Rijks-CIO wil om tafel met ICT~Office

Rijks-cio Maarten Hillenaar wil een gesprek met branchevereniging ICT~Office over het aanbestedingsbeleid van de overheid. Aanleiding is het wob-verzoek dat de branchevereniging heeft ingediend bij het ministerie van Algemene Zaken. Volgens ICT~Office heeft AZ de regels overtreden door zonder aanbesteding het gratis open source systeem Hippo 7 te selecteren. Het departement stelt dat er geen tender nodig was omdat het pakket gratis is en intern wordt ontwikkeld.

Maarten Hillenaar is directeur Informatiseringsbeleid Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij is verantwoordelijk voor de manier waarop ict bij de Rijksoverheid wordt ingezet. Door de onvrede van ICT~Office over het niet aanbesteden van een contentmanagementsysteem bij Algemene Zaken wil rijks-cio Hillenaar de vereniging uitnodigen voor een gesprek om toe te lichten hoe de overheid om gaat met aanbestedingsregels. Ook zal het onderwerp ter sprake komen in de eerstvolgende vergadering van het '7-7'-overleg. Hierin praten vertegenwoordigers van de ict-branche (inclusief ICT~Office) en de overheid over knelpunten in de onderlinge zakelijke relaties.

ICT~Office kreeg bij het ministerie van Algemene Zaken geen gehoor voor haar bezwaar tegen een gevolgde tenderloze selectieprocedure van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD, onderdeel van AZ). Hierbij werd de open source software Hippo 7 als contentmanagementsysteem voor  Rijksoverheid.nl gekozen. De branchevereniging startte daarop een wob-procedure.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sterke zet van Rijks-cio Maarten Hillenaar. Uit andere reactie's op artikelen blijkt al dat ICT~Office een brancheorganisatie voor closed source leveranciers is. Mogelijk een laatste stijptrekking tegen de opmars van open source.
mr. Mathieu Paapst geeft het denk ik goed weer "De wonderlijke actie van ICT~Office"
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2996578/1277202/de-wonderlijke-actie-van-ictoffice.html

De regels voor aanbesteding zijn simpel. Er is een grensbedrag, als men daar overheen gaat, is er sprake van de plicht tot aanbesteding.
De vraag is hoeveel bedrijven er op een tender zullen reageren als in het pakket van eisen staat dat er sprake moet zijn van gratis open source software? Die vraag heeft ICT~Office zich m.i. niet gesteld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-17T10:58:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.