Kabinet verdeelt 31 miljoen over 9 ICT-projecten

De ministerraad heeft ingestemd met een investering van 31 miljoen euro in verschillende ict-projecten bij de overheid. Het geld wordt verdeeld over negen projecten van verschillende departementen. In totaal was voor 16 projecten een aanvraag ingediend. De toegewezen 31 miljoen euro komt uit een bedrag van 54 miljoen euro dat is toegewezen aan ict-projecten in de zorg, het onderwijs en mobiliteit.

Het voorstel voor de miljoeneninvestering komt van demissionair minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven. Haar ministerie maakt bekend dat de bedragen geïnvesteerd worden in ict-projecten die de digitale dienstverlening van de overheid moeten verbeteren, kosten moeten besparen en maatschappelijke vraagstukken op moeten lossen.

Het gaat onder andere om een webloket waarmee chronisch zieken, minder-validen en ouderen gemakkelijker de juiste instanties en voorzieningen moeten vinden. Dat project heet Regelhulp. Een ander project waarbij ict wordt ingezet om de zorgverlening te verbeteren is Icarus. Dat project is gericht op verbetering van de ambulancezorg. Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis kan informatie met het ziekenhuis worden uitgewisseld waardoor de overdracht van een patiënt aan de spoedeisende hulp beter kan worden voorbereid of gespecialiseerde medische zorg eerder kan worden toegediend. Daarvoor wordt onder andere gebruik gemaakt van mobiel breedband.

Onderwijs

Op het gebied van onderwijs worden de miljoenen geïnvesteerd in Wikiwijs, dat is een open en digitaal platform voor docenten om leermateriaal te vinden, te gebruiken in de les en onderling uit te wisselen.

Op het gebied van mobiliteit zijn de miljoenen toegekend aan CrashCubes, een nieuwe ict-toepassing die voertuiggegevens, zoals rem-, motor- en boordcomputergegevens, van alle merken en typen auto's sneller kan uitlezen en verwerken bij ongevallenonderzoek. Het project Automatische nummerplaatherkenning dat daarnaast loopt, werkt aan een landelijk systeem voor nummerplaatherkenning. Dit gebeurt nu vaak nog regionaal.

Economische Zaken heeft niet bekendgemaakt hoe de miljoenen worden verdeeld over de verschillende projecten en welke ict-leveranciers bij de opdrachten betrokken zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-03T14:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.