Zorg besteedt 1,7 miljard euro aan ICT

Dit artikel delen:
Zorg

Zorginstellingen gaven in 2008 1,7 miljard euro uit aan ict. Dat becijfert adviesbureau M&I Partners in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Academische ziekenhuizen en diagnostische centra geven het grootste deel van hun budget uit aan ict, namelijk 7 procent. Apotheken geven het minste uit aan ict.

De uitgaven worden vooral gedaan aan software, softwarediensten en ict-personeel. De helft van de onderzochte sectoren geeft het grootste deel van hun budget uit aan personeel, de andere helft geeft het meest uit aan software en softwarediensten. Het valt het adviesbureau op dat juist organisaties met lage personeelskosten veel uitgeven aan software en softwarediensten. 'Dat kan wellicht worden verklaard doordat de personele inzet voor ict-ondersteuning in de vorm van softwarediensten wordt afgenomen', zegt het adviesbureau in een toelichting. Aan ict-faciliteiten geven de sectoren het minste geld uit.

In elke deelsector zijn initiatieven door elektronische dossiervorming, zegt het adviesbureau. Elke deelsector doet dat overigens wel op eigen tempo. 'Binnen ziekenhuizen wordt over het algemeen al langere tijd gebruik gemaakt van elektronische patiëntendossiers waarin naast patiëntengegevens ook gegevens uit aangeleverde systemen staan, zoals labaratoriumuitslagen, OK-verslagen en radiologiebeelden', aldus het adviesbureau. Het bureau kan geen totaalbeeld geven van wat wordt uitgegeven aan elektronische dossiervorming.

Geen gemakkelijke klus

Het adviesbureau zegt overigens dat het geen gemakkelijke klus is om een totaalbeeld van de ict-uitgaven in de zorg te presenteren. In de meeste deelsectoren is er niet of nauwelijks onderzoek gedaan naar de ict-kosten. Als er wel onderzoek gedaan is, is dat meestal een onderzoek waar naar de totale kosten is gekeken. En als er wel specifiek naar ict-kosten is gekeken, is niet altijd een heldere definitie gehanteerd of worden niet alle ict-kosten meegenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

En hoeveel wordt aan "verzorging" uitgegeven?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-19T09:35:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.