Banken kiezen XBRL voor kredietrapportage

Rabobank

Drie grote Nederlandse banken gebruiken de Standard Business Reporting (SBR) en de bijbehorende open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language). Dat heeft staatssecretaris Frank Heemskerk van het Ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt. ‘Dat ook de banken in zee gaan met SBR heeft een belangrijk vliegwieleffect en versnelt de implementatie van SBR en XBRL door bedrijven', aldus Heemskerk.

ING, ABN Amro en Rabobank hebben toegezegd onder meer kredietrapportages via de SBR-aanpak te promoten. 'In de samenwerkingsafspraken staat het voordeel voor de ondernemer centraal. Dat wordt gerealiseerd als een bedrijf met dezelfde financiële informatie aan zijn verantwoordingsverplichtingen naar zijn bank, de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek kan voldoen', zo zei Heemskerk.

Uitwisselen financiële rapportages

Ondernemingen en organisaties kennen een grote diversiteit in vorm en inhoud van hun financiële rapportages. Nu is het zo dat jaarrekeningen, belastingaangiften, kredietrapportages en andere rapportageverplichtingen elk hun eigen administratieve aanpassingen vereisen.

Standard Business Reporting (SBR) is een methode voor het opstellen en uitwisselen van financiële rapportages. Met de SBR-methode kunnen ondernemingen en organisaties aan veel van hun rapportageverplichtingen voldoen zonder hun administratie steeds te moeten aanpassen. SBR kan niet alleen worden gebruikt voor externe rapportages naar de overheid, banken en toezichthouders, maar ook voor rapportages binnen organisaties. Het SBR-programma is een initiatief van de overheid, die het gebruik van de SBR-methode in samenwerking met het bedrijfsleven stimuleert en ondersteunt.

Extensible Markup Language

XBRL is een op XML (EXtensible Markup Language) gebaseerde open standaard voor het samenstellen en elektronisch uitwisselen van business rapportages en gegevens via het internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-16T10:51:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.