Digitale verwerking gemeenteproducten groeit

Dit artikel delen:

Waar in 2008 nog 37 procent van de gemeenten de mogelijkheid bood om formulieren digitaal te ondertekenenen, bedroeg dat percentage in 2009 59 procent. Dat blijkt uit onderzoek door Cascadis, de beroepsvereniging van webprofessionals in de publieke sector, in samenwerking met accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers.

Binnen 33 procent van de gemeenten worden formulieren wel digitaal aangeboden, maar kunnen niet elektronisch worden ondertekend. In 2008 bedroeg dat percentage gemeenten nog 51 procent.

Het percentage gemeenten waarbinnen alle primaire processen nagenoeg volledig digitaal en geautomatiseerd verlopen, is gestegen van 1 naar 4 procent.

4 procent van de gemeenten bevindt zich nog in de 'informatiefase'. Dat betekent dat de gemeente enkel informatie biedt via haar website, en geen formulieren. In 2008 gold dit nog voor 11 procent van de gemeenten.

Kritiek op overheid.nl monitor

Ondanks deze groeicijfers biedt bijna driekwart van de gemeenten minder dan de helft van haar diensten digitaal aan.

De onderzoekers wijzen erop dat hun cijfers verschillen van de metingen van de rijksoverheid die het aanbod van digitale dienstverlening boven de 65 procent inschat. Oorzaak van de meetverschillen is volgens de onderzoekers de gehanteerde definitie van digitale dienstverlening. De overheid.nl monitor kijkt volgens hen te veel naar uiterlijkheden van de gemeentewebsite.

Door ook te kijken naar de werkprocessen aan de binnenkant van de organisatie wordt volgens de onderzoekers van Cascadis en PricewaterhouseCoopers een beter beeld verkregen van de volwassenheid van digitale dienstverlening.

Ontwikkelingsmodel van Gartner

De onderzoekers gebruiken een ontwikkelingsmodel van Gartner om de mate van digitale dienstverlening van een gemeente te bepalen. Dat model heeft vier fasen: een informatie-, interactie-, transactie- en transformatiefase. In de tweede fase kunnen formulieren wel elektronisch worden verkregen, maar niet verzonden. Dat laatste kan wel in de derde en vierde fase. In de transformatiefase verlopen daarnaast bovendien alle primaire processen nagenoeg volledig digitaal en geautomatiseerd.

Het online onderzoek door Cascadis en PricewaterhouseCoopers is voor het vierde achtereenvolgende jaar gehouden onder webprofessionals van de Nederlandse gemeenten. 40% van alle gemeenten hebben er aan deelgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-15T11:36:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.