KPN bouwt poort voor overheidstransacties

Dit artikel delen:

Beheerorganisatie GBO.Overheid heeft KPN de opdracht gegund voor het bouwen van een nieuwe digitale overheidstransactiepoort. Via deze elektronische postbus zal het bedrijfsleven naar verwachting zo'n 20 à 25 miljoen elektronische berichten per jaar naar de overheid versturen.

De Overheidstransactiepoort is het elektronische postkantoor van de overheid voor het bedrijfsleven. Om de groei van het berichtenverkeer aan te kunnen is een nieuw platform nodig. Na een Europese aanbesteding is KPN, dat OTP-0 ook al had gebouwd (en het technisch beheer regelt), als winnaar uit de bus gekomen. Het telecombedrijf moet op 1 januari 2010 een nieuwe communicatiepoort opleveren die de te verwachten groei naar 20 tot 25 miljoen berichten per jaar moet kunnen opvangen. Momenteel verwerkt de OTP-0 jaarlijks zo'n 13 à 15 miljoen berichten.

KPN heeft een vijfjarig contract met GBO.Overheid gesloten. Volgens het jaarplan van GBO.Overheid kost het bouwen ervan ruim 1,5 miljoen euro. Naast het bouwen van een nieuwe poort verzorgt het telecombedrijf ook de migratie van bestaande gebruikers naar OTP Nieuw en regelt het het technisch en applicatiebeheer.

Standaardberichten

De transactiepoort maakt deel uit van de infrastructuur van de elektronische overheid en wordt beheerd door GBO.Overheid. Deze elektronische postbus is neergezet om de informatieuitwisseling tussen de overheid en het bedrijfsleven te vergemakkelijken. De poort is bedoeld voor digitale berichtenaanlevering (zoals statistiekgegevens) en de interactieve berichtenuitwisseling (met beantwoording, bijvoorbeeld in het geval van een importaangifte bij de Douane). Bedrijven kunnen berichten versturen op basis van de protocollen Smtp en Soap. Voor leveranciers van bedrijfsadministratiepakketten is een communicatiesoftwaremodule beschikbaar (DrieLuik Light).

De Overheidstransactiepoort sorteert de documenten, zoals een bestand met statistiekgegevens, uit het bericht en kijkt voor welke overheidsinstelling ze bestemd zijn. Daarna levert de poort het bericht met de juiste documenten af bij de juiste ontvanger(s) binnen de overheid. Bedrijven hoeven bepaalde informatie bestemd voor verschillende overheidsinstellingen maar één keer aan te leveren. Authenticatie en beveiliging gebeurt onder andere met behulp van DigiD.

Momenteel zijn er zo'n zeshonderd bedrijven aangesloten op het digitale postkantoor. Tot de overheidsdeelnemers behoren de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Douane, de Plantenziektenkundige Dienst van het ministerie van LNV, de Voedsel- en Warenautoriteit, het Hoofd Bedrijfschap Agrarische Groothandel, de Kamers van Koophandel en uitkeringsinstantie UWV.

Beheerorganisatie

GBO.Overheid is verantwoordelijk voor het beheer en de verdere ontwikkeling van een aantal overheidsbrede ict-voorzieningen. De gemeenschappelijke beheerorganisatie, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, levert diensten op het gebied van toegang (DigiD en PKIoverheid), gegevensuitwisseling (Overheidstransactiepoort), informatiebeveiliging (Govcert.NL en Waarschuwingsdienst.nl) en standaardisatie (Forum Standaardisatie).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Belastingdienst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-30T15:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.