Nieuw WIA-systeem komt pas na 2013

Dit artikel delen:

Medio 2011 start uitvoeringsinstantie UWV met de eerste verkenningen voor een nieuw wia-systeem na 2013. Dat zegt ict-topman Thijs Vervaat van UWV. Hij is tevreden over het functioneren van het huidige noodsysteem. Halverwege 2008 werd de nieuwbouw van het wia-platform stilgelegd terwijl ict-dienstverlener Logica er al 2,5 jaar aan had gewerkt.

Vervaat meldt dat de 'vernieuwbouw' van het systeem voor de uitkeringswet Wia zeker nog enkele jaren op zich zal laten wachten. 'Niet eerder dan medio 2011 gaan we de eerste verkenningen doen voor de toekomst van het wia-systeem na 2013. Het huidige systeem voldoet, is robuust en schaalbaar. Logischerwijze is nog niets zinnigs te zeggen over de benodigde investeringen. De functionaliteit is wel in grote lijnen bekend, omdat de blauwdrukken van het wia-systeem natuurlijk zijn bewaard en actueel worden gehouden.'

UWV gebruikt nu een tijdelijk systeem voor de administratie van uitkeringswet Wia, de opvolger van de wao. De noodvoorziening, zoals UWV het tijdelijke systeem noemt, is een aangepaste versie van het oude platform Resa/Fasa dat werd gebouwd door automatiseerder Getronics PinkRoccade. De uitkeringsmoloch moest voor deze oplossing kiezen nadat nieuwbouw volledig was mislukt.

Het wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de wao in goede banen moest leiden, werd half juni 2008 definitief stilgelegd. Doorgaan met het project zou ‘steeds hogere kosten met zich meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee wordt zeker gesteld', liet minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid destijds aan de Tweede Kamer weten. De kosten lagen al rond 89 miljoen euro.

Fundament

Slechts een klein deel van de opgeleverde ict-systemen voor uitkeringswet Wia kan worden hergebruikt, verwacht het UWV. Voor Vervaat is het wia-debacle een afgesloten hoofdstuk. 'Uit het wia-dossier hebben we intern lering getrokken en de onderlinge rollen, ook die van de bestuurders, scherper gedefinieerd. We gaan door op de ingeslagen weg: de ict-organisatie kent een stevig fundament, verbeteringen voeren we stapsgewijs door, nieuwe applicaties ontwikkelen we in fasen, en bedrijfsprocessen houden we overzichtelijk.'

Toch constateerde de Inspectie Werk en Inkomen in een recent verslag dat de ict-organisatie nog steeds moeite heeft met het maken van heldere afspraken en gezamenlijke risicoanalyses en het in de gaten houden of die afspraken goed worden nagevolgd. De inspectie houdt de ict-vorderingen bij het UWV in de gaten naar aanleiding van het spaak lopen van het wia-project.

Handmatig

De belangrijkste wens bij dit nieuwe ict-systeem was dat de uitvoering van verschillende sociale wetten, zoals wia, wao, de werkloosheidswet en de ziektewet, uiteindelijk in één platform geïntegreerd wordt. Door het stilleggen van de bouw zal hier de komende jaren dus geen sprake van zijn.

De huidige noodvoorziening kent functionele beperkingen, waardoor de administratieve ondersteuning van de uitkeringswet deels afhankelijk is van handmatige invoer. Ook ontbreekt de gewenste managementinformatietools, waardoor het systeem weinig verantwoordingsgegevens verschaft.

Lees ook het interview met Thijs Vervaat: UWV: in etappes naar betere tijden

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-03T08:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.