Rijk geeft 50 miljoen voor betere dekking C2000

Dit artikel delen:

De dekking van het communicatienetwerk C2000 wordt verbeterd. Daartoe stelt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken 50 miljoen euro beschikbaar. De dekking van het netwerk voldoet volgens onderzoek van de expertgroep C2000 wel aan de afgesproken minimale dekking van 95 procent. De kritiek over C2000 betreft vooral het werken met het systeem tijdens grote calamiteiten en de slechte dekking binnenshuis.

Het communicatiesysteem ligt onder vuur vanaf het moment dat het niet naar behoren bleek te werken bij een aantal grote calamiteiten, zoals de crash van een toestel van Turkish Airlines en de strandrellen in Hoek van Holland.

De 50 miljoen euro wordt onder andere besteed aan het plaatsen van extra masten of het nemen van andere technische maatregelen op zestig plaatsen in Nederland. Daarnaast komen in 2010 drie extra mobiele opstelpunten beschikbaar. Bij grootschalige evenementen kunnen zij worden opgesteld, zodat de dekking van het netwerk verbetert.

Frequentieruimte

Daarnaast heeft de minister gevraagd aan het ministerie van Economische Zaken of de huidige frequentieband van C2000 kan worden vergroot. De frequentieruimte waar de minister haar zinnen op heeft gezet, is toegewezen aan het ministerie van Defensie. Ter Horst en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken zullen hierover  overleggen.

De minister schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat de binnenhuisdekking niet zal worden verbeterd. Ze wacht op een onderzoek waarin wordt gekeken hoe de communicatie van portofoon naar portofoon beter kan. De brandweer gebruikt deze vorm van communicatie vooral binnenshuis.

Daarnaast is er het Special Coverage Beleid (SCB). Daarin staat dat gemeenten lokaties kunnen verplichten C2000-communicatie binnenshuis mogelijk te maken. Veel gemeenten zijn echter terughoudend bij de uitvoering van het beleid. Er komt een richtlijn zodat lokale overheden beter weten wanneer een gebouw moet worden aangepast. Ook wordt gekeken of in bepaalde gebouwen voorzieningen nodig zijn voor tijdelijke dekking van C2000.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uit analyses en gesprekken met betrokkenen blijk de oorzaak van de meeste gebreken aan het systeem de gebruiker te zijn. Bij grote calamiteiten worden niet de juiste etherdisciplines gehandhaafd waardoor het netwerk overbelast raakt. De fleetmap moet dynamisch zijn en niet statisch zoals nu het geval is.

Vooropgesteld dat ik C2000 niet erg goed ken,

Bij een geavanceerd communicatie systeem zou je denken dat 'etherdiscipline' een functionaliteit van het netwerk zou zijn, en dat de eindgebruiker zich daar niet druk over hoeft te maken.

Als C2000 die verantwoordelijkheid bij de gebruiker legt dan valt me dat echt tegen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-17T16:19:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.