Politie wil ruim 1,8 miljoen uur inhuren

De politie is nog steeds afhankelijk van extern ingehuurde ict'ers. Ict-organisatie vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) heeft de gunningen bekendgemaakt van een nieuwe raamopdracht met een geschatte omvang van 1,848 miljoen uur per jaar. Dat is gebaseerd op het aantal uren dat de organisatie in 2008 aan ict-personeel inhuurde. Destijds leverde dat een kostenpost van 150,9 miljoen euro op. Voor zes percelen zijn in totaal elf verschillende partijen aangetrokken.

De vtsPN is een samenwerkingsorganisatie van de politieregio's (inclusief het Korps Landelijke Politiediensten) die de gemeenschappelijke ict-voorzieningen regelt en de gezamenlijke inkoop verzorgt. Aanleiding voor de Europese aanbesteding van ict-dienstverlening is het aflopen van het bestaande raamcontract. De nieuwe raamovereenkomst heeft een looptijd van twee jaar met de optie van verlenging van tweemaal één jaar.

De vtsPN stelt in de begeleidende documenten dat het onder andere als taak heeft een landelijk gestandaardiseerde ict-architectuur voor de politie te realiseren, met daarbinnen tal van specialisaties. De organisatie heeft echter, hoewel het zo'n 1800 eigen medewerkers telt, te weinig expertise in huis om de werkzaamheden zelf uit te voeren. De vtsPN constateert dat het een beroep moet doen op de tijdelijke inhuur van externe medewerkers, omdat het aanbod vanuit de arbeidsmarkt te krap is om zelf voldoende specialisten binnen te halen. Dit geldt voor zowel de nog niet ingevulde vaste formatieplaatsen als voor (nieuwe) projecten en de opvang van piekbelastingen.

Gunningen

De vtsPN schat in dat het voor de komende twee jaar (met een optie tot verlenging met tweemaal één jaar) op jaarbasis 1,848 miljoen uur aan inhuur nodig heeft. Daarvan nemen de politiekorpsen 10 procent af. Deze geschatte omvang is gebaseerd op het aantal uren dat in 2008 is ingehuurd. Uit het jaarverslag van de vtsPN blijkt dat de organisatie vorig jaar 150,9 miljoen euro kwijt was aan externe personeelslasten. Omgerekend betekent dit een gemiddelde uurprijs van 81,67 euro.

De ict-organisatie van de Nederlandse politie kampt al langer met het probleem van torenhoge inhuurlasten. Het eerste half jaar van 2009 huurde de vtsPN voor 77 miljoen euro in. Er lopen ruim duizend extern ict'ers rond. Bovendien kampte de vtsPN met een rammelende administratie waardoor een goed overzicht op het inhuren van ict-personeel ontbrak. De organisatie zoekt uit welke diensten het de komende jaren het beste kan bemensen met interne medewerkers en welke met extern personeel. De vtsPN was nog niet in staat een reactie te geven op de vraag of al duidelijk is geworden hoe het de inhuur wil terugdringen.

Gegunde percelen

De aanbesteding voor het inhuren van mantelpartners bestaat uit zes percelen. Die zijn als volgt gegund, met daarbij aangegeven het aantal ingeschatte uren die vtsPN denkt af te nemen van de mantelpartijen en een globale waarde op basis van het gemiddelde uurtarief:

- Systeemontwikkeling (300.000 uur; 24,5 miljoen euro): Atos Origin, Capgemini, Inter Access, Logica, Ordina
- Technisch beheer, infrastructuurontwikkeling en onderhoud (650.000 uur; 53,1 miljoen euro): Atos Origin, Capgemini, Logica, Ordina, T2
- Testen, beveiliging en kwaliteitsbewaking (80.000 uur; 6,5 miljoen euro): Capgemini, Ordina, VX/Jenrick
- Broker/makelaar & payroll-constructies (500.000 uur; 40,1 miljoen euro): IT Staffing Bariton, Logica, Source Automation
- Programma- en projectmanagement, projectleiding & implementatie (238.000 uur; 19,4 miljoen euro): Capgemini, Logica en Strict/VKA
- Projectbegeleiding en projectondersteuning (80.000 uur; 6,5 miljoen euro): Capgemini, Conclusion, Logica

T2

Een opmerkelijke mantelpartij is T2 Automatiseringsdiensten, dat een van de winnaars is in het perceel 'Technisch beheer, infrastructuurontwikkeling & onderhoud', samen met 'grote jongens' als Atos Origin, Capgemini, Logica en Ordina. Het Amstelveense bedrijf, dat in februari 2009 is overgenomen door Marc Nagtegaal en Rob Dekker, richt zich op de markt van systeem- en applicatiebeheer en helpdesk. Eerder al heeft T2 raamovereenkomsten gesloten met IVent, Wigo4IT en de gemeente Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Politie kiest Strict/VKA voor projectmanagement

Politie stelt werkgroep in voor ICT-systemen

'ICT-kosten politie zullen niet stijgen'

Onduidelijkheid over ICT-besparing bij politie

Politie heft ICT-dienst vtsPN op

Werven van ICT'ers is voor politie flinke opgave

vtsPN begrijpt kritiek op nieuw politiesysteem

Gebruikers ontevreden over ICT-systeem politie

Politie krijgt landelijke ICT-dienst

Inhuur kost ICT-organisatie politie 77 miljoen

Externen jagen politie op kosten

Politie is op zoek naar ICT-collega's

Source Automation gaat verder als Aamigoo

Politie somber over verbetering vtsPN

CIO moet ICT-problemen bij politie aanpakken

Interventieteam pakt problemen vtsPN aan

Korpsbeheer verrast door problemen bij vtsPN

ICT-systemen politie rammelen nog steeds

PWC: Centrale ICT bespaart politie 56,2 miljoen

ICT-afdeling politie halveert inhuurbudget

Politie Noord-Oost kampt met netwerkstoring

Korpsbeheerders boos over salarissen ICT-top

Politie huurt ict-strategen in

vtsPN haalt toch wervingsdoel ICT'ers

vtsPN zet inhuurloket voor externen op

Politie wil inhuur ICT'ers beperken tot 486 FTE


Reacties

[quote]
Het eerste half jaar van 2009 huurde de vtsPN voor 77 miljoen euro in. Er lopen ruim duizend extern ict'ers rond.
[/quote]
Dat is ruim 154.000 euro per ict-er op jaarbasis!

Als zij goede salarissen zouden betalen, zou dit misschien niet nodig zijn.

Het is verspilling om zo massaal in te huren. De niet-afgestemde en niet-ingewerkte inhuurders lopen elkaar in de weg. Dat is nu zo en het zal dus blijven. Bezuinigen met meer dan 50 procent is noodzakelijk; zodoende kan ook blauw op straat blijven (hint aan Guusje).

[q]gemiddelde uurprijs van 81,67 euro.
[/q]
1600 declarabele uren? Dat is dan 130.672 euro per ict'er gemiddeld.

Zorgelijker is permanent 1000 externen op 2000 man eigen personeel.

Het is een grove schande hoeveel de politie inhuurt. Dit zijn allemaal belastingcenten. Ik werk ook bij een detacheerder en heb mensen geplaatst bij vtspn. Regelmatig kreeg ik de feedback van de gedetacheerden aldaar dat ze niets te doen hadden en er veel te veel externen rondliepen die werkelijk waar niets deden. Het wordt tijd dat hier eens Kamervragen over gesteld gaan worden!

Er wordt bedenkelijk slecht gerekend en het aantal van duizend externen is achterhaald!

Als verontwaardigde belastingbetaler heb jij dan ook natuurlijk de door jou gedetacheerde collega's weggehaald bij vtsPN en ze de gemaakte uren waarin ze niet werkten gecrediteerd aan vtsPN!

ha ha politiefan, ga jij nu maar lekker tot 5 uur verder in je krantje lezen... En inderdaad hebben wij de mensen weggehaald en geplaatst op projecten waar ze meer uitdaging hadden. Hadden we dit niet gedaan, waren ze waarschijnlijk naar een andere werkgever gaan uitkijken.

@belastingbetaler
Als die externe ict'ers zoveel verdienen, betalen ze ook veel belasting. Dus de eerste helft heeft de overheid al weer terug...

@Lodewijk

Je rekent de kosten van een externe uit; prima. Stel dat een zzp'er na aftrek van z'n kosten een jaarinkomen van 80.000 a 90.000 euro bruto over houdt, en een gedetacheerde een inkomen van pakweg 50.000 euro bruto (incl. vakantiegeld en inzetbonus) plus auto van de zaak, plus secundaire voorwaarden. Waarom zouden deze mensen in dienst gaan bij een bedrijf waar zij voor hetzelfde werk hooguit 40.000 bruto zonder auto verdienen?

OK, sommigen zullen kiezen voor 36-urige werkweek, leuk inhoudeljk werk, zekerheid, etc, maar velen zullen kiezen voor het hoogst haalbare inkomen dat bij hun vak verdiend kan worden. Daarom, als een organisatie de beste mensen wil binnenhalen, zullen zij of naar hun eigen CAO moeten kijken of extern zoeken.

En dan moet er voor Logica ook nog eens 15 procent aan overhead betaald worden.

Mooi legertje cybercops, of was dat niet de bedoelling?

@Belastingbetaler, mag ik weten van welke van de elf genoemde bedrijven jij de mensen heb geplaatst?

@tester
De kosten waren een conclusie, geen waardeoordeel.

Maar inderdaad, het merendeel van de gedetacheerden zit er voor de poen. Ze ziten er niet om zo goed mogelijk een project op te leveren.

@tester
De kosten waren een conclusie, geen waardeoordeel.

Maar inderdaad, het merendeel van de gedetacheerden zit er voor de poen. Ze zitten er niet om zo goed mogelijk een project op te leveren.

Als insider weet ik hoe het er aan toe gaat. Op de salariskosten na is de vtsPN de hoogste kostenpost van de politiekorpsen, ruim 10 procent gemiddeld tegen gemiddeld 5 procent voor de vtsPN en toen draaide alles beter. Ter Horst moest zich schamen. Ze interesseert zich niks voor de daadwerkelijke zorg van de politie.

Even het getal uit dat andere artikel over de vtsPN er naast zetten. Eind van het jaar nog ongeveer 485 FTE. Met ongeveer 500 FTE inhuur koop ik hooguit voor 975.000 uur in. Gaat iemand er vanuit dat de minister niet kan rekenen?

Als we toch met getallen gooien.. hoeveel FTE is er eigenlijk nodig om de politie te ondersteunen. En waarom wordt altijd gepraat over kwantiteit, omdat kwaliteit niet kan of wil gemeten worden?
Is de productiviteit van die nieuwe interne gelijk aan de vervangen externe.
Zonder de nodige informatie is het moeilijk argumenteren.

Let wel ... ik wil niet zeggen dat de nieuwe internen van mindere kwaliteit zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-13T09:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.