Zorg & ICT 2010: Domotica is een blijvertje

Dit artikel delen:
Oudere

Domotica - telematica in het huishouden - rukt langzaam op in de zorgsector. Op de vakbeurs Zorg & ICT 2010 is het een van de hoofdthema's. Naar verwachting zal integratie van woon- en zorgtechnologie domotica goedkoper maken. Er wordt al gedroomd van aansluitingen op het elektronisch patiëntendossier en telemonitoring, zoals het op afstand meten van de bloeddruk.

De vakbeurs Zorg & ICT grijpt van 30 maart tot en met 1 april 2010 plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Volgens beursorganisator VNU Exhibitions is domotica is geen toekomstmuziek meer. In de zorg duiken er steeds meer toepassingen op. De vergrijzing rukt op en er zijn straks minder handen beschikbaar voor een groeiende groep ouderen. Met de inzet van ict en telematica kunnen verpleegkundigen worden ontlast. Dankzij IP-technologie is integratie mogelijk van zorgtechnologie, zoals het verpleeg-roepsysteem en val- en dwaaldetectie, en huis- of gebouwautomatisering (communicatie, beveiliging en toegangscontrole).

Integratie

'Integratie maakt domotica betaalbaar', stelt manager Martin Wervenbos van standhouder Verkerk Service Systemen. Hij wijst op een recente ontwikkeling: een touchscreen-bedieningsscherm dat draadloos (WiFi) kan communiceren en is uitgerust met beeld-tot-beeld telefonie. 'Dit systeem kunnen we uitbreiden met tal van domoticaoplossingen toegespitst op de behoefte van de bewoner.' Daarnaast zijn voorbereidingen getroffen voor aansluiting op het epd (elektronisch patiëntendossier). Een volgende stap is het aansluiten van apparatuur voor het meten van bijvoorbeeld bloeddruk, gewicht en 'suiker'. Zorgverleners kunnen deze gegevens op afstand uitlezen (telemonitoring).

Intercom

Een andere standhouder, IRS Systemen, is al een aantal jaren actief met de integratie van gebouw- of woningautomatisering en zorgsystemen. Manager Coen Kijk in de Vegt stelt dat flexibiliteit het trefwoord is bij nieuwe toepassingen van domotica. 'De video-intercom met de voordeur is tevens het bedieningspaneel voor verwarming en licht. Aan deze geïntegreerde toepassing kunnen naar believen functies worden toegevoegd, bijvoorbeeld een boodschappenservice. Het systeem is bovendien op afstand te managen. Beheerders hoeven niet meer naar de woning toe, waar het systeem zich bevindt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-30T13:22:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.