Magere opbrengst breedbandveiling verwacht

Prinsjesdag 2009

Dit artikel delen:

De vergunningen voor mobiele breedband en andere geavanceerde communicatiediensten worden begin volgend jaar verdeeld. Volgens lobbyisten zijn de verwachtingen ten aanzien van de opbrengst van de veiling de afgelopen maanden aanzienlijk teruggeschroefd.

De begroting van het ministerie van Economische Zaken vermeldt summier informatie over de veiling van de frequentieruimte in de 2,6 GHz-band. Verwacht wordt dat met name providers die de snelle umts-versie lte (long-term evolution) willen gebruiken, hierop afkomen.

Ook voor WiMAX zijn deze frequenties te gebruiken, maar deze techniek voor draadloos internetverkeer over grote afstanden voldoet niet aan de verwachtingen. Worldmax, dat alleen in Amsterdamse actief is, wil nog wel mee doen aan de veiling, maar heeft haar plannen op een laag pitje gezet. Verder wordt de interesse van UPC, Ziggo en Tele2 voor de veiling verwacht, melden Haagse kringen.

Opbrengst

Volgens sommige lobbyisten zijn de verwachtingen ten aanzien van de opbrengst van de veiling de afgelopen maanden aanzienlijk teruggeschroefd. Eerder werd geschat dat de veiling minimaal 276 miljoen euro zou opbrengen.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft ook het onderste banddeel van de 3,5 GHz-band in de 'aanbieding". Een aantal vrije frequenties zijn te gebruiken voor mobiele breedband. Ook de omschakeling van analoge televisie naar digitale televisie uitzending levert frequentieruimte op, het zogenoemde digitale dividend. In 2010 wordt bekeken wat er gedaan kan worden met frequenties die zo vrijkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-18T10:01:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.