Capgemini regelt werkplekbeheer voor LNV

Dit artikel delen:

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft zijn kantoorautomatisering uitbesteed aan Capgemini. Het vijfjarige contract heeft een waarde van ruim vijftig miljoen euro en betreft het beheer van negenduizend werkplekken. 53 medewerkers stappen over naar de ict-dienstverlener.

De Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van LNV heeft na een selectietraject gekozen voor Capgemini als partner voor de kantoorautomatisering. De automatiseerder gaat alle werkplekken van het ministerie beheren, zowel het kerndepartement als alle uitvoerende diensten. De aanbieding van Capgemini omvat naast de werkplekken ook de centrale netwerk- en serverinfrastructuur voor de kantoorautomatisering, de opslag van data, de vaste telefonie, de regie over mobiele telefonie en alle decentrale printservices.

De aanbesteding richtte zich op het selecteren van een marktpartij die de resultaatverplichting met LNV aangaat om een marktconforme ict-werkplekdienst te bieden. Het ministerie wil op de kosten besparen. Daarnaast moet de nieuwe geboden werkplekdienst flexibel, toekomstvast, betrouwbaar, klantgericht en van een actueel technologisch niveau zijn.

Virtuele desktop

LNV zegt maximaal gebruik te maken van de standaardoplossingen die op de markt voorhanden zijn. Daarbij benadrukt het ministerie dat het gekozen heeft voor een aantal opensourcepakketten, zonder de hedendaagse realiteit van gesloten software uit het oog te verliezen. Verder is het werkplekconcept van Capgemini geschikt om aan te sluiten op de in ontwikkeling zijnde Rijkswerkplek of onderdelen daarvan.

Het concept dat Capgemini aanbiedt, is de zogenaamde virtuele desktop: een werkplekomgeving die in het rekencentrum van de automatiseerder draait en altijd en overal kan worden opgeroepen en gebruikt. Waar nodig, wordt ook voorzien in traditionele werkplekken en laptops. Het concept zal als eerste bij de Plantenziektekundige Dienst worden ingevoerd.

Groen

Ook is deze werkplekoplossing 'groen': op de overgrote deel van de werkplekken staat geen pc maar een Sun Ray ultra thin client van Sun Microsystems dat slechts 4 Watt energie nodig heeft, aldus LNV. Dit milieuvriendelijke aspect heeft een rol gespeeld bij de keuze voor Capgemini die op afstand het beheer regelt. De oplossing kreeg in 2008 het Hier-certificaat van het Nederlandse Klimaatbureau, waarmee de Sun Ray formeel wordt erkend als energiezuinig alternatief voor de pc.

Het ministerie meldt verder dat de arbeidsvoorwaarden die Capgemini aanbiedt, de beste zijn van alle aanbieders. Zo zal de dienstverlener het ABP-pensioen van het overgekomen personeel voortzetten zodat dus geen sprake is van een pensioenbreuk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een mooie doorbraak voor de Sun Ray en een bevestiging van de toepasbaarheid en meerwaarde van deze oplossing! 4 Watt stroom verbruik is bijzonder laag! Dit levert zeker een besparing op van 50 euro per jaar per werkplek x 9000 is 450.000 euro besparing alleen al op stroom per jaar. Zeer duurzaam. Welke Ministerie volgt? VROM?

ABP

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-22T14:39:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.