ICT-kosten fiscus hoger dan in andere landen

Belastingdienst

De ict-kosten van de Belastingdienst zijn significant hoger dan die van de Belastingdienst in vergelijkbare landen. Dat schrijft adviesbureau McKinsey in een onderzoek naar de productieketen van de fiscus. Mogelijke oorzaken die het adviesbureau noemt zijn de complexiteit van het belastingsysteem, te grote projecten en een inefficiënte manier van werken binnen de productieketen. Het adviesbureau schrijft niet hoeveel hoger de ict-kosten zijn bij de Nederlandse fiscus.

Daarnaast schrijft het adviesbureau dat er onvoldoende gestuurd wordt op kosten en investeringen. 'Binnen de productieketen is onvoldoende inzicht en controle op de uitgaven van de organisatie', aldus McKinsey. Ook op het gebied van applicatieontwikkeling is er onvoldoende inzicht in prioriteiten. Er wordt bij de ontwikkeling regelmatig afgeweken van de eerder opgegeven vereisten. Volgens het adviesbureau leidt dit tot onvoorspelbare kwaliteit en kostenoverschrijdingen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager nam naar aanleiding van het rapport van McKinsey een aantal maatregelen. Zo krijgt de cio meer macht. Ook wordt er weer een hiërarchische structuur op de werkvloer ingevoerd. Daarnaast worden grote ict-projecten opgeknipt in projecten van maximaal een jaar en van maximaal tien miljoen euro. Deze maatregelen moeten onder andere zorgen voor een betere beheersing van de kosten.

Externen

Onlangs nam de Belastingdienst afscheid van een groot deel van zijn ingehuurde ict'ers. Het zou gaan om ongeveer vijfhonderd externen, die per 1 mei en 1 juni niet langer meer worden ingehuurd. Volgens bronnen bij de organisatie zou het ict-budget anders met honderd miljoen worden overschreden. Het stopzetten van de externe inhuur heeft vooral gevolgen voor nieuwbouwprojecten.

Volgens de staatssecretaris passen alle maatregelen in de vereenvoudigingsoperatie die in 2007 werd ingezet. Toen nam de fiscus een cio aan. Daarnaast worden alle managers bij de Belastingdienst op cursus gestuurd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wellicht zijn onze IT kosten ook hoger omdat we veel meer geautomatiseerd hebben dan andere Europese landen? Ik zou wel eens willen weten of operationele/administratieve kosten niet juist lager zijn bij onze Bdienst in vergelijk met andere landen?

Wat zijn vergelijkbare landen? Zou er enig land zijn waar de Belastingdienst een administratie van gemoedsbezwaarden moet bijhouden, mensen die vanwege religieuze overwegingen bepaalde premies volksverzekeringen niet hoeven betalen? Dit als voorbeeld vanonze ingewikkelde wet- en regelgeving.

moeten ze maar eens afscheid nemen van IBM als leverancier voor software....

@Nico, waarom dan? Zou een ander als IBM dan goedkoper zijn? En dan ook meteen beter?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-28T12:21:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.