VNG is bezorgd over ICT-systeem WABO

Dit artikel delen:

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) op 1 juli niet verantwoord. Volgens hen voldoet het Landelijk Voorziening OmgevingsLoket niet. Dit is het ict-systeem dat de wet moet ondersteunen. Demissionair minister Tineke Huizinga - Heringa zegt dat de volgende versie, die in april wordt opgeleverd, wel voldoet.

De gemeenten zetten vraagtekens bij het testen van de functionaliteiten van het omgevingsloket. ‘De recente uitkomsten van de test hebben opnieuw ernstige tekortkomingen aan het licht gebracht. De methode van testen, op van te voren met alle partijen overeengekomen criteria, bleek voor verbetering vatbaar', schrijft directielid Sandra Korthuis in een brief aan Huizinga.

Daarnaast werkt de Cadviewer niet naar behoren. In deze tool kunnen bouwtekeningen en bestemmingsplannen worden bekeken. ‘Voor een digitale behandeling van een omgevingsvergunning is een goede werking van deze tool vereist', aldus Korthuis. Andere zorgen van de VNG zijn het tekort aan implementatie-ondersteuning, het ontbreken van afspraken over het beheer van het Omgevingsloket en het ontbreken van aansluitvoorwaarden.

Verbeteringen

Huizinga laat in een brief aan de Eerste Kamer weten dat de opmerkingen die bij de test van het loket naar voren kwamen voor half april worden verwerkt. Die opmerkingen hebben voor een belangrijk deel te maken met de Cadviewer. ‘Deze problemen moeten zijn opgelost in de versie die half april wordt opgeleverd', aldus de demissionair minister. Het systeem kan pas in werking treden als de verbeteringen voldoende zijn. De minister belooft dat de VNG en Interprovinciaal Overleg (IPO) bij deze beoordeling worden betrokken.

De minister vindt dat de wet alleen in werking kan treden als de ict voldoende functioneert. ‘De versie van het omgevingsloket die in april wordt opgeleverd moet hier voldoende garantie voor bieden.'

WABO

De Wabo voegt bestaande vergunningstrajecten op het gebied van ruimte, water, natuur en milieu samen. De verlening van vergunningen moet zo sneller verlopen. De Landelijke Voorziening Omgevingsloket (LVO) ondersteunt het centraal aanvragen van deze vergunningen.

De invoering van de wet is al eerder uitgesteld. Eigenlijk had de WABO per 1 januari 2009 van kracht moeten zijn. Daarna werd de invoering uitgesteld tot 1 januari 2010. Inmiddels is de nieuwe invoeringsdatum 1 juli 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-10T11:14:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.