Complexe WABO in strip gevat

Dit artikel delen:

De gemeente Steenbergen en adviesbureau DHV hebben de Wabo in stripvorm samengevat. De uitgave is bedoeld om burgers en ondernemers te informeren over de voordelen van de digitale omgevingsvergunning. De strip mag gratis door andere instellingen worden gebruikt en is behalve in een papieren versie ook als pdf beschikbaar.

De Wabo, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, is een nieuwe wet die nodig is voor het regelen van de omgevingsvergunning: de geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Het voordeel voor burgers en ondernemers is dat zij hun vergunningen voortaan digitaal op één plek kunnen regelen, zonder bij allerlei loketten langs te hoeven gaan.

'In de praktijk is de Wabo complexe materie. Leg het maar eens uit aan burgers e ondernemers', stelt Quint Cuppen. Hij werkt voor advies- en ingenieursbureau DHV dat de gemeente Steenbergen ondersteunt bij de invoering van de wet. 'Tijdens een brainstormsessie stelden we vast dat het geen zin heeft om van de Wabo een flyer te maken met een aantal kernpunten. Mensen stoppen die flyers bij het oud papier of in de open haard. Vervolgens kwam het idee van een strip op tafel. Daarmee kun je een boodschap op een aantrekkelijkere manier uitpakken.'

Helder

Cuppen bedacht samen met Marco van Leeuwen van de gemeente en Quint Cuppen van DHV in grote lijn de opzet. Via-via kwamen zij bij Auke Herrema terecht, een tekenaar die, met zijn technisch-universitaire achtergrond (bouwkunde TU Delft) als pre, in staat werd geacht de voordelen van de Wabo op een heldere wijze uit te beelden. 

De strip Steenbergen en de Wabo is uitgebracht telt zes pagina's en te bestellen via www.gemeente-steenbergen.nl. Daar is Steenbergen en de Wabo ook als pdf-bestand op te halen. De strip is overigens al door talloze instanties gebruikt in hun communicatie-uitingen. De gemeente Montfoort heeft zelfs de strip met een aangepaste voorkant op haar site staan. 'Voor aanpassingen stellen we het op prijs als er contact wordt opgenomen. Maar voor de rest mag de strip gratis worden gebruikt als middel om de Wabo toe te lichten. Het concept slaat aan. Ik zie 'm regelmatig terugkomen in allerlei presentaties.'

Strips en ict

Strips worden wel vaker ingezet om complexe zaken te verduidelijke. Zo liet Google in een comic van Scott McCloud (technisch) uitleggen hoe de eigen browser Chrome werkt. Erik Beulen, hoogleraar Global sourcing aan de Universiteit Tilburg liet een stripalbum over outsourcing ('Surviving Outsourcing') maken om het onderwerp beter onder de aandacht te brengen bij zijn studenten. Microsoft publiceerde online een dagelijkse stripreeks over ict'ers onder de naam 'HEROES happen {here}'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Juist! "A good picture is worth a thousand words"
Dit stripverhaalconcept het kan ook een flinke KOSTENbesparing opleveren. Tevens maakt het complexe zaken in een klap inzichtelijk, omdat een mens nu eenmaal 60-75% van haar informatie VISUEEL tot zich neemt. Helder?


Mogelijk volgende project:
1. Het Nederlandse Belastingstelsel..
The visual tour guide on the dutch Tax system?

2. ICT (mbo,hbo,wo)opleidingsmateriaal zoals;
What realy happens under the hood of my computer?
Computer hardware and how to use it right
The world outside your Windows (tm)


Keep 'm coming those visual guides,
dan kan iedereen het "weer helder zien" :-P

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-25T11:37:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.