ICT~Office: ICT kan maatschappij helpen

Dit artikel delen:

Branchevereniging ICT~Office wil dat de Nederlandse overheid zich beter bewust is van de mogelijkheden van ict om maatschappelijke problemen aan te pakken. Daarom stelde de organisatie een manifest op, dat dinsdag 11 mei werd aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

Volgens de branchevereniging is een nationale agenda voor de groei van Nederland noodzakelijk. Deze agenda moet het gezamenlijke belang voor het land neerzetten. ‘Met een intensievere samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid', aldus ICT~Office.

Het zogenoemde ICT~Manifest moet de overheid duidelijk maken dat de ict-sector waardevolle oplossingen heeft voor veel maatschappelijke problemen in Nederland. ‘Van het oplossen van files tot efficiëntere zorg en van beter en passender onderwijs tot en met meer blauw op straat: dit alles kan niet zonder goede ict-toepassingen', schrijft de branchevereniging in een toelichting.

In het manifest staan voorbeeld van hoe ict maatschappelijke problemen zou kunnen aanpakken. Daarnaast worden randvoorwaarden genoemd, bijvoorbeeld dat er voldoende arbeidskrachten en open standaarden nodig zijn.

Showstoppers

Directeur Sylvia Roelofs van de branchevereniging zei eerder in een interview met Computable dat ze hoopt dat de overheid de weg vrij maakt om verbeteringen met ict mogelijk te maken. ‘Wat hopelijk in 2010 verbetert, is dat de overheid iets doet aan de 'showstoppers'. Achteraf wordt gediscussieerd over privacy en allerlei beveiligingsvraagstukken. Eigenlijk moet het College Bescherming Persoonsgegevens voor de start van een project een stempel geven dat het project privacy-proof is. Nu lopen belangrijke innovaties met ict vaak in een laat stadium vast op deze problemen. Dat is niet nodig en vertraagt innovaties onnodig.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Slimme profilering nu rond deze tijd. Nu politici moeten bezuinigen en zich wel op de kaart moeten zetten ivm de verkiezingen, hoopt ICT Office dat er weer een dodo opstaat in Den Haag die een mega project gaat beloven dat heeeel veel gaat besparen hahahaha
Laat die overheid nu eerst eens LEREN hoe je een IT project goed doet, en dan pas weer ambitieus worden.
EPD?
GovUnited?
UZI Passen?
Eurlings project?
etc, etc, etc..

Hopelijk laat de politiek zich niet lijmen.

Citaat: "moet het College Bescherming Persoonsgegevens voor de start van een project een stempel geven dat het project privacy-proof is. Nu lopen belangrijke innovaties met ict vaak in een laat stadium vast op deze problemen. Dat is niet nodig en vertraagt innovaties onnodig"

Toezicht is belangrijk vooral waar het bescherming van de privacy betreft misschien moeten de medische gegevens van mw. Roelofs eens op de straat belanden zodat ze begrijpt wat dat betekent.

Houden de politici zich liever aan het plan Heemskerk.

"Eigenlijk moet het College Bescherming Persoonsgegevens voor de start van een project een stempel geven dat het project privacy-proof is."

Hoe kun je dat bij de start al weten?

The proof of the pudding is in the eating.

Als het project bij oplevering wemelt van de veiligheidsproblemen, heb je showstoppers hard nodig om grotere problemen te voorkomen.

Ik vrees dat Sylvia Roelofs als juriste net zoveel van ICT snapt als Maria van der Hoeven als kweekelinge van economie.

Als je een groot project vooraf privacy-proof wilt maken, dan ben je meteen de flexibiliteit kwijt. Dan krijg je een product dat bij oplevering meestal niet meer voldoet. Zo'n ICT~Office showstopper wil je ook niet.

Overigens ben ik van mening dat de ICT de maatschappij kan helpen, maar ICT~Office niet. Zij zijn geen maatschappelijk betrokken organisatie, maar een belangenorganisatie voor ICT-bedrijven. Daar is niks mis mee. Moeten ze vooral blijven doen. Maar ze hebben niet de capaciteiten van een VNO-NCW. VNO-NCW levert regelmatig alle mogelijke onderzoeksrapporten met diepgang op, die van ICT~Office stellen niks voor.

Er zijn al diverse overheids projecten waarbij het CPB aangegeven heeft dat het met de privacy niet goed zit en men gaat er gewoon mee door.

Voor geïnteresseerden, het ICT~Manifest 2010-2014 is te downloaden via: http://www.ictoffice.nl/Files/TER/ICT%20Manifest.pdf.

Het helpt niet wanneer een CBP vooraf een 'stamp of approval' geeft: dat zal namelijk heel veel tijd gaan kosten... Wat wel helpt is wanneer ontwerpers en bouwers van dit soort gevoelige systemen zelf samen met de opdrachtgevers van af het allereerste ontwerp de privacy- en veiligheidseisen meenemen en daarbij gebruik maken van de kennis van (top)onderzoekers. Zodat die niet na de introductie hoeven aan te tonen dat het niet deugt (OV-kaart!). Privacy en veiligheid zijn nu vaak een secundair element dat aan een al bestaand ontwerp moet worden toegevoegd. De leden van ICT~Office moeten zich gaan onderscheiden door het samen met de uitstekende kennisbasis in Nederland veiligheid en privacy van meet af aan in te bouwen. Dat levert veel meer (maatschappelijke) waarde op dan het aanpassen van bestaande systemen of het verhuren van consultants en analisten. En zelfs een mogelijke exportpositie. De creativiteit moet terug in de branche!

Een paar leuke en opmerkelijke passages uit het Manifest:
pag 3: "Zonder ict kunnen in de komende jaren de besparingen niet gehaald worden"
Voordat het zover is zal er dus eerst geinvesteerd moeten worden, lees extra geld uitgegeven. Das geen besparing volgens mij maar extra uitgaves op dit gebied als je de huidige state-of-the-art bekijkt.

pag 10: "Langdurig zieke kinderen krijgen meer mogelijkheden om online te leren en ‘buiten te spelen’;"
Volgens mij kun je ICT beter inzetten om deze kinderen te helpen GENEZEN en ze - via internet bijv - voor te lichten hoe ze GEZOND kunnen worden en BLIJVEN. ICT als informatie gezondheids-kennis-overdrachts-middel.

pag 10: "Toegang tot internet is een fundamenteel recht en moet als zodanig worden vastgelegd."
Daaraan zou ik willen toevoegen: toegang tot een VRIJ en ONGECENSUREERD INTERNET.

pag 13: "ICT kan worden ingezet voor waarneming, toezicht en opsporing om proactief op te treden en incidenten te voorkomen"
ICT office promoot hier een soort van "Minority Report" achtige ict zaken?? Gedrags-analyse en voorspelling a la George Orwell? 24 uur per dan camera's die meekijken of je je wel netjes gedraagt?

Pag 13: "Privacy is een recht dat met goed doordachte ICT systemen juist beter beschermd wordt dan
voorheen."
ICT systemen zijn juist de oorzaak dat er geen privacy meer bestaat, dank zij het feit dat ICT systemen alles (ongevraagd) kunnen vastleggen over alles en iedereen :-). Privacy zou dus gebaat zijn bij MINDER of GEEN ICT systemen die ongevraagd zaken over je vastleggen, analyseren en onthouden.

Pag 17: "Onderwijs op maat"
Allerhande voorbeelden van ict in het onderwijs, maar nergens een woord over een verandering van het huidige, onderwetse, niet meer functionerende en motiverende onderwijsmodel van verplicht leren tot je 18e in een jeugdgevangenis / mental prison. Hier had mijn inziens een leuk stukje kunnen staan van "Onderwijs On Demand van de leerling." (en niet van de staat). ICT kan nooit als vervanging worden beschouwd van een slecht kennis-overdrachts-systeem, waarin mensen net dom genoeg gehouden worden om bepaalde taken voor anderen uit te kunnen voeren.

Pag 17: "Een leven lang leren wordt de standaard."
Ik ben benieuwd hoeveel mensen dit principe aanspreekt en wat de kwaliteit van het lesmateriaal gaat worden :-)

Pag 17: "Wetenschappelijke kennis moet beter worden gedeeld. Resultaat¬verspreiding (kennisdiffusie) is een verplichting"
Leuke doelstelling, Echter laat de realiteit zien dat mensen in opleidingen steeds minder leren en dommer gehouden worden dan een aantal jaren geleden.

Pag 18: Koppeling tussen burgers en overheid
Dan moet de overheid eerst weer eens leren AANSLUITING in menselijke vorm te vinden naar den burger. Anders zet je ict alleen maar in middel om de reeds bestaande puinhoop te automatiseren.

Pag 20: "Op termijn kan hier een verbod op het downloaden van illegaal materiaal aan toegevoegd kunnen worden. "
Dat is volgens mij allang geen optie meer, maar word ons door de strot gedrukt via ACTA. ICT Office loopt inhaar visie dus (weer) achter de feiten aan van vandaag den dag. Triest.

Pag 21: "Het stimuleren van het innovatief vermogen van Nederland is een speerpunt van kabinetsbeleid,
onder directe leiding en verantwoordelijkheid van de Minister-President. Er kan maar één Minister
van ICT zijn, en dat is de Minister-President."
Das volgens mij niet handig.. ICt is en blijft een appart vakgebied.
Een apparte ICT minister (bijv ex CEO uit bedrijfsleven met bewezen staat van dienst en ) met inhoudelijk echt verstand van zaken, zou hier meer op zijn plek zijn dan "een blaatend ego wat zich alleen maar druk maakt op zijn eigen herverkiezing, zonder geconfronteerd te worden met de gevolgen van zijn acties"

Pag 25: ‘Eiland automatisering’ kan en mag niet meer in een tijd waarin alles met alles en iedereen is
verbonden".
Wat gaat ICT-Office hier concreet aan doen???

Pag 28: Gezien de huidige kredietcrisis, het fileleed en de opkomst van het thuiswerken ligt hier een uitdaging om niet alleen de ICT-sector, maar het hele Nederlandse bedrijfsleven een verbeteringslag te laten maken.
En dus.... komt het toch allemaal weer terug om mensen, mensen en nog eens mensen, die mogen leren samenwerken op gelijkwaardige voet, op een geheel andere manier dan de voorgaande eeuwen.

Kortom leuk documentje, maar inhoudelijk weinig berustend op de realiteit anno 2010

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-12T10:19:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.