Overheid krijgt licentie voor gebruik Gateway

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid mag de reviewmethode Gateway gebruiken en verder doorontwikkelen in Nederland. Daartoe heeft het Bureau Gateway een licentie voor een jaar gekregen van het Britse Office of Governement Commerce (OGC). Het toepassen van Gateway bij ict-projecten moet ervoor zorgen dat er minder projecten bij de overheid mislukken, het budget overschrijden of te lang duren.

Gateway toetst ict-projecten en programma's of deze het beoogde resultaat gaan opleveren. Een opdrachtgever van een project hoort van een team van ervaringsdeskundigen hoe het project ervoor staat en wat er nodig is om in een volgende fase succesvol te zijn. Deze ervaringsdeskundigen zijn opgeleid als reviewers.

Het Bureau Gateway is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit bureau moet de methode binnen Nederland promoten. Daarnaast leidt het bureau reviewers of review teamleiders op. Verder begeleidt het bureau elke Gateway-toets administratief.

Belangstelling

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er veel belangstelling is voor de reviewmethode. Er zouden al 26 reviews in voorbereiding zijn. ‘Dat overtreft onze verwachting', zegt Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk bij BZK. ‘Ook zijn er het afgelopen jaar 88 reviewers opgeleid. Die staan te popelen om hun kennis en ervaring in te zetten.'

De reviewmethode Gateway is ontwikkeld door het Office of Government Commerce (OGC), een zelfstandig uitvoeringsorgaan van het Britse ministerie van Financiën. De methode stamt uit het jaar 2000. OGC was ook de kraamkamer van Prince2 en MSP (Managing Succesful Programs).

Verplicht

De Werkgroep ICT adviseerde in een rapportage in oktober 2009 dat minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken Gateway verplicht moest stellen voor ict-projecten bij de overheid. Ter Horst liet op haar beurt weten dat ministeries inderdaad op tussentijdse momenten naar projecten moeten kijken, maar wilde geen verplichting voor de reviewmethode.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-03T10:24:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.