IDC helpt Europa bij supercomputerstrategie

Dit artikel delen:

Analistenbureau IDC gaat de Europese Commissie helpen bij het ontwikkelen van een strategie voor high-performance computing (HPC) in Europa. Het onderzoek moet uitwijzen welke kennis en faciliteiten nodig zijn om een Europese supercomputer op te zetten. Daarbij wordt ook gekeken naar de benodigde investeringen en de beste structuur en coördinatie. Het contract van IDC en de Europese Commissie heeft een looptijd van zeven maanden.

Het onderzoek doet het analistenbureau samen met het Franse kenniscentrum Teratec, het Britse kenniscentrum Daresbury Laboratory en de Duitse kenniscentra Leibniz-Rechenzentrum en Forschungszentrum Jülich.

De partijen kijken naar een strategie voor high performance computing in Europa. 'Een politieke agenda voor HPC ondersteunt het doel van de Europese Commissie om een Europese ict-infrastructuur te ontwikkelen voor wetenschap en high-tech,' zegt directeur Gabriella Cattaneo van IDC Government Insight.

Profiteren

Volgens IDC-consultant Chris Ingle is het goed dat de Europese Unie juist nu kijkt naar een supercomputer. ‘Europa was het verleden leidend op dit gebied. Met de juiste investeringen kan Europa een sterke industrie rondom high-performance computing opbouwen en de maatschappij en wetenschap van de supercomputer laten profiteren.'

Europa heeft het partnersschap voor Advanced Computing opgezet. Dit samenwerkingsverband wil dat de Europese ict-infrastructuur op het niveau van Japan en de Verenigde Staten komt. In dit kader worden vijf Europese supercomputers gebouwd. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil dat een van deze supercomputers in Nederland komt te staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-05T10:44:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.