Politie: ICT-problemen toch niet opgelost

Dit artikel delen:

De computerstoring bij acht politiekorpsen in Noord-Oost Nederland is nog steeds niet verholpen. Eerder was ontdekt dat een belangrijke software patch ontbrak, maar met die wetenschap blijkt de storing toch niet te verhelpen. Dat meldt coördinerend korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg. Door de problemen kunnen zo'n zesduizend agenten het nieuwe landelijke registratiesysteem BVH al weken bijna niet gebruiken. De politie plaatst 750 nood-pc's.

'In tegenstelling tot de positieve ontwikkeling van vorige week, zijn de problemen met het computernetwerk sinds afgelopen weekend gebleven', zegt Aalsbersberg van het politiekorps IJsselland. Na ontdekking van het missende reparatieprogramma hoopte de politie vanaf de eerste dagen van februari gefaseerd  meer gebruikers op het systeem toe te staan. Het aantal storingsmeldingen nam echter niet af, waarna Aalbersberg van het plan afzag.

Nood-pc's

De acht korpsen hebben inmiddels 750 nood-pc's geplaatst. Zij worden gebruikt als 'snelle storingsvrije werkstations voor de operationele mensen', meldt politie IJsselland. Om het getroffen systeem te ontlasten, heeft momenteel slechts de helft van de zesduizend agenten toegang vanaf hun gebruikelijke werkplek. Vanaf donderdag 4 februari wordt dit aantal gefaseerd verhoogd met vijfhonderd.

Acht korpsen in Noord-Oost Nederland kampen sinds woensdag 20 januari 2010 met een traag computersysteem. Het betreft het in 2009 landelijk ingevoerde registratiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH). Hierin worden meldingen geregistreerd, aangiftes verwerkt en incidenten afgehandeld. Het nieuwe systeem moet het voor de korpsen makkelijker maken om informatie met elkaar te delen. Eerder constateerden veel medewerkers structurele problemen met de invoering en werking van het systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Politie achterhaalt oorzaak computerstoring

Computerstoring politie duurt nog hele week

Politie Noord-Oost kampt met netwerkstoring

vtsPN rondt invoering politiesysteem af

'Invoering politiesysteem verloopt volgens plan'

'Nieuw computersysteem politie werkt niet goed'

vtsPN begrijpt kritiek op nieuw politiesysteem

Gebruikers ontevreden over ICT-systeem politie

Rekenkamer laakt ontwikkeling politie-ICT

Politietop pleit voor compleet nieuwe ICT

Rekenkamer start onderzoek BVH en vtsPN

Gekweld politiesysteem BVH kost 42,5 miljoen

Opstelten wil BVH helder vóór nationale politie

'Rekenkamer moet BVH-systeem onderzoeken'

Aad Meijboom wordt eerste CIO bij politie

Politie somber over verbetering vtsPN

Bedrijfscultuur verergerde ICT-storing politie

Politie-ICT voldoet niet aan verwachtingen

PWC: Centrale ICT bespaart politie 56,2 miljoen

Softwarepatch blijkt toch oorzaak storing politie

Politie Noord-Nederland kan weer inloggen

Politie zet speurtocht naar storing voort

Politie speurt nog steeds naar oorzaak storing


Reacties

Aangezien hier al genoeg over is gezegd rest mij twee woorden: "epic fail"

750 pc's. Da's lekker. Als je toch al allemaal thin client werkstations hebt, kun je er een stuk makkelijker een compleet nieuw (virtueel) serverplatform naastleggen. In een dag of zo. Kun je - mag ik hopen - tenminste ook de bestaande client licenties (CALs)gebruiken.

Ze kunnen ook een Gbit vlan naar GnIX aanvragen en dan kunnen wij het in een etmaal voor ze regelen op huurbasis. Eén modularserver met 6 Nehalem boards met 96 Gbyte ieder 'will do the trick'. Als het moet, draaien we 50, 60 servers op één board, maar één virutele multi-tenant server per board (met applicatie-virtualisatie op MDOP) loopt het best. Desnoods virtualiseren we hun servers. Moet je kijken wat de Virtual Machine Additions alleen al voor ze doet.

Volgens mij gaat het om een groot complot tegen de politiek dat als oogmerk heeft er zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld door te jassen.

Als het met een klein aantal users wel goed gaat (en niet met veel), zie je vaak dat er per user wel 10, 20 totaal zinloze logon success/failure audit-logs per minuut bijkomen. Erg lekker voor Windows, want die moet per regel de logfile afsluiten voor als je nog wat wilt kunnen nakijken als er een 'unexpected shutdown' is geweest. Soms zie je ook nog duizenden andere warnings/errors per user in logfiles langskomen (waar verder helemaal niets mee gebeurt). Een Linux server crasht dan tenminste ordentelijk (zodra hij in de logfile gaat melden dat er overruns zijn geweest bij het schrijven naar de logfile, maar dat stomme Windows loopt gewoon door).

to ROB..
Wel eens kernel debuging gedaan, of performance meetingen op linux ?? het gaat prima op windows.

Wat hier vermoedelijk speelt, is slecht DB design, verkeerde queries, slechte verbindingen, het is eigenlijk simpel start een performance meeting op je server en client, en doe netwerk metingen.
Als de applicatie goed is is er niet vel netwerk verkeer, en loopt de server CPU niet naar 100% blijven disk qeu's laag...

Ze kunnen er beter een IT bedrijf bij halen denk ik.

Een IT bedrijf bijhalen. Microsoft, HP, Citrix en RES lopen er ook over de vloer!

De misdaad is georganiseerd.....nu de politie nog.

Waarom verbaast mij dit niet?

tjonge, wat weten we het allemaal weer.
Waar hebben jullie het over. Hoe kun je als buitenstaander nu een oordeel vellen waar het allemaal aan ligt.
Een ding is mij duidelijk: jullie zijn niet geschikt om dit probleem op te lossen, mocht je ooit al bij deze werkgever te werk wordt gesteld.
Denken jullie nu echt dat men daar over 1 nacht ijs gaat?
Ongenuanceerde dombo's

@pietje precies

Eindelijk een verstandige reactie...

Geweldig toch, die ICT problemen bij de politie! Nu kunnen al die agenten tenminste op straat rondlopen ipv binnen achter hun PC'tje te zitten.

Het komt juist doordat het te koud is op straat. Natte voeten. Dat zei Slimpie een paar dagen geleden al op deze site.

Helpt wel mensen inhuren die 3 ton euri vangen, maar niet weten hoe een computer/server werkt.

iets met belastinggeld....

@Nico, je weet het allemaal zo goed, zeg!

Als je zo veel weet, zonder de problemen zelf te hebben gezien dan denk ik dat ze je gewoon moeten inschakelen. Tevreden Nico of moet ik je "Char" noemen?

Ik denk nog steeds dat het hier gaat om de AD-Single-Forrest Domain-Rename acties in Nov-2009 en Jan-2010, op de Top-Level van 112-Meldkamer, die verbinding hebben met vtsPN-Oost Nederland-Netwerk.
Daar is iets fout gegaan, niet op desktop niveau, maar op netwerk niveau.
Er is toen eerst een DomRen uitgevoerd op AD - bestaande servers, later 2 Server machines bijgeplaatst in de AD (4 totaal), en de oude 'Dom.Ren. Servers' in een Child ge-moved, DNS Reverse lookup is dan naar z'n klote, alle reden om het te zoeken in DNS+Host-file-entries.

@Pietje precies. Ze gaan daar niet over 1 nacht ijs: ze gaan daar met 250 man 10 werkdagen plus een weekend over een gletsjer.

Je kunt als buitenstaander heel goed een oordeel vellen als ze na 10 dagen met 250 man kennelijk nog steeds niet weten wat er nou eigenlijk aan de hand is en ze nu maar overhaast pc's gaan plaatsen. Wanneer kun jij dan een oordeel vellen? Als ze de tent in de fik hebben gestoken? Ik zeg bovendien niet helemaal niet waar het aan ligt. Ik zeg alleen maar wat ik regematig tegenkom in grotere organisaties (soms vol met dure topspecialisten).

@pietje precies:
"Hoe kun je als buitenstaander nu een oordeel vellen waar het allemaal aan ligt."
Daar ben ik 't op zich mee eens...

"Denken jullie nu echt dat men daar over 1 nacht ijs gaat?"
...maar dat denk ik inderdaad. 't Is toch duidelijk dat hier niet goed vantevoren getest is, voordat er werd overgestapt? De praktijk bewijst het.

Het klopt dat _goed_ testen erg duur is. Maar dit gehannes is nog veel duurder en vooral onwenselijker. Als een systeem in de praktijk ook moet werken met 10.000 PC's, dan moet de test _ook_ met _minimaal_ zoveel (al dan niet virtuele) PC's worden gedaan. Liefst met een dubbel aantal van wat in de praktijk nodig zou zijn.
Anders had men als test maar even een Russisch botnetje moeten afhuren en die PC's dan vtspn-clientsoftware laten draaien... ;)

Verder weet ik niet of 't systeem met Windows-PC's werkt, maar dat zou mij inderdaad niet goed lijken. Een simpele security- of andere local update kan de boel al in 't honderd sturen. Maar ik neem even aan (of hoop in elk geval) dat de software niet local draait, maar alleen extern. Als 't maar geen Silverlight nodig heeft - want dat is hier ook nodig voor een bepaalde applicatie. En die blijkt vervolgens niet meer te starten op sommige PC's - de client roept dan opeens dat de Silverlight-versie verouderd is. Moet er eerst weer een beheerder langs om een update te installeren... Wordt je toch moedeloos van. Net als bij duizenden andere Windows-zaken. Denk simpelweg aan de benodigde virusscanner. Die vreet zoveel recources dat er wereldwijd gezien gewoon extra energiecentrales voor nodig zijn.
Dan toch maar Linux. Dat ben ik met Rob eens. Tuurlijk, daar gaan ook dingen mis.
Maar de zaken die je in de kranten leest: dat blijkt bijna altijd over Windows-servers/clients te gaan. 't Geloof in Windows blijft echter rotsvast. Onterecht. Er zitten meer bugs, onhebbelijkheden, onlogische- en efficientieproblemen in dan dat een miljoenpoot aan poten heeft.

Ik ben hooglijk verbaasd dat al die slimmerikken, die hiervoor allerhande ongenuanceerde commentaren hebben gegeven, niet bij de politie werken. Of is het misschien weer een bewijs dat de beste stuurlui meestal aan de wal staan.
Prachtige ideeën om snel nieuwe implementaties te realiseren, Linux in te zetten etc. Daarmee los je echter de huidige problemen niet op, je zorgt voor een "work-around" (net als de plaatsing van 750 tijdelijke systemen). Geef de mensen van Citrix, Res en Microsoft maar gewoon even een paar dagen de tijd om goede analyses te maken. Ik denk dat dat veel beter werkt dan het tentoonspreiden van cowboy gedragingen.
Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel rustig kunnen nadenken (w.o. pietje precies en bob).

@Henri, ja Pietje Precies kan wel nadenken. Anderen kunnen het wat hem betreft niet, maar hij kan zich wel probleemloos zonder informatie een mening vormen over andermans deskundigheid.
Duidelijk is, dat bij de Politie een goede stuurman zo snel mogelijk aan de wal wordt gezet als ie per ongeluk binnen gekomen was.

Nou ja, iedereen veel succes en sterkte ermee.

Aan alle mensen die vinden dat dit een o zo gecompliceerd en ingewikkeld probleem is...je bent zeker op je plaats bij de politieorganisatie. Ik kan je vertellen dat mocht dit in de real world gebeuren er bedrijven op het spel kunnen staan en koppen van CIO's kunnen rollen. Typisch de Hollandse ziekte....compliceren die boel, compleet verITILD, ASLt en weet ik veel. Just fix it en de rest is bullshit. (13 IT jaar ervaring in US multinationals)

@Geen buitenstaander. Helaas geen enkele ervaring met Domain renames. Voor zover wij wisten, had dat veel consequenties en hebben we het gemeden. Oude servers verplaatsen naar een child-domain kun je verschillend opvatten. Opnieuw domain-controller van gemaakt in een ander domein? Geen idee.

Als er door die rename wat aan de hand is, zou het op domeinniveau (authentication e.d.) moeten zijn, niet op DNS- of IP-niveau. Bovendien kun je zo nakijken of er met DNS of IP wat aan de hand is. Als er wel op domeinniveau iets is, staat de eventviewer vol met meldingen.
http://www.msexchange.org/tutorials/Domain-Rename.html
Als gezegd, succes en sterkte.

@Rob: tijd om ons een boel belastinggeld te besparen: bel even met vtsPN en 'show us the candy'.

Ik zeg; er bevindt zich ergens een defecte netwerkkaart/router die de pakketten verbasterd.

Network monitor en snifferen naar pakketjes. Ik geef het je te doen.

Succes mannen/vrouwen!

@Al, voor de zekerheid toch even je raad opgevolgd. Maar het was niet bekend dat daar behoefte aan bestond.

Suggestie:

Als al die wijsneuzen hier zich nu maandagochtend om 0900u eens melden bij politiecorps ijsselland, en het probleem even oplossen ?

Dan zijn jullie ongetwijfeld de Computable Helden van 2010 !

Waarom maakt men het specifieke probleem niet openbaar. Zodat iedereen mee kan helpen naar zoeken van een oplossing, ipv gissen naar de oorzaak. Functionaliteit staat toch boven security concerns. So go public

IT problemen zijn altijd te localiseren, hoe ingewikkeld ook. Oplossingen zijn soms wat lastiger. Er moet 1 coordinator zijn voor dit probleem, aangezien alle lagen van de infrastructuur bekeken moeten worden.

'Performance by design' en performance test wordt in ons vak nog steeds over het hoofd gezien. Dus kijk elke ochtend even in de spiegel of je nog professioneel bezig bent.

Kies maar:
1. Te ingewikkeld systeem
2. Mafia-Virus


:) Keep smilling guys

@Rob: Ik denk dat ze jouw reacties hebben gelezen.

@PaVaKe

gedaan, poort zat dicht, inhuur+vacature stop.
Wilde t nog doen voor aandelen, maar deze startup doet daar niet aan.

sterkte ermee (wat is de garantie dat de andere 18 korpsen hier ook niet mee te maken gaan krijgen) ?

@Testuser. Maar ja, die 750 pc's hebben ze besteld. En het zullen vast geen i3/i5-bakjes geweest zijn die ze nog in het magazijn hadden staan. Achteraf balen ze misschien dat ze niet meer hadden staan. De distri en de preferred supplier zullen er wel een lekker vrijdagmiddagbiertje op opentrekken straks.

@Rob, je hebt gelijk, probleem hier, is echter dat er 1 van de 3 aanwezige partijen nog steeds niet wilt toegeven dat er een 'soort' routed/secure-verbinding was, en daar ook altijd al is geweest tussen de 2 netwerken van vtsPN en 112Meldkamer.

Als vtsPN dat nl. toegeeft, kunnen ze voor de aangeklaagd worden, wegens smaad, laster, o.i.d.
Dus vtsPN zal dat nooit toegeven.... dan gaan er koppen rollen, dat doet vtsPN niet.

Toegeven aan de actie dat er bij 112-Meldkamer een DomRen-actie niet goed is gegaan, zal de betreffende project-groep ook nooit toegeven, dat kost ze hun kop - enhun toekomst, dus iedereen houd slim hun mond dicht, totdat de waarheid boven water komt drijven, en die komt ooit...
Let maar op, het is een kwestie van tijd.

Probleem is juist dat er in rekencentrum Zwolle te veel wijsneuzen rondlopen (net als de reacties hier) hoop geschreeuw weinig wol. afgelopen jaren zijn de een na de andere externe specialist (zoals rob hierboven) naar binnen gerold. Met de huidige resultaten als gevolg.
Er komt geen of onjuiste informatie naar buiten, hoe kan je dan een conclusie trekken? Heb gewoon geduld tot de parlementaire enquete (onvermijdelijk)! Probleem is ook niet van de laatste 14 dagen maar speelt al veeeel langer.

Ben het helemaal voor 100% eens met Piet Krediet.
Niet alleen in Zwolle, maar binnen de gehele vtsPN.

Kwestie van lange adem tot dat het management dit eindelijk ook eens inziet en er eindelijk iets aan gaat doen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-04T09:33:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.