Ministerie negeert overschrijding in rapportage

Dit artikel delen:

Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt in de ict-rapportage geen overschrijding voor het project 'modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA)'. Het project werd in juni 2008 stopgezet, omdat het budget zou worden overschreden. In maart 2009 werd het project hervat, na een verdubbeling van het oorspronkelijke budget. Toch is in de ict-rapportage geen overschrijding gemeld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er geen verschil is tussen de eerste raming en het uiteindelijke budget. 'In de rapportage is het bedrag vermeld dat bij de nieuwe start is becijferd. Het verleden is afgesloten en we rapporteren ten opzichte van 5 maart 2009', zegt een woordvoerder van het ministerie. In 2008 was er nog een budget van 34,5 miljoen euro, in maart 2009 werd het project hervat met een budget van 67,3 miljoen euro.

Minister Guusje ter Horst stuurt de ict-rapportage ieder kwartaal naar de Tweede Kamer. Zo moeten bewindslieden beter inzicht krijgen in de lopende ict-projecten. Na een aantal mislukte ict-projecten bij de overheid adviseerde de Algemene Rekenkamer een overzicht van de kosten van projecten die lopen.

Verkeerd budget

Het budget voor de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie klopt al vanaf het begin niet. In 2001 werd het besluit genomen om de GBA te moderniseren. Het kabinet begrootte in juni 2001 de kosten op 21 miljoen gulden, ofwel krap tien miljoen euro. In 2007 trekt de staatssecretaris aan de bel, het project is vertraagd. Een adviesbureau concludeert dat bij een nieuwe, hogere begroting overschrijdingen niet worden uitgesloten. In 2008 wordt het project opnieuw stopgezet, waarna het in 2009 met een verdubbeld budget wordt hervat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als een gewone burger of bedrijf aan creatief boekhouden doet wordt er terecht gestraft. Niet bij ministeries dus... Onze belastingcenten aan dure ICT consultants uitgeven kan dus ongelimiteerd!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-07T13:27:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.