterstanden in de levering van passen en kaartlezers vanaf half februari 2009 zijn weggewerkt. De UZI-pas (Unieke Zorgverlener Identificatie) en kaartlezer worden gemaakt door Getronics.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-09T10:14:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.