‘ICT-directeur Amsterdam moet scherp toezien’

Dit artikel delen:

Gemeentelijke diensten moeten voor elke ict-investering overleggen met de nieuwe Dienst ICT van de gemeente Amsterdam. Die dienst moet haar belofte gestand doen om open source software en open standaarden als beleidsdoel te zien. Alleen dan maakt ‘open’ een kans in Amsterdam. Dat zegt duoraadslid voor de VVD in Amsterdam Yuen Keong Ng. Hij dient hierover samen met VVD-raadslid Frans Beishuizen moties in bij de gemeenteraad van Amsterdam, waarover op 17 december gaat worden gestemd.

In 2008 besloot Amsterdam een ict-directeur te benoemen, om de automatiseringschaos in de stad aan te pakken. Dat werd Claudia de Andrade-De Wit, die in juni 2009 werd aangenomen en vanaf januari 2010 de nieuwe Dienst ICT gaat aansturen. Ng: ‘Het reorganisatieplan van de nieuwe Dienst ICT heet ICT op Normaal Amsterdams Peil. Ik vind dat het moet worden hernoemd in ICT op Open Amsterdams Peil. Ict-wethouder Maarten van Poelgeest heeft immers aangegeven dat open source software en open standaarden richtinggevend moeten zijn voor de stad.'

Daarnaast vindt het VVD-raadslid dat gemeentelijke diensten en bedrijven voor elke ict-investering moet overleggen met de nieuwe Dienst ICT van de gemeente Amsterdam, om te voorkomen dat diensten en bedrijven ‘net als het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer nog snel even een Exchangserver aankopen.'

Zeeburg enige open stadsdeel

Ng hamert er op dat de pilots met ‘open' werkplekken worden voortgezet en uitgebreid. Volgens het raadslid is oplettendheid geboden, juist nu Amsterdam het aantal stadsdelen terug gaat brengen van veertien naar zeven. ‘Oost-Watergraafsmeer heeft nu beloofd bij zijn vaste ict-dienstverlener Ordina te informeren naar de consequenties van een open source-mailserver en open desktops. De socialistische partij heeft hun motie daarom weer in de zak gestoken. Maar als Ordina straks zegt dat een overstap niet mogelijk is, dan ben je Oost-Watergraafsmeer dus kwijt op opensource-gebied.'

Ng: ‘Elk stadsdeel heeft zijn eigen ict-dienstverlener. Zeeburg is tot nu toe het enige stadsdeel geweest dat een pilot is gestart met een opensource-mailserver en opensource-kantoorapplicaties op de standaard werkplek. Alle andere stadsdelen werken nog met een Microsoft-omgeving.'

ICT-mandaat versplinterd

Het opensourceconflict tussen de fuserende stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer is voor het  VVD-raadslid het zoveelste voorbeeld van ‘de vreemde situaties die kunnen ontstaan doordat het ict-mandaat in Amsterdam is versplinterd over allerlei diensten en stadsdelen.'

Die situatie blijft voorlopig voortbestaan, ook na de komst van de Amsterdamse ict-directeur. Zij is alleen verantwoordelijk voor het ict-beleid van de Amsterdamse diensten en bedrijven. De stadsdelen blijven op ict-terrein autonoom. De gemeenteraad kan in uitzonderingsgevallen wel zijn veto uitspreken door de ict-wethouder te verzoeken een zogeheten ‘aanwijzing' te geven aan een stadsdeel. Maar volgens Ng kan de gemeenteraad dat middel niet zomaar inzetten: ‘Dan breekt , op zijn Amsterdams gezegd, meteen de pleuris uit.'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De rol van Open Source wordt steeds groter. De closed source leveranciers moeten hun business model eens goed bekijken, willen ze in de toekomst nog willen bestaan. In Amsterdam zullen ze het nu een stuk moeilijker hebben.

De pilots met daaropvolgend de invoering van open source en open standaarden binnen de gemeente Amsterdam worden met argusogen gevolgd door vele belanghebbenden in de markt en binnen overheidsorganisaties.
Als de implementatie slaagt en duurzaam positieve resultaten blijkt te leveren. dan wordt dit een opmaat met verstrekkende gevolgen. Uiteindelijk zal moeten blijken wat de voor- en nadelen zijn na zo'n implementatie en hoe de markt daarop inspeelt. Dit is een boeiende ontwikkeling die in de kiem erg veel potentieel bevat. Ik vraag mij alleen af of of clsed source leveranciers wel de porté van deze ontwikkeling inschatten en bijtijds hierop inspelen. Hierbij sluit ik volledig aan bij M (wie dat ook mag zijn).

Het st Antonius ziekenhuis is ook bezig alles om te zetten naar Open Source inclusief de desktop naar Ubuntu.

http://www.stone-it.com/page/601B48/Antonius-Ziekenhuis-is-licentiekosten-meer-dan-zat.html

Dit soort projecten zijn de mijlpalen in FOSS

Het lijkt mij verstandiger om open source en andere produkten naast elkaar te zetten en een gedegen afweging te maken welk produkt het meest geschikt is voor een toepassing, in plaats van met de mode mee te waaien. Aan open source zitten ook beperkingen: het is niet gratis, het schept verplichtingen, het is lang niet altijd volwassen en de support kan ook onvoldoende zijn. Er zijn vele soorten licenties binnen de open source wereld, en in sommige gevallen ben je net zo goed 'locked in' bij een leverancier van open source als bij een leverancier van 'closed source'. Ik zou de beleidsmakers in Amsterdam willen aanraden: weet waar je het over hebt en weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af, in plaats van een blind open source fundamentalisme aan te hangen.

Het is duidelijk dat men niet blind een open source fundamentalisme moet aanhangen in Amsterdam. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het closed source fundamentalisme dat ontstaan is toen eenoog koning was.

Beide moeten nu een gelijkwaardige kans krijgen om te laten zien dat het in de Amsterdamse sector beter kan met elkaar. Hoewel het op den duur toch richting open standaarden zal worden.

Het doel van standaardisatie naar open standaarden is te streven naar digitale duurzaamheid en de bevordering van uitwisselbaarheid en transparantie van het ICT proces. Op die manier kun je verdor lock-ins voorkomen \van zowel open als closed source marktpartijen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Gemeente Amsterdam

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-07T10:26:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.