Laag salaris hindert UWV bij werven ICT'er

Meer geld

Ict'ers kiezen niet voor een baan bij het UWV omdat de uitkeringsinstantie hen te weinig salaris biedt. 'We ervaren dat de markt voor ict'ers nog steeds lastig is door het verschil in arbeidsvoorwaarden en de aarzeling van mensen om over te stappen', zegt een woordvoerder van de uitkeringinstantie. De uitkeringsinstantie wil het aantal externe ict'ers vervangen door personeel in vaste dienst. Dat lukt echter maar moeizaam.

De uitkeringsinstantie heeft zich ten doel gesteld het aantal externen dat wordt ingehuurd door de ict-afdeling terug te brengen naar 15 procent. Dat zou aan het eind van dit jaar gebeurd moeten zijn. De organisatie verwacht echter dat aan het einde van het jaar nog 25 procent van de ict'ers ingehuurd is. Wanneer de doelstelling van 85 procent eigen personeel wel gehaald wordt, kan de uitkeringsinstantie niet zeggen. 'Daarbij zijn we afhankelijk van het succes van de werving', aldus de woordvoerder.

UWV zoekt vooral ervaren ict'ers. 'Het betreft vooral senior projectmanagers, senior ontwerpers en senior contractmanagers. De wens is om nog dit jaar enkele tientallen ervaren ict'ers aan te trekken', zegt de woordvoerder.

Mislukken

Het UWV wilde het aantal externe ict'ers terug brengen na het mislukken van de implementatie van een nieuw systeem voor de Wia, de opvolger van de Wet Arbeidsongeschiktheid (WAO). Het project mislukte doordat de instantie te afhankelijk is van inhuurkrachten, stelden minister Donner en de leden van de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het aantal externen bij de organisatie is hoog, doordat de organisatie in 2002 tot stand kwam uit de  samenvoeging van vijftien verschillende uitvoeringsinstanties. 'De meesten hadden hun ict-systemen ondergebracht bij diverse leveranciers en verschillende rekencentra. De kennis binnenhuis was daardoor onvoldoende', aldus Donner.

De minister vindt de instantie te afhankelijk van uitbesteders. 'Er is een blinde vlek op dat punt. De organisatie dacht dat die situatie kon worden verholpen door inhuurkrachten. Daarvan is nu echter toch besloten dat het niet werkt.'

Debacle

Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni 2008 definitief stilgelegd. De kosten waren toen opgelopen tot 89,6 miljoen euro.

Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni 2008 in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zekergesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.

Het UWV verklaarde aan Computable het mislukken van het Wia-project juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.

Overigens koos UWV in 2005 uit tijdsoverwegingen voor maatwerk in plaats van een standaardoplossing. De instantie hoopt reeds gebouwde onderdelen van het systeem te hergebruiken, om zo de financiële schade te beperken.

Het najaar van 2008 was voor UWV een herbezinningsperiode. De organisatie keek onder meer naar de herbruikbaarheid van de opgeleverde producten (slechts vier procent) en naar een noodvoorziening (die nog vijf jaar kan worden gebruikt).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'when you pay peanuts, you get monkeys', zeggen ze wel eens. Als je goed gekwalificeerde professionals in huis wil halen moet je niet ver onder de marktprijs gaan zitten met je salaris.

UWV gaat niet voor kwaliteit, maar voor de laagste prijs. Dat blijkt ook uit de uiterst harde manier waarop zij hun ZZP marktplaats voor de restfuncties opengesteld hebben. Als UWV echt seniore mensen wil hebben, vast of inleen, en geen "monkeys" moeten ook zij voor die kwaliteit de juiste prijs overhebben. Zij zijn dat kennelijk niet van plan. Jammer dat juist een organisatie als UWV zich zo slecht in de markt neerzet.

Nou je merkt wel dat ze hun uiterste best doen om toch maar internen in te kopen. De kwaliteit hebben ze er wel duidelijk bij laten varen. Liever een interne prutser dan een externe ervaren zzp-er.

Alweer zo'n voorbeeld waar men niet leert van de geschiedenis waar deze zaken allang zijn verklaard en opgelost.
Henry Ford schreef in zijn boek "Today and Tomorrow"(1926) al "Cutting wages does not reduce costs - it increases them. The only way to get a low-cost product is to pay a high price for a high grade of human service and to see to it through management that you get that service."
Het feit dat de huidge generatie managers deze principes niet toepast is ofwel onwetendheid (ze zijn niet goed opgeleid) ofwel onkunde (als ze wel opgeleid zijn). De clausule "...to see to it through management that you get that service" is natuurlijk ook een cruciaal issue. Als ze niet weten hoe dat moet, dan weet ik nog wel iemand die ze daarbij kan helpen.

Ik denk dat er een grote onrust aan ten grondslag ligt. Continue word er gereorganiseerd. Deze wordt dan weer aangevochten en teruggedraaid, dus weer terug bij af en waar gaat het dan naar toe.

Ben zelf meer dan 6 maanden bezig geweest om "binnen"te komen op een senior IT functie, uiteindelijk op een kul verhaal afgewezen. Waarschijnlijk zit er een groot stuk angst bij het management van het UWV in Amsterdam dat externe ineens gevaarlijke concurente n intern worden en op hun baantjes gaat jagen.

In juni ergens hebben ze zelfs de gehele database van het UWV doorgespit en alle IT 'ers welke in de WW ingeschreven staan uitgenodigd, daar zijn honderden gegadigden op afgekomen. Zouden die dan allemaal niets kunnen. Heb van die groep enkele mij bekende collega's gesproken en hetzelfde verhaal, maar gelukkig nu wel aan de slag bij andere gerespecteerde partijen....

Het ligt niet allen aan het geld, want voor 55 a 60 K kom ik toch graag werken.

@xxx
Niet zo denigrerend. Die internen doen allemaal ook gewoon hun best. Maar soms is dat nu eenmaal niet genoeg. En ze even door ZZP-ers vervangen is ook niet zaligmakend. Om je heen slaan helpt meestal niet om de mug te pakken te nemen.
Om de organisatie slagvaardig te maken zouden we een aantal interne seniors moeten cre?ren (en trainen) die de anderen kunnen helpen het juiste te doen. Dat is niet zo moeilijk. Ze naar een cursus sturen is echter niet voldoende. Coaching (in de vorm van Just-In-Time-Training genoemd) is een beproefde manier om de mensen in de organisatie snel slagvaardiger te laten worden. Ze worden ook snel effici?nter, waardoor de noodzaak voor het vinden van nog veel meer mensen snel minder wordt. The proof of the pudding is in the eating?

Liggen de salarissen bij het UWV lager dan bij andere overheidsinstellingen? Lijkt mij van niet.
De salarissen en arbeidsvoorwaarden zijn prima in orde. Ze is er een 36-urige werkweek en overwerk wordt betaald. Dat is bij commerci?le bedrijven meestal anders. Oke de lease-auto heb je niet, maar daarmee ook geen extra reistijd om bij diverse klanten te komen. Een Lease-auto betaal je immers ook zelf als je er priv? mee rijdt.
Wat achter blijft is de mogelijkheid om bijv. thuis te werken, maar dit zal na verloop van tijd ook wel geregeld kunnen worden.

De reden waarom er geen interne kandidaten kunnen ligt dan ook zeker niet in de arbeidsvoorwaardelijke sfeer.

@Werner: "De reden waarom er geen interne kandidaten kunnen ligt dan ook zeker niet in de arbeidsvoorwaardelijke sfeer."

Aha. In of aan welke sfeer zou het dan kunnen liggen?
(Graag alleen opbouwend reageren!)

@Werner "De reden waarom er geen interne kandidaten kunnen ligt dan ook zeker niet in de arbeidsvoorwaardelijke sfeer."

Ik zie regelmatig functies voorbijkomen die met vermelding van de maximale schaal al ruim onder bv mijn eigen salaris komen.
Dan heb ik het hier puur en alleen over het basisloon.

Kijk eens wat een senior-beheerder wordt aangeboden bij het rijk en wat iemand in het bedrijfsleven binnenhaalt.
Daar zit wel degelijk een groot verschil in.
Om maar niet te spreken over de gemiddelde zzp'er die in vaste dienst zou gaan.

Ik zou het helemaal niet erg vinden om te werken voor het rijk.
Maar als mijn basisloon al met ruim 1000 euro zakt, met de wetenschap dat je aan je max zit in je schaal: dan blijf ik in het bedrijfsleven.

En daarnaast zou ik nooit in aanmerking komen aangezien er angstvallig vastgehouden wordt aan papiertjes.
Ervaring en referenties zat, papiertjes minder aanwezig :-)

Het lijkt er op dat ze hun overmatige uitgavenpatroon aan externen willen terugverdienen t.l.v. het eigen personeel. Een externe kost 3 tot 7 keer zoveel als een interne, alleen je zit niet met arbeidsrechtelijke problemen, namelijk dat ze als werkloze bij het UWV binnenstromen.
Kwaliteit betaalt zich echt wel terug en dat weten ze best bij het UWV, dus zit er
a. een financiele beperking gebaseerd op besparing achter of
b. een gepland scenario waarmee men kan beweren dat er geen personeel te krijgen is en ze gewoon verder kunnen gaan met het inhuren van externen.
Bij de overheid valt een formatieplaats vaak onder een andere financiering(exploitatie) dan een externe in een project (investering).

@dirk 'Een externe kost 3 tot 7 keer zoveel als een interne'

Kun je daarvoor een rekensom laten zien?

Bijna alles wat hierboven is/werd geroepen klopt wel een beetje. Ik heb wel het gevoel dat bedrijven misbruik maken van de huidige marktsituatie. Elk bedrijf/instantie wil ervaren IT?ers, maar wel voor een lager salaris. Het valt gedeeltelijk te begrijpen, maar hoe moeten ICT-studenten die binnenkort van de collegebanken afkomen, een baan bemachtigen die goed aansluit aan de afgeronde studie? Zelf ken ik genoeg afgestudeerde hbo?ers die momenteel functie als helpdesk medewerker vervullen, omdat bedrijven nu eenmaal ervaren iemand willen in een bepaalde functie.
Ik snap wel dat de UWV nu weinig heeft aan starters, maar daardoor zijn ze niet anders aan het opereren als een profit organisatie.

De oorzaak van mijn reactie is niet omdat ik geen baan kan vinden. Ik ben momenteel aan het afstuderen en ga hierna een vervolg studie doen. De keus om verder te gaan studeren is ook niet vanwege de crisis. Ik had al paar jaar gelden mijn huidig besluit genomen, plus dat ik al tevreden ben met mijn huidige bijbaan waar ik als student zijnde wel van rond kan komen.

@tester. Een voorbeeld:
Een programmeur schaal 9 kost UWV 3400 bruto per maand.
Daar komen vakantiegeld en div. werkgeverslasten bij. Dan kost hij bij elkaar netto ongeveer 50.000 per jaar, daarvoor werkt hij 40 weken en kost dan zo'n 250 per dag. Een programmeur krijg je voor 125,- per uur is dan 1000 euro per dag en dat is een factor 4. Een manager is een stuk duurder.

Te weinig willen betalen voor oprecht goede ict-kennis is natuurlijk een hele mooie - en diplomatieke - manier om de echte experts buiten de deur te houden. Zij die zouden kunnen onthullen hoe groot de UWV puinhopen op ictgebied werkelijk zijn ;-) Das volgens mij het laatste wat ze willen dat er naar buiten komt.
Zo zie je maar weer "Ieder nadeel heeft zijn voordeel"

1 - Misschien zou het helpen om van het UWV een daadwerkelijk commerci?le club te maken i.p.v. een overheid instelling. KPN - voormalige overheids telecom bedrijf - doet het nu ook aardig zelfstandig?

2 - Of het UWV gewoon geheel opdoeken en samen laten fuseren met de Belastingdienst tot een groot overheids inkomsten departement? "Het ministerie van werk-verschaffing en inkomstenplukkerij". Mooie reductie van een hoop overhead kosten, minder papierwerk, automatisch doorsluizing van inkomstengegevens naar de belastingdienst... dus waar wachten we nog op?
Zo kan staatsecretaris Jan Kees "De (belasting) Jager" ook meteen beter (uwv)uitkeringsfraudeurs opsporen...als ie geleerd heeft hoe je databases aan elkaar kan knopen :-)

Of is het UWV en haar huidige zelfstandigheid verworden tot werkgelegenheid-project op ictgebied of aftrekpost van slechte investeringen op de overheids balans?

UWV betaalt wat mij betreft helemaal niet zo goed voor ervaren ICT-ers. Senior mensen hebben al een baan van 4K+/maand, met auto en nog prestatieafhankelijke beloning. Aangezien daar ook meestal het uitgavenpatroon op gebaseerd is kunnen die mensen niet bij UWV gaan werken, want de schoorsteen moet blijven roken (aka de hypotheek betalen ;-)

Dirk,
Waar maak je je druk over? Mijn ervaring is dat een externe die een factor vier duurder is, minimaal zes keer zo goed presteert, veel productiever is en niet constant zeikt, waardoor ie niet productief is.

Wel eens van een business case gehoord?

@hans, Jij werkt zeker bij het UWV ;-) want dit is absolute onzin. Het is zinvol om een externe in te huren wanneer je een afgebakende tijd kennis in je organisatie wilt hebben waar je niet op korte termijn over kunt beschikken of een specialist wilt inzetten die specifiek voor een onderdeel nodig is. Het is niet zinvol om kennis die nodig is om een produkt draaiende te houden buiten je organisatie te leggen. De mensen waarmee ik mijn organisatie werk, gedragen zich over het algemeen zeer professioneel. Het "gezeik" ontstaat meestal door onrealistische planningen en het feit dat voor testen en opleiding nauwelijks tijd vrij wordt geroosterd. Het blijft belangrijk dat de organisatie zelf de regie over projecten blijft houden en dat is waar het o.a. bij het UWV mis gaat. Er is onvoldoende interne kennis en overzicht opgebouwd. Deze overdracht moet plaatsvinden en dat kost een jaar of twee. In ??n keer alle externen er uit gooien heeft weinig zin, maar dat betekent wel dat ze onmisbaar zijn gemaakt en dat is een indicatie van een slecht HR-management.

Het ICT gedeelte is toch uitbesteed aan Getronics/KPN?

De doelstelling is dus "maximaal 15% van de ICT-ers mag nog ingehuurd zijn", maar welk probleem denken ze hiermee op te lossen? "De meesten hadden hun ict-systemen ondergebracht bij diverse leveranciers en verschillende rekencentra. De kennis binnenhuis was daardoor onvoldoende" (Donner, 2008)
Kortom: het samenvoegen van alle clubs onder ??n UWV-vlag leverde een verzameling losse ICT-eilanden op. Daarnaast hadden we ook nog het volkomen mislukte Wia-project. En deze problemen los je op door meer ICT-ers intern te hebben? Meer is beter? Vul het antwoord zelf maar in!
Zelfs als al het ICT-personeel van het UWV intern was geweest, waren deze problemen opgetreden. Het is nml geen kwestie van kwantiteit, maar van kwaliteit. Ik ken een aantal systemen die daar werden gebruikt. Systemen die door goedbedoelende mensen (zonder een gedegen ICT-opleiding) in elkaar zijn geknutseld met achterhaalde ontwikkeltools. Niet gebaseerd op een gangbaar ontwikkeltraject maar op basis van trial and error en naar eigen inzicht. Dergelijke systemen werden nog niet zo heel lang geleden tot nationale standaard verheven. Dat is niet de schuld van de handige knutselaar, maar van een management dat van ICT weinig kaas gegeten heeft. Wil je fundamenteel iets goeds doen bij het UWV, dan begint het met de kwaliteit van het management. Daarnaast heb je een club nodig die behalve visie en kennis ook de ballen hebben om een normalisatieslag door te voeren en dat soort mensen kosten geld, maar leveren dat geld dubbel en dwars op. Ik vind trouwens dat het UWV met gemak 75% van het ICT-personeel extern kan gaan halen. Alle operationele systeemfuncties (zoals dagelijks support) kunnen gewoon buiten de deur blijven. Dat kun je gemakkelijk formaliseren. De creatieve geesten die de kernprocessen modelleren en uiteindelijk vertalen naar implementatievormen op hoog niveau, die mensen moet je binnen de deur hebben zitten, want dankzij de afwezigheid van die mensen is het UWV een dankbare melkkoe; een melkkoe die wij met zijn allen betalen.

@Hans,

Kom maar op met die business case en manier waarop jij gaat aantonen dat blijkt dat die externe 6 keer zo goed is, 6 keer zo'n grotere bijdrage weet te leveren. Wat een kul man en wat vermoeiend om telkens weer dit soort reacties te moeten lezen. Waarschijnlijk ben je zo'n zelfingenomen zelfbenoemde halfgod der ict'ers: de zzp-er. Een boel uitzonderingen daargelaten, maar sommige hebben nogal eens de mond vol met zulke praat.

Ik ga nu eerst maar eens in mn eigen broek plassen, krijg ik eerder een warm gevoel bij.

Als de tarieven die Dirk noemt kloppen, dan moet je je als overheid wellicht toch eens afvragen waar je mee bezig bent als je testers in gaat huren voor ?125 per uur.

Wanneer je dat verschil van ?750 per dag nu eens investeert in het opleiden van je eigen mensen, en zorgt dat je je eigen mensen op een goed niveau brengt, dan hoef je volgens mij geen hogere wiskunde te beheersen om uit te rekenen dat dit zich op korte termijn terugbetaald.

Voor dat geld kun je zelfs schoolverlaters aannemen en opleiden tot tester binnen je eigen domein

Is er op voorhand gekeken naar hoe de fusie van de verschillende organisaties dit soort problemen zou op kunnen leveren? Kortom het komt op mij over alsof er gezegd is dat ze gingen fuseren zonder dat er daadwerkelijk naar de logistiek is gekeken.

UWV werkt vaak met percentages als doelstelling. Volgens mij lijkt dat funest voor je bedrijfsvoering.
100% zou de target op alle gebieden moeten zijn. Ook in het uitvoerinsgebied zie je deze percentages, dat klanten daar schade van ondervinden, vraag ik me bezorgd af of doet voldoende wordt gerealiseerd. Met dit soort ICT percentages komt het op mij over dat er wordt geneigd naar 'kwantitieve kwaliteit' i.p.v. 'inhoudelijke kwaliteit'.

Wat is de verhouding investering tot resultaat ratio binnen het UWV?

Vooralsnog blijft de belasting- en premiebetaler het slachtoffer van het UWV en het ministerie van Sociale Zaken. Onderschat de schade daarvan geenszins. Men verwoest onnodig levens om aan de (onzinnige) percentages te voldoen. Een grote zieke bende.

Wat dat betreft vraag je soms inderdaad af of de hele organisatie niet beter opgedoekt kan worden. Van top tot teen de bezem erdoor. Maar goed ook dat zal geld kosten. Hoe dan ook teveel geld wordt er verspild aan onnodige dingen terwijl de core business teveel verkwanseld wordt.

KOM NU WERKEN BIJ HET UWV:
Voor de Senior ICT?rs die zin hebben in een leuke baan bij UWV in Amsterdam Sloterdijk:
Aanstaande donderdag en vrijdag staan we op de carri?re beurs in Utrecht, in de stand van "CRF Top Werkgevers".
We zijn gestegen in het rijtje beste ICT werkgevers.
Wil je werken in een professionele omgeving, die ook ruimte biedt voor een normaal priv? leven, solliciteer dan nu op onze website of kom naar de beurs.
Zoals je weet zijn de secundaire arbeidvoorwaarden erg goed.
AARZEL NIET EN SOLLICITEER NU.

@VACATURES BIJ UWV

Allereerst wat wordt door het UWV verstaand onder 'Senior ICT'ers' en ten tweede wat zijn de functie eisen?

Welk weldenkend mens gaat helemaal naar A'dam reizen zonder enig zicht te hebben op wat voor functie geboden wordt? De meeste van ons hebben het druk genoeg zonder op een 'wild goose chase' gestuurd te worden.

Waar is een link met informatie over de beurs, en over de vacatures?

Seundaire arbeidsvoorwaarden erg goed? Vertel. Ben wel benieuwd hoe ons geld besteed wordt.

Of is dit gewoon een grap?

Gast (hierboven), dat is precies wat ik ook vaak tegenkom. Willen ze dat je eerste 2x op gesprek komt zonder dat er maar iets van een salarisindicatie is afgegeven. Vervolgens krijg je een bod wat ver onder je huidige salaris ligt.

Zonder indicatie begin ik niet meer aan sollicitatiegesprekken, kost mij te veel tijd.

UWV? Da's toch die bij elkaar verzamelde zooi van ex-Uvi's? En waar de oude baasjes eigen voorkeuren laten prefalleren boven zakelijke argumenten? Ook qua ICT. UWV-1 systeem in het Zuiden laat hem lekker doodbloeden, door de budget-stekker eruit te trekken. De zooi die in A'dam in elkaar is geflanst, mag uiteraard rekenen op gulle budgetten. Het is 1 grote bagger toko! Tijd voor een groot parlementair onderzoek naar deze geldverkwistende organisatie.

Even terugkomend op het fantastische rekenvoorbeeld van Dirk:

dirk, 23-10-2009 14:52
@tester. Een voorbeeld:
Een programmeur schaal 9 kost UWV 3400 bruto per maand.
Daar komen vakantiegeld en div. werkgeverslasten bij. Dan kost hij bij elkaar netto ongeveer 50.000 per jaar, daarvoor werkt hij 40 weken en kost dan zo'n 250 per dag. Een programmeur krijg je voor 125,- per uur is dan 1000 euro per dag en dat is een factor 4. Een manager is een stuk duurder.


Dit is inderdaad wat een programmeur kost voor UWV. Maar UWV betaalt ook het gebouw waar de programmeur inzit, de opleidingen, de werkplek, de hardware, ziektekosten, reisvergoeding, enz. Ook moet de manager van deze programmeur betaalt worden

Deze kosten zitten allemaal al in de prijs van een externe programmeur verwerkt.

Daarnaast wordt een externe programmeur zelden voor 125 eu weggezet. De grote leveranciers (Cap, Atos, Logica, enz) mogen in hun handjes klappen als ze tot een tarief van 100 eu komen voor een medior programmeur. Misschien dat ZZP-ers meer weten te vangen, dat weet ik niet.

Dus je brengt het leuk, maar er klopt weinig van je voorbeeld.


Begin 2000 werkte ik bij Arbeidsvoorziening (CWI). Toen moest de IT afdeling van de toenmalige minister verzelfstandigen en hierna volgende een overname door Capgemini. Nu vindt een andere minister dat er te weinig kennis binnenhuis is? Straks vindt de volgende minister weer dat IT geen kerntaak is en kun je weer vertrekken. Rare mensen die ministers!

Begin 2000 werkte ik bij Arbeidsvoorziening (CWI). Toen moest de IT afdeling van de toenmalige minister verzelfstandigen en hierna volgende een overname door Capgemini. Nu vindt een andere minister dat er te weinig kennis binnenhuis is? Straks vindt de volgende minister weer dat IT geen kerntaak is en kun je weer vertrekken. Rare mensen die ministers!

@DeKenner.. vertel meer, vertel meer...
Hoe sneller deze zaak aan het licht komt, des te eerder kunnen er kamervragen over gesteld worden en de rokende uwv puinhopen eens blijvend opgeruimd.
Wanneer komt je boek uit?

@JP: Je hoeft als minister ook geen inhoudelijk verstand van zaken te hebben, alleen goed de schijn op kunnen houden. Degene die dit wel had (o.a. Pim Fortuin) kan het niet meer navertellen :-) of hebben het zinkende politiek schip verlaten voor een betere baan in het bedrijfsleven.

@ Dirk

Naast de extra kosten die KeevanderBoom schetst, is er nog iets anders wat niet helemaal klopt in je verhaal. De personeelskosten van een medewerker berekenen is niet simpel het salaris x 12 + vakantiegeld. Wil je de werkelijke kosten weten, zal je de totaalsom maal 1.8 moeten doen. Dat zijn de werkelijke kosten per mederwerker voor een bedrijf.

@KeesvdBoom

Je draagt een aantal goede punten aan maar niet alle kosten die je noemt zitten in het uurtarief van een externe medewerker verwerkt.

De extern ingehuurde ICT-er:

* zal toch ook van een werkplek voorzien moet worden.
* zal ook aangestuurd moeten worden (mogelijk minder uitgebreid maar toch ...)
* zal (door het UWV) van hardware voorzien worden als hij bij het UWV op lokatie aan de slag gaat.

Wat een programmeur extern inhuren op dit moment kost weet ik niet, maar een beheerder kost toch al snel > 110 euro, ook bij een grote partij.

@KeesvdBoom/@nog een gast

Beste Kees en naamloze, je (@nog een gast) reageert zonder e.e.a. na te kijken en na te rekenen. 3400 (het max van schaal 9) * 12 levert 41000 op. Dat is een stuk minder op dan 50.000 er is dus een opslag meegenomen.
Die werkplek, aansturing en hardware wordt door een externe of door een vaste kracht evengoed ingenomen.
Reiskosten is afhankelijk van het contract vaak een losse post, dus kan weggestreept in de vergelijking.
De afstemming en administratieve afwerking met de externe partij kost extra tijd; inwerken ook.
De belangrijkste waarde de kennis van het bedrijf is niet verdisconteerd, maar is minstens zo belangrijk.

Ik wil hier nogmaals benadrukken, dat het hier helemaal niet gaat om het salaris van de ICT-er bij het UWV. Het gaat volgens het UWV om het halen van percentages en dan het liefst voor zo weinig mogelijk geld. Het halen van die 15% is een doel op zich geworden. Het werkelijke probleem is desintegratie en het niet hebben van een IT-strategie of -beleid. Het management is verworden tot een stel inhoudsloze percentagehalers, die straks zullen claimen: "We hebben het goed gedaan! Zie daar: 85% van de ICT-ers zit intern! Mag ik ff vangen?" Opgelost is er niks, behalve ons geld.

Ik onderschrijf dat wat DeKenner zegt volledig. Het gaat meer om politiek dan om inhoud. We moeten niet discussi?ren over hoeveel duurder een externe ICT-er is t.o.v. een interne of hoeveel productiever die zou zijn. Dat is namelijk helemaal niet de issue! De issue is dat er op politiek niveau conclusies worden getrokken op basis van sigarendoossommetjes.
Donner: Waarom ging het zo mis UWV?
UWV: Nou, wij moesten te veel mensen van buiten halen en daardoor hadden we geen grip meer op de ICT-organisatie.
Donner: Hoeveel procent zou er intern moeten zitten dan?
UWV: 85% ?
Donner: Zorg daarvoor!

Het UWV faalt volkomen in de probleemanalyse en nu discussi?ren wij over de salarissen van de ICT-ers die het UWV binnen wil halen. Wat een onzinnige discussie is. Wie o wie heeft die 15% bedacht en waarop was dat gebaseerd?

@Whizzle,

Je hebt volkomen gelijk. Ik ken die tent redelijk goed, een arrogante organisatie met arrogante managers c.q. medewerkers. Want verstand van zaken hebben ze niet, strategie ontbreekt.

Tot een jaar gelden moesten veel werk verzetten, met alle gevolgen van dien. Persoonlijk vind ik dat deze organisatie onder loep genomen te worden; naar het beleid, discriminatie, integriteit en strategie.

Dus waar gaat het nog om bij UWV?

Met een uitzondering van een aantal jaren bij een overheidsorganisatie (valt onder Binnenlandse Zaken) heb ik mijn gedurende mijn hele carriere voor commerciele bedrijven gewerkt. Ondanks het werk "wat toe doet" (zie al de spotjes van werken bij het rijk) heb ik - zoals vele anderen - toch besloten om deze instantie te verlaten.

De lage salaris was een van de oorzaken, maar achteraf bekeken was dit niet doorslaggevend. Wat niet klopte heb ik voor mezelf zo verwoordt: "Overheid investeert liever in middelen dan in mensen" Middelen in de zin van projecten, faciliteiten, processen en boekwerken van afspraken. In mijn ervaring voor het "regelen" van iets had het optuigen van een disproportioneel apparaat (compleet met de genoemde middelen) vaker de voorkeur dan gebruik maken van afspraken met eigen werknemers en ze conform de extra werk te belonen.

Deze technocratische aanpak zorgt voor de perceptie dat onzinnige projecten voor tonnen of meer eerder doorgang vinden, dan hier een daar de interne mensen met een schaaltje hoger of een extra opleiding te belonen.
Toegegeven, deze houding van overheidsmanagers zal meer met de krampachtige arbeidsverhoudingen in Nederland te maken hebben, dan het niet herkennen van deze kromme situatie aan de kant van IT en HRM managers.

Misschien moet de UWV toch maar de moed opbrengen en 10% minder in heilloze projecten steken. Investeer deze besparing in de beloning van eigen mensen, en zie maar wat nog aan externe aanvulling nodig is.

@VACATURES BIJ UWV, SOLLICITEER NU!, 25-10-2009 12:03

Het CRF keurmerk Topwerkgevers is gewoon te koop via een uiterst commerciele club. Is uiteraard geen serieus keurmerk.

Ik wens het UWV echter alle succes bij haar werving!

Wat een huilverhaal. Als je solliciteert bij het UWV (en niet voor een lullig baantje van 13 in een dozijn) krijg je niet eens antwoord. Volgens mij ligt het probleem bij het UWV zelf.

Ik heb bij het begin van de wervingscampagne gesolliciteerd bij het UWV. Op dat moment had ik er een jaar gedetacheerd gezeten, en kende een aantal applicaties goed, zowel technisch als functioneel.
Ik verwachtte snel voor een gesprek te worden opgeroepen. Maar 4 weken later kreeg ik een kort briefje: de vacature was 'on hold' gezet.
Dat was een aperte leugen, het hele kantoor in Westpoort hing vol met wervingsaffiches.
Het zal wel weer mijn geboortedatum geweest zijn. Het UWV is, als zoveel werkgevers, bang om een 50+er in te huren.

@afgewezen
Ik ben zelf (pas) 37, maar vind dit wel enorm schandalig. UWV = Overheid. Overheid ligt continu slap te l*llen over het aan het werken krijgen en houden van 'ouderen'. Heel actueel, gezien de latere pensioenleeftijd (65 -> 67). Des te triester te zien dat juist diezelfde overheid verzuimt het goede voorbeeld te geven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-23T10:18:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.