UWV reorganiseert ICT-afdeling

Uitkeringsinstantie wil na WIA-debakel externen vervangen door ict'er in vaste dienst

Dit artikel delen:

Uitkeringsinstantie UWV gaat zijn ict-afdeling anders inrichten. De organisatie krijgt een nieuwe structuur. Volgens de uitkeringsinstantie vallen bij die ingreep geen ontslagen. De organisatie wil nieuw personeel werven voor functies die nu door externen worden uitgevoerd. De verandering van de automatiseringsafdeling is 1 oktober 2009 gestart.

Er komt een centrale ict-organisatie die bestaat uit twee afdelingen, ict-services en business services. Daarnaast heeft de organisatie een cio, Thijs Vervaat. Hij wordt ondersteunt door een kleine cio-organisatie.

De reorganisatie volgt na het mislukken van de implementatie van een ict-systeem voor de Wia. Deze implementatie kostte 89 miljoen euro. In de eindrapportage Herbezinning ICT schrijft het UWV dat het mislukken te wijten is aan het grote aantal externen bij de organisatie. Minister Donner van Sociale Zaken zei dat de organisatie daardoor geen collectief geheugen heeft.

Minder snel

Het vervangen van de externe ict'ers gaat minder snel dan gehoopt. De instantie had tot doel gesteld dat aan het einde van het jaar 85 procent van de ict'ers interne werknemers zouden zijn. Die doelstelling wordt niet gehaald. De instantie verwacht eind 2009 75 procent aan interne werknemers te hebben. Het werven van ict'ers gaat langzaam door het lage salaris dat de uitkeringinstantie biedt.

WIA

Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni 2008 definitief stilgelegd. De kosten bedroegen inmiddels 87 miljoen euro.

Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni 2008 in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zeker gesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.

Naar aanleiding van eerdere berichten in Computable over het mislukte Wia-project, weet de uitkeringsinstantie de problemen juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.

Overigens koos UWV in 2005 uit tijdsgebrek voor maatwerk in plaats van een standaardoplossing. De instantie hoopt reeds gebouwde onderdelen van het systeem te hergebruiken, om zo de financiële schade te beperken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Laag salaris hindert UWV bij werven ICT'er

UWV huurt nog steeds te veel externen in

Politiek verbaasd over nieuwe interim-baas UWV

Donner: collectief geheugen ontbreekt bij UWV

'Logica heeft onwetendheid UWV niet misbruikt'

'Eén CRM-systeem voor UWV-CWI onwenselijk'

ICT achter fusie UWV en CWI rammelt

Thijs Vervaat is nieuwe ICT-directeur bij UWV

'ICT-integratie UWV en CWI ligt op schema'

UWV ontbeert goed e-mailbeheersysteem

UWV kan 4 procent van WIA-project hergebruiken

Agile kon WIA-fiasco UWV voorkomen

UWV hoopt op hergebruik WIA-systeem

UWV stelt 371 applicaties buiten gebruik

UWV-pot 'Onvoorzien' te klein voor WIA-debacle

UWV: wetswijzigingen veroorzaakten WIA-fiasco

UWV stopt bouw ICT-systeem voor WIA

CIO Thijs Vervaat vertrekt bij UWV

UWV selecteert Scholten Awater en HP

UWV is relatief duur uit met zijn ICT

UWV: in etappes naar betere tijden

UWV trekt nieuwe detacheerders aan

ICT-aanpak UWV nog steeds weinig concreet

2009: 19 ingrijpende ontslagrondes

Vervaat is definitief ICT-directeur UWV


Reacties

quote "De reorganisatie volgt na het mislukken van de implementatie van een ict-systeem voor de Wia. Deze implementatie kostte 89 miljoen euro. In de eindrapportage Herbezinning ICT schrijft het UWV dat het mislukken te wijten is aan het grote aantal externen bij de organisatie. Minister Donner van Sociale Zaken zei dat de organisatie daardoor geen collectief geheugen heeft. "

Tja, typerend voor veel bedrijven. Vooral zo doorgaan jongens, laat ons werkzoekenden-op-leeftijd (50+) lekker langs de kant staan. Ik had tot voor kort nog hart voor de zaak en passie en betrokkenheid. Dat werd niet gewaardeerd. Het moest sneller, flitsender, flexibeler.
Kortom: alsof men dit niet vooraf weet. Zorg gewoon dat je een prettige club bent om voor te werken, dan komt alles vanzelf goed. Ik wil wel aanschuiven en ik zal m'n hart voor de zaak nog 1x meenemen...

Ik sluit me helemaal aan bij de vorige schrijver. Zelfs de leeftijd klopt.
Bovendien als je wilt solliciteren bij het UWV op bijvoorbeeld de functie "Senior IT Specialist" geeft het systeem aan dat er "An error has occurred". Als je vervolgens belt met het nummer dat genoemd wordt krijg je een dom gansje aan de telefoon dat geen idee heeft wat te doen met een dergelijke melding. Een ingesproken 06-nummer reageert ook niet. Het lijkt me een geweldige organisatie om voor te werken. NIET DUS.

Wat kost de re-organisatie?
De hoeveelste re-organisatie is dit bij het UWV?

"Volgens de uitkeringsinstantie vallen bij die ingreep geen ontslagen."

Wat gebeurt er met de mensen verantwoordelijk voor het WIA debacle? Hoe worden die aangesproken op hun gedrag? Welke penalties krijgen zij voor hun gepruts en verspilling van het belastinggeld? Geld wat brood hard nodig is in andere sectoren.

"Er komt een centrale ict-organisatie die bestaat uit twee afdelingen, ict-services en business services. Daarnaast heeft de organisatie een cio, Thijs Vervaat. Hij wordt ondersteunt door een kleine cio-organisatie."

Klinkt op zich goed. Alhoewel ik niet weet wat ik mij moet voorstellen bij ict-services en business services.

"In de eindrapportage Herbezinning ICT schrijft het UWV dat het mislukken te wijten is aan het grote aantal externen bij de organisatie. Minister Donner van Sociale Zaken zei dat de organisatie daardoor geen collectief geheugen heeft."

Nou ja, dat is een beetje kort door de bocht, niet waar, als je een groot verloop van personeel hebt, heb je al gauw een soortgelijk probleem. Tenzij je verplicht stelt alle literatuur te lezen alvorens te gaan werken daar.

Kort samengevat meerdere ICT projecten die de Balkenende kabinetten hebben gestart zijn uitgelopen op debacles. Bijvoorbeeld het huurtoeslag project en het WIA project. En hoe het EPD zal lopen is nog een raadsel. Deze projecten hebben de belastingbetaler onnodig tientallen danwel honderden miljoenen alleen al aan de ICT kosten voor de gefaalde projecten gekost.

Om nog maar te zwijgen van het C2000 systeem, wat rondom een schande is.

En het is nog maar zeer de vraag hoe succesvol en wenselijk het beleid is wat ten grondslag aan deze veranderingen lag. Los van de (langdurige) effecten van de aanpassingen in het beleid op dit land.

De vraag is dan waren deze veranderingen daadwerkelijk nodig? En wat is de schade en verbeteringen van deze regelgevingen? En had dit voorkomen kunnen worden door van te voren de ICT kant beter in kaart te brengen?

En laten we wel wezen mensen raken bijvoorbeeld dakloos en moeten naar de voedselbank dank zij hoe het beleid wordt gevoerd.

Kortom Balkenende heeft volkomen gefaald in het houden van de regie in zijn kabinet op het gebied van ICT. Om nog maar te zwijgen over het falen van Klink en Donner. En gezien de resultaten dient het Haagse CDA zich verre van ICT te houden?

Of is misschien een landelijke ministerie van ICT inderdaad een oplossing? Waar landelijk alle ICT verantwoordelijkheden worden ondergebracht? Zoals de stap voor een landelijke huisstijl voor websites vind ik een positieve.

Het is gewoon doodzonde van het geld al deze verspillingen.

En ja, de beste stuurlui staan aan wal. Maar het onder het tapijt schuif gedrag van de schade aan de bevolking ben ik spuugzat. Als u niet op efficiente wijze de ICT en beleid kan uitvoeren wat dit land nodig heeft gaat u maar naar huis. Punt. Wat mij betreft herverkiezingen en/ of dit soort wangedrag strafbaar maken door middel van boetes. Laat de mensen maar zelf financieel verantwoordelijk gesteld worden voor deze debacles. Durf te wedden dat het dan zeer snel ophoudt.

Maar ja, durf het te betwijfelen en het gegraai en gepruts zal gewoon vrolijk door blijven gaan. Tot dat er betere handvaten komen. Wat een onzin allemaal. Ik hoop soms echt dat de verantwoordelijke eens zelf meemaken welke ellende ze veroorzaken. Maar ja men is doof, stom en blind voor elke kritiek? Beleid van een kabinet welke de kiezer volledig negeert? Uitzonderingen daargelaten.

Mensen raken op straat en zonder eten en fatsoenlijke zorg. Het recht van wie het hardst kan graaien, bedonderen en oplichten. Nederland op zijn diep en diepst triest.

Nou als ICT'er neem ik daar afstand van. En zal alles doen binnen mijn macht om het tij te keren.

Klaar met de onzin, leugens en gepruts. Menselijke fouten daargelaten.

Walg van deze werkwijze. Hoe durven jullie? Wie denken jullie wel dat jullie zijn? Genieten jullie van jullie villas, auto's, coke snuiven en prostituees? Vinden jullie het stoer om de .com miljonair uit te hangen van belastingeld? Schandalig gewoon.

We horen gewoon veel strenger te worden tegen dit soort gasten.

De euro stopt hier.

Comply or explain. Bij voorbaat dank

"Minister Donner van Sociale Zaken zei dat de organisatie daardoor geen collectief geheugen heeft. "

Vooral je eind-verantwoordelijkheid als minister blijven afschuiven op je ondergeschikten, dan hou je het nog wel een (paar?) kabinetsperiode vol....

Het is een drama bij het UWV,passief en niet pro-actief. Lekker makkelijk om de schuld altijd bij een ander neer te leggen! "DE EXTERNEN " Het UWV heeft het meest aan zich zelf te wijten. Wat gaan we nu weer proberen ? 85% intern dream on!!! als je iemand probeert te bereiken zijn ze ziek, vrij of in bespreking en terugbellen hoh maar.

MEER DOEN EN MINDER LULLEN !!!!

Ik kan me goed voorstellen dat het UWV gemaakte beslissingen uit het verleden weer tegen het licht houdt en tot bezinning is gekomen te gaan reorganiseren.

Dergelijke grote informatiefabrieken zijn in Nederland op enkele vingers te tellen en de uitdagingen in dergelijke organisaties zijn veelal uniek.

Welke belofte de reorganisatie dan ook zal verzilveren, tot een bepaalde hoogte blijft het een gok, want de praktijk zal moeten uitwijzen de komende jaren of men het hier aan het rechte eind heeft gehad.

Daarom wens ik de betrokken bestuurders en directeuren veel wijsheid en durf toe in deze moeilijke economische tijden.

Als ik het UWV was zou ik meer externen inhuren want dan kan je de schuld tenminste op deze externen afschuiven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-27T10:36:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.