IBM komt met avatar voor EPD in 3D

IBM lanceert in Nederland zijn 3D-avatar voor elektronische patiëntendossiers (epd's). Deze avatar, een 3D-model van het menselijk lichaam, kan worden gekoppeld aan een epd. Op basis van de Snomed-systematiek herkent de avatar medische begrippen uit het epd en verwerkt die informatie in het 3D-model. Medisch personeel krijgt zo op een beeldscherm in een keer een overzicht van de behandelgeschiedenis van een patiënt.

Het Avatar-concept komt uit het Zurich Research Laboratory van IBM en is in de praktijk getest in een Deens hospitaal. De automatiseerder zoekt nu in Nederland ziekenhuizen die dit intelligente epd willen uitproberen. Volgens Big Blue zijn de voordelen van het in 3D visueel presenteren dat het medisch personeel in een oogopslag een actueel overzicht krijgt van een dossier en ook sneller verbanden kan leggen tussen de heersende klachten van een patiënt en zijn behandelgeschiedenis. Verder verbetert de communicatie met de patiënt doordat een dokter aan de hand van de visueel-anatomische presentatie makkelijker uitleg kan geven. Ook verloopt de overdracht van het dossier aan collega's sneller en makkelijker, aldus de maker.

Snomed

Het bedrijf wijst er verder op dat medisch personeel met de 3D-avatar makkelijker kan navigeren door epd's. De avatar kan in- en uitzoomen op plekken in het lichaam die in het dossier worden genoemd in het kader van eerdere behandelingen. Die plekken worden met pijlen aangegeven. Ook kunnen onderdelen van het lichaam vanuit allerlei invalshoeken worden bestudeerd, zoals organen, de bloedcirculatie, het spierstelsel en de zenuwbanen.

De koppeling tussen de avatar en een epd geschiedt op basis van IBM Websphere en een service-georiënteerde architectuur. De grafische weergave van de behandelgegevens is mogelijk vanwege het gebruik van de standaard classificatie voor medische termen: Snomed CT (Systematized Nomenclature of Medicine - Clinical Terms). De avatar herkent de medische begrippen die in een epd worden gebruikt en verwerkt deze informatie in het 3D-model.

Nabaztag

IBM gaf tijdens de vakbeurs Zorg & ICT 2010 in Utrecht  demo's van de 3D-avatar. Het bedrijf heeft in een aantal ziekenhuizen al het zogeheten Zorgkonijn geïnstalleerd: een Nabaztag die voor jeugdige patiënten als online informatiezuil fungeert.

IBM komt met avatar voor epd in 3D

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-07T15:32:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.