Rekenkamer vreest uitstel ICT-systeem IND

Dit artikel delen:

De Algemene Rekenkamer twijfelt of het ict-programma Indigo van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 2011 operationeel is. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een terugblik over 2010. De dienst verwacht dat de ingebruikname van een deel van het ict-systeem start voor 15 april 2010. ‘Maar de IND moet nog een grote inspanning leveren om Indigo door te voeren', aldus demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie in een reactie op de terugblik.

Het ict-systeem Indigo moet de processen en informatie van de overheidsorganisatie structureren. Er zijn al delen van het systeem in gebruik. De IND hanteert een planning voor de invoering van de rest van het systeem. In de loop van 2011 moet het gehele systeem operationeel zijn. Tussentijds vinden deelopleveringen plaats. Volgens de Algemene Rekenkamer zijn geen harde data bekend waarop deze deeltrajecten worden opgeleverd.

Reëel

De deadline van het eerste deeltraject, waarbij het systeem voor de werkprocessen wordt opgeleverd, is op 15 april 2010. De Rekenkamer zegt niet te kunnen beoordelen of dit een reële opleverdatum is.

Eigenlijk zou de opleverdatum van dit deelproject in december 2009 zijn. Toen in augustus 2009 bleek dat deze deadline niet zou worden gehaald, nam cio Hans Blokpoel een aantal maatregelen. Onder meer werd de oplevering van een aantal deeltrajecten opgeschort. ‘Door deze maatregelen is het programma weliswaar meer onder controle, maar er is onder meer nog wel aandacht nodig voor het proces van documenteren', aldus de Algemene Rekenkamer.

Besparing

De IND denkt jaarlijks 45 miljoen euro te kunnen besparen door het ict-systeem. Volgens de Rekenkamer kan deze verbetering alleen worden gehaald als het systeem volledig is gerealiseerd.

Het programma werd in 2009 verkozen tot beste ict-architectuurprogramma door het Nederlands Architectuur Forum voor de digitale wereld (NAF). De overheidsorganisatie werd vooral geprezen om de wijze waarop de primaire bedrijfsprocessen opnieuw zijn ingericht en legacysystemen worden vervangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-30T15:02:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.