UWV is relatief duur uit met zijn ICT

Aandeel ict in UWV-budget 9 procentpunten hoger dan de benchmark

Dit artikel delen:

Uitkeringsinstantie UWV besteedt een groter deel van zijn totale bedrijfskosten aan ict dan vergelijkbare overheidsinstanties in Noordwest-Europa. Het ict-aandeel bij UWV ligt 9 procentpunten hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Dat blijkt uit een vergelijkingsonderzoek dat de instantie liet uitvoeren door analisten van Gartner. Zij adviseren het UWV om op 'vrijwel alle ict-domeinen' te besparen.

UWV-bestuurder Joop Linthorst reageert dat het gemiddelde in een referentiegroep niet per definitie de norm is voor wat optimaal is voor zijn organisatie. 'Er moet terdege rekening worden gehouden met inhoudelijke overwegingen en analyses van de situatie binnen UWV.' Hij onderschrijft de conclusies en aanbevelingen uit het rapport wel.

15 procent

UWV besteedde in 2009 324 miljoen euro aan automatisering, blijkt uit de jaarrekening over het afgelopen jaar. Dat is ruim 15 procent van de totale bedrijfskosten van de instantie (dus exclusief de uitkeringen), die bij elkaar in 2009 bijna 2,1 miljard euro bedroegen.

De relatief hoge ict-kosten bij UWV zijn volgens Linthorst vooral te wijten aan de grote verscheidenheid van ict-toepassingen. Dat heeft te maken met het feit dat UWV is ontstaan uit verschillende organisaties. Bovendien is het projectenportfolio omvangrijk en zijn er volgens UWV nog hoge kosten van langlopende uitbestedingsovereenkomsten uit de beginperiode van de organisatie.

Besparen

De analisten adviseren UWV om op 'vrijwel alle ict-domeinen' te besparen. Het bestuur van de instantie volgt de aanbevelingen op en bekijkt besparingen op het gebied van kantoorautomatisering, werkplekken, netwerken, rekencentrum, technisch applicatiebeheer en beheer, onderhoud en ontwikkeling van ict-systemen. Voor dat laatste bundelt de organisatie zijn ict-afdelingen en verkleint ze op termijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de ict-herbezinning die UWV instelde na het afblazen van het nieuwe wia-systeem in juni 2008. Automatiseerder Logica  bouwde ruim 2,5 jaar aan dat systeem dat de opvolger van de wao in goede banen moest leiden. Doorgaan met het project zou ‘steeds hogere kosten met zich meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee wordt zeker gesteld', liet minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid destijds aan de Tweede Kamer weten. De kosten lagen al rond 89 miljoen euro.

Het vergelijkingsonderzoek van Gartner werd op 25 maart 2010 besproken in de Tweede Kamer.

De cijfers bij UWV

Wat?

Bedrag 2009
(x miljoen euro)

Bedrag 2008
(x miljoen euro)

Personeelskosten

1506

1380

Huisvestingskosten

170

176

Automatiseringskosten

324

288

Kantoorkosten

49

52

Vervoers- en overige kosten

42

82

TOTALE UITVOERINGSKOSTEN

2091

1978

bron: Jaarrekening UWV 2009

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

http://www.ikregeer.nl/document/BLG23278

9 procentpunten hoger bij UWV dan het gemiddelde van 17% bij superefficiente toko's als de Belastingdienst en SVB.

Volgens Bartjens is dat meer dan 50 procent improductiever. Da's bijna een prestatie.

En de totale ICT kosten zijn geen 288 maar 494 miljoen volgens de NRC:
http://www.nrc.nl/economie/article2511851.ece/ICT-uitgaven_UWV_onevenredig_hoog

Wellicht zou het UWV meer moeten doen aan IT Asset Management en IT Asset Sharing. Hier lijkt het vaak aan te ontbreken, wat onnodig extra kosten met zich meebrengt.

Check ook eens de hoge ICT-kosten bij Rijkswaterstaat, Defensie en Justitie. Heel veel externen bij IVENT, DID en ICTRO. Waarom niet gewoon "outsourcen"?

En dan vandaag doodleuk in het nieuws komen met het bericht "dat de WW uitkering verkort kan worden naar bijv 1 jaar".
Als de mensen bij het UWV bijv. eens leren degelijker en ZELFSTANDIGER te gaan automatiseren, hoeven ze niet zulke hoge kosten te blijven maken aan externe partijen :-).

Besparings_idee? "Das Reich Computer Centrum!!
Word het onderhand tijd voor een zelfstandig RIJKS COMPUTER CENTRUM? Compleet bemand door ambtenaren met oprecht verstand van ict en automatiseren, zodat het Rijk zijn eigen automatiseringbroek kan ophouden?
- Het RCC wat alle ict dienstverlening ZELF gaat opzetten, uitdenken en uitvoeren van alle overheids organen?
- Externe partijen worden dan alleen nog ingehuurd voor de kennis-overdracht en training, de rest word gedaan door ambtenaren van het RCC zelf!

Kijk eens hoeveel MILJARDEN EUROS hiermee bespaard kan gaan worden op de korte en lange termijn

Rock Solid E-Overheid:
Denk je eens in (als burger en bestuurder)...Een state-of-the-art E-overheids ict apparaat wat staat als een huis,zeer goed werkt en eeuwig bestand zal zijn (by design) tegen het ego-vlijende en wispelturige zelfverkiezing geleuter beleid van de "ministers" op het Binnenhof.

Hoog tijd dat hierin eens goed en DUURZAAM geïnvesteerd gaat worden, ten BATE van de belastingbetalert

De Nederlandse overheid gedraagt zich op IT gebied als een doldwaze krankzinnige, hiertoe aangevuurd door partijen als CDA, VVD; het liefst maakt men zo groot mogelijke bedragen over een buitenlandse partijen, ja eerder nog dan te vertrouwen op eigen krachten, worden ontwikkelcentra in India of de Filipijnen ingezet.

Iedere belofte van elke externe partij op kosten verlaging wordt klakkeloos overgenomen, wat in de praktijk leidt tot kosten die soms oplopen tot 1000-en euro's per afgewikkeld geval. Ook nu spreken de verkiezingsprogramma's weer over een efficientere overheid en ook nu weer zal dat leiden tot een verder verschuiving van intern naar extern.

De uitgaven zijn dus navenant, die van genoemde doldwaze. Ik durf hier te verwedden dat de buitenlandse partijen veel meer zelf in control zijn, meer goede eigen mensen hebben, en vertrouwen in de eigen medewerker.

Op de website van UWV:
Ondanks deze enorme toestroom heeft UWV 254.000 mensen aan werk geholpen. Deze resultaten zijn geboekt tegen lagere uitvoeringskosten dan de voorgaande jaren. Over de afgelopen vier jaar is bijna een half miljard euro aan uitvoeringskosten bespaard.

Vreemd, als ik bovenstaande cijfers zie. Was het in de jaren daarvoor dan nog erger?

De hele boel is al ge-outsourced aan partijen als Getronics en BT. Schijnbaar is outsourcen dan toch niet zo een goed idee. Outsourcing helpt niets met zaken efficienter doen voor de opdrachtgever. Het zorgt slechts voor zware beperkingen en stopt iedere vorm van innovatie of efficiency. De overheid wil/moet alles via Europese tenders voor een dumpprijs uitbesteden. Dat betekent heel simpel dat de rekening later komt en vele malen hoger uitvalt. Maar dat begrijpen de sukkels in Den Haag niet.

De oplossing is vrij simpel: schaf het UWV af.

Het UWV is een overbodige organisatie geworden. De gemeente kan de rol van het UWV prima overnemen. Dan wordt de hulp aan werklozen gedecentraliseerd en de gemeente kan invloed uitoefenen op de snelheid van het vinden van werk en het beperken van de duur van de uitkering.

Hoeveel berichten gaat Computable nog posten waar ze hetzelfde stuk inplakken over dat WIA door Logica werd gebouwd? Je kan toch gewoon zeggen: WIA-project. PUNT.?

How the might fall :-)

Pas geleden nog een vlammend betoog over hoe UWV zijn inkoopkosten in de hand heeft.

Je kunt pas een goede benchmarking doen van een organisatie als je ook weet wat de baten zijn. We hebben het hier over totale ICT kosten, dus inclusief de ontwikkel- en beheerskosten. Dan moet je dus ook wel meten wat dit heeft opgeleverd, bijvoorbeeld in hoeveelheid functionaliteit (b.v. uit te drukken in functiepunten) dat is gerealiseerd of is beheerd in dat jaar. Doe je dit niet, is het appels met peren vergelijken. Het kan dus in theorie zo zijn dat b.v. de IT ontwikkeling van UWV veel efficienter (productiever) is dan bij andere organisaties (uitgedrukt bv. in uren per functiepunt, een metriek die je kunt vergelijken), maar dat de kosten hoger liggen omdat men om allerlei redenen (politiek / wetgeving ??) meer functionaliteit moeten realiseren en beheren dan andere organisaties.

@Harold van Heeringen, 01-04-2010 15:52

Als we uw uitgangspunt van baten nemen dan zal de score nog slechter uitvallen voor het UWV.

"meer functionaliteit moeten realiseren en beheren dan andere organisaties" is bij het UWV vertaald naar het ontwikkelen van systemen door Logica die achteraf niet benodig waren.

Kosten gaan voor de baten...

@Leedvermaak:

Inkoopkosten zijn hardstikke laag want men benchmarkt intern op inhuurtarieven. Die zijn bij UWV vaak enorm laag. Daar staat dan een enorme hoeveelheid inhuur tegenover.

Dit heet een win-win: wat voor de een lege inkoopkosten zijn heet voor de ander kwantumkorting.

@ Bartjens -
De belastingdienst is op diverse vlakken superefficiënt, maar op andere vlakken kunnen de kosten makkelijk met tonnen per jaar naar beneden.
Echter wie het geld (bijna) maakt, hoeft blijkbaar niet op de kleintjes te letten....

@Werkwillige: Hoi Naam-genoot!
Maar dan anders..?
werkwillige = een werkeloze die graag werk wilt,
werkwillige = iemand die graag wilt werken,
werkwillige = een bereidwillige om te werken,
werkwillige = een werkende, die graag laat zien dat ie werkt, maar het niet doet...?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-31T15:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.