Buitenlandse Zaken overweegt Google Apps

Dit artikel delen:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het eerste kwartaal van 2010 een pilot uitgevoerd met de Google Apps Premier Suite. Dat zegt manager Erik de Muinck Keizer van Google Enterprise Benelux. 'Het ministerie heeft toen de eerste batch aan gebruikers afgenomen', zo vertelt hij in een vraaggesprek met Computable.

De topman 'neemt aan' dat de pilot zal worden uitgebreid. 'Ze zijn nu bezig met een proof of concept met vijfhonderd gebruikers en ik neem aan dat ze dat doen met de bedoeling om uit te breiden. Buitenlandse Zaken is bij uitstek een organisatie waarbij een cloud oplossing enorm voor de hand ligt.'

Wanneer het ministerie een besluit neemt over het al dan niet voortzetten van de pilot, wil De Muinck Keizer niet zeggen: 'Dat is een proces dat op gang is gebracht, maar er is geen formele datum bepaald waarop een besluit wordt genomen. Het is iets wat nu speelt.'

'Eerste stapje'

De Muinck Keizer kan niet zeggen of het de bedoeling is dat het hele ministerie overstapt op Google Apps. 'De gebruikers die nu aan de pilot deelnemen, zitten in de hele organisatie', zo vertelt hij. Volgens de Google-manager is de pilot tot nu toe beperkt gebleven tot het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Buitenlandse Zaken heeft een eerste stapje daarin gemaakt. We moeten verder zien hoe dat zich ontwikkelt. We voeren vanzelfsprekend wel gesprekken met de centrale overheid, met bijna alle cio's van de verschillende departementen, en ook met degene die daar boven zit.'

Veertig euro per gebruiker per jaar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt voor de pilot. 'De Google Apps Premier Suite is geen gratis oplossing. We vragen er, ook aan overheden, veertig euro per jaar per gebruiker voor, zoals we dat doen bij bedrijven. Het is alleen een gratis toepassing voor educatieve instellingen zoals universiteiten en hogescholen. Maar niet voor overheden.'

Google Apps voor Overheden bevat online e-mail, kantoorapplicaties, agendafunctionaliteiten, websitebeheermogelijkheden en functionaliteit voor het beveiligd delen van video's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is een interessante gedachte; komt Google dan ook met een omgeving die Departementaal Vertrouwelijk aan kan? De gedachte dat onze staatsgeheimen op servers in de VS (dus buiten onze jurisdictie) staan is een interessante.

Ik zou een 'private cloud' geen verkeerd plan vinden voor de rijksoverheid (of de hele overheid) maar google apps doet toch te veel denken aan 'us too' in de hype. Zo slecht zijn de standaard buza werkplekken van Pygmalion toch niet?

OMG... gezien alle data die Google verzameld, kunnen de persoonsgegevens van alle Nederlanders er ook wel bij. De waan van de dag.. Ik voorspel over een aantal maanden een gigantisch datalek. CBP wees op uw hoede.

Wie heeft dit achterlijke plan bedacht?

Waarom met dergelijke gevoelige informatie naar het buitenland?

Bovendien staat met name Google er om bekend het niet zo nauw te nemen met de privacy van zijn klanten en alles commercieel uit te buiten.

Lijkt mij ook een onveilige oplossing. De eindgebruiker heeft vaak geen benul over de hoe met vertrouwelike data om te gaan. Regelmatig worden pc's met dergelijke info op straat gevonden. Dit is volgens mij nog maar het puntje van de ijsberg met vertrouwelijke data die in het openbaar en dus ook op het Internet rondzwerft.

Google Apps biedt niet de mogelijkheid om de cloud voor een bepaalde klant tot Nederland te beperken. Dit lijkt mij dus, zoals anderen al aangeven, een zeer onwenselijke stap.

Laat Google er eerst maar voor zorgen dat je als eindgebruiker er voor kan kiezen de cloud tot bepaalde landgrenzen te beperken.

De data staat niet in de VS, maar gewoon in Nederland. Google doet niets anders dan het beschikbaar stellen van de data aan de gebruiker. Er wordt niets doorzocht of iets anders mee gedaan door Google. Oh ja, ze doen er wel 1 ding mee. De data gaat door de "shredder" heen zodat er afzonderlijke brokjes data onstaan die, bij een eventuele inbraak, onbruikbaar is. Zie het als een bankbiljet waar je alleen aan hoekje van hebt. Je hebt iets in handen maar je kunt er niets mee.
De data is van de klant en niet van Google, dus Google doet er niets mee.

Het ligt anders met data op internet die voor iedereen vrij toegankelijk is, deze wordt door Google wel doorzocht, maar dat doen Microsoft, Yahoo en vele anderen ook. Maar ook dan bepaal je zelf nog steeds of je web site doorzocht mag worden en door wie.

Het enige wat ik hier in de reacties lees zijn vooroordelen en ongefundeerde uitspraken.

In mijn dagelijks werk houd ik me bezig met Google Apps, ik help klanten bij het migreren van de producten die ze nu gebruiken naar Google Apps.

Guus, En toch lees ik her en der dat google niet aangeeft waar ze de data neerzetten alleen waar ze het niet neerzetten. Als jij het dan toch zo goed weet, weet je misschien ook waarom ze dat niet aangeven.

Guus, Google heeft mij persoonlijk laten weten dat in het geval van Google Apps (en dus cloud computing) de locatie van de data niet van te voren kan worden vastgelegd. Oftewel, ze gebruiken gewoon de wereldwijde cloud.

Mocht het dus zo zijn dat de data, bijvoorbeeld, in de VS staat, dan zijn er behoorlijk wat anti terreur wetjes aldaar die de data vrij eenvoudig beschikbaar maakt voor de autoriteiten in de VS.

@ iedereen behalve Guus
lees eens de voorwaarden bij google voor het gebruik van google in je bedrijf.
Liefst voordat je hier ongefundeerd gaat reageren.

Het is volstrekt onbelangrijk waar de data precies staat. Enig idee hoe de "geshredderde"" data weer bij de gebruiker komen? In brokjes ? Je moet wel erg veel vertrouwen in de overheid hebben om dit geen idioot plan te vinden. Google apps is mooi, maar wel alleen maar voor niet-vertrouwelijke gegevens. Buitenlandse zaken werkt daar echter per definitie wel mee. Dus wordt hier om kosten te besparen een groot risico genomen.

Overigens, je bepaalt niet zelf of je website wordt doorzocht, maar of het resultaat ervan op Internet (n Google) wordt gepubliceerd.

Waar de Data opgeslagen wordt zegt Google nooit. Bovendien zijn er meerdere kopieen van de data.
Google vertelt ook niet waar de data centers in de wereld staan. Al is het geen geheim meer dat er 1 in Groningen staat en 1 in Brussel.

Binnenkort kun je als klant bepalen dat jouw data Europa niet uit mag. op land niveau volgt wellicht in een later stadium.

Voor vragen over Google Apps en de veiligheid van data of privacy mag je me ook mailen op guus.disselkoen@waarisguus.nl

@jaap
Je bepaald wel degelijk of je web site wel of niet doorzocht mag worden en welke delen ervan. Dat gebeurd d.m.v. een bestand robots.txt. Daarin staat gedefinieerd welke search agents de site mogen doorzoeken, welke directories doorzocht mogen worden of juist niet. Ook kun je daarin aangeven welke bestandstype niet doorzocht mogen worden.

Ik pas dit ook toe 'bij mijn eigen sites en in de log files zie ik dat de search agents zich daar netjes aan houden.

Handig! Men hoeft dus niet eens meer ergens een ambtelijke USB stick te laten slingeren om informatie te lekken.

De kracht van de cloud is een zeecontainer met servers erin.Die kunnen overal staan.
En technisch kan de data overal ter wereld staan.
En in Rusland zijn de energie prijzen laag en is veel ict kennis.
Dus is zal daar de dataopslag zijn die remote vanuit de vs worden beheerd.
En wij kunnen daar goedkoop van gebruik maken.
En als je toch niets te verbergen hebt maakt het toch niets uit waar je je data bewaard?
Of zou goedkoop misschien wel eens duurkoop kunnen gaan worden.

@Guus
"Binnenkort kun je als klant bepalen dat jouw data Europa niet uit mag. op land niveau volgt wellicht in een later stadium."
Prima, ik mag dan annemen dat Buitenlandse Zaken daar op wacht (land gebonden) alvorens het in gebruik te nemen.

Het past wel in de onderdanige rol die de Nederlandse overheid aanneemt in haar relatie met de VS. Heeft Maxime Verhagen onlangs toevallig weer een ontbijtje gehad in het Witte Huis? Hij straks een leuke baan en zij een ingang naar onze meest vertrouwelijke gegevens.

Handig voor de VS om eens goed te browsen in onze gegevens. Maar we moeten ons wel gedragen anders kunnen we niet meer bij onze eigen documenten.
Ik zie uit naar het security audit rapport!

Leuk die discussie over vertrouwelijkheid. Maar Buitenlandse Zaken wisselt al heel lang heel veel informatie uit met het buitenland en met buitenlandse vestigingen. Dat gebeurt al jaren via buitenlandse providers.
De gedachte dat de data i.v.m. beveiliging in Nederland moeten blijven, slaat dus nergens op.

De beveiliging los je anders op; vooral technisch, organisatorisch en procedureel en maar beperkt fysiek (en dan vooral ten behoeve van de continuïteit).

Lang niet alle informatie is supergevoelig, integendeel. Een SaaS dienst, zoals Google Apps Premier Suite, zal in veel gevallen goed genoeg zijn, zeker als de voorwaarden nader ingevuld kunnen worden.

@frarie
Dat zul je aan het Ministerie moeten vragen.

Ik begrijp niet waar iedereen zich zo druk over maakt. In de cloud, en of dat nu bij Google, Amazon of Microsoft is, is de beveiliging van de data over het algemeen beter geregeld dan op het bedrijfsnetwerk of eigen data center. Externe hosting is al veiliger.
De aanbieders van cloud oplossingen zijn gecertificeerd en voldoen aan de daarvoor gestelde eisen en richtlijnen m.b.t. beveiligen van de data en de privacy.

Dat een overheid kiest voor een cloud oplossing is dan ook niet zo vreemd. juist daar wordt zeer nauw gekeken naar de beveiliging van data en zal niet in zee gaan met een partij als deze niet kan garanderen (en aantonen) dat de data ook daadwerkelijk veilig is.

Rondslingerende USB sticks zullen er altijd blijven, dat heeft niets te maken waar de data opgeslagen wordt.

Euhm, kan zijn dat ik t verkeerd lees, maar e-mail hoeft op zich geen gevoeligde data te bevatten, dat ligt aan de policy die BZ hanteert en een online app betekent toch niet automatisch dat de opslag vd documenten plaatsvind op de google servers ?

Dit artikel heeft wel een hoog "ik neem aan dat" gehalte. Een reactie van het ministerie ontbreekt. Beetje interessant doenerij van "een "topman"!

@Guus
De landen waar de data opgeslagen kan worden hebben een andere wetgeving. Onder andere de VS heeft na 9-11 wetgeving ingevoerd om als overheid eenvoudig gegevens op te eisen, zelfs zonder tussenkomst van een rechterlijke instantie.

Daar zet je dus geen BuZa gegevens neer.

Tenminste, indien je er waarde aan hecht dat de VS en andere landen niet zomaar in allerlij van onze zaakjes kunnen neuzen. Mocht men dit bij BuZa niet meer belangrijk vinden, dan is het wanbeleid en moeten er koppen rollen.

Wat betreft de andere reacties dat het plaatsen van vertrouwelijke gegevens ligt bij de interne privacy policy van BuZa. Dat gaat nooit op, zodra dit het standaard systeem wordt dan kan je er donder op zeggen dat er een hoop gevoelige informatie op terecht komt. Ook informatie wat absoluut niet in handen van andere overheden dient te vallen.

@ibbaman
E-mails kunnen attachments bevatten en die worden, net als het bericht zelf, opgeslagen op de Google Servers.

Google Apps Enterprise Premier edition omvat ook Postini services waarmee allerlei rules ingesteld kunnen worden waarmee controle uitgeoefend kan worden op de inhoud, en bijlagen, van inkomende en uitgaande e-mails. Je kunt rules instellen wat er wel of niet vertuurd of ontvangen mag worden.

Mooie discussie. Ik heb de informatie liever in de cloud van Google dan op een laptop van middle level ambtenaar... Daarnaast wil ik niet dat buitenlandse overheden in onze ministeries kunnen rondneuzen. Ik ben dus erg benieuwd wat Google daarvoor regelt en aan BuZa aanbiedt.

Ik dacht dat dit punt juist de reden was dat Harvard niet met Google Apps in zee ging... Maar ik hoor het echte verhaal graag van iemand die er verstand van heeft.

Dus BuZa en/of Google; maak een einde aan de onzekerheid en vertel ons wat er met de data van BuZa gebeurd en hoe ervoor gezorgd wordt dat een andere overheid hier voor 100% geen toegang tot heeft. Ook niet na 100 gerechterlijke bevelen e.d.

Even wat over de vertrouwelijkheid van informatie:

Quotye van Google Apps:

De Ontvanger draagt zorg voor het niet bekend maken van Vertrouwelijke informatie van de Verstrekker aan enige partij, met uitzondering van werknemers, agenten, vertegenwoordigers of contractanten van de partijen voor welke toegang tot de Vertrouwelijke informatie is vereist voor de uitvoering van deze Overeenkomst ('Geautoriseerd personeel') en die zich middels een schriftelijke overeenkomst verplicht hebben gesteld geen aan de Ontvanger bekendgemaakte vertrouwelijke of eigendomsgerelateerde informatie van derden bekend te maken, of als een dergelijke bekendmaking door wettelijke of overheidsbepalingen is vereist.

Met andere woorden, bagenoeg alle Google medewerkers die onder een 'catchall' Non-Disclosure vallen, kunnen theoretisch bij jouw vertrouwelijke data.

Aangezien Google een Amerikaans bedrijf is, vallen zij dus ook onder de amerikaanse wetgeving, die vereist dat zelfs versleutelde gegevens door de Amerikaanse overheid op wettelijk bevel ingezien moet kunnen worden

Lees de overeenkomst eens goed door zou ik zeggen Google doet geen enkele uitspraak over toepasbaarheid, geschiktheid, beschikbaarheid enz. en wijst alle verantwoordelijkheid van de hand.

Ik wil niet zeggen dat niemand met Google Apps in zee moet gaan integendeel. Alleen een Overheidsdienst waar vertrouwelijke data verwerkt wordt op een publieke cloud plaatsen, dat gaat me wel een beetje ver. Zelfs als de data 'versnipperd' wordt. Google heeft de rechten op het snipper-algoritme, en kan dus altijd de data weer terug halen.

Zie ook dit artikeltje op Webwereld.

"AIVD waarschuwt voor cloudspionage"

En deze op techworld.nl: "Volgens bronnen wordt er momenteel serieus gekeken naar de “G-Cloud”, een webomgeving van de Rijksoverheid waarvan de data in elk geval niet in het buitenland wordt gestald."

Ik ben benieuwd.

Toch een vreemd idee dat informatie van buitenlandse zaken op servers van derden wordt opgeslagen.
Belangrijk hierbij is om vast te stellen wat voor informatie dit is en hoe vertrouwelijk die informatie is.
Volgens het voorschrift informatiebeveiliging rijksdients worden er toch wel bijzondere eisen aan het opslaan en behandelen van vertrouwelijke informatie gesteld. Voldoet Google aan deze voorwaarden?

Op TFE (theFactor.e) nieuws (sorry redactie, ik wist niet dat linkjes niet zijn toegestaan) is het volgende te lezen:

"Daarnaast is de locatie van de datacenters waar de clouds staan voor sommige organisaties, vanwege wettelijke beperkingen, belangrijk. De overheid moet er bijvoorbeeld voor zorg dragen dat haar data binnen de Europese Economische Ruimte (EER) wordt opgeslagen. Voor zover bekend voldoen alleen EC2 en S3 van Amazon hieraan. Voor beide oplossingen staan sowieso datacenters in Ierland en wordt directe uitwisseling van data tussen EU datacenters en die in de VS niet toegelaten.

Onduidelijk is hoever de Patriot Act reikt. Zouden de VS bij data in datacenters van Microsoft, Google, Amazon mogen komen die niet op VS grondgebied staan?"

Zolang alles binnen de EER blijft is het risico al een stuk kleiner. Maar dan nog, ik denk dat het op Nederlands grondgebied moet blijven en de laatste onduidelijkheid over hoe ver de Patriot Act reikt is een interessante vraag.

@bert
Ministeries maken nu ook al gebruik van andere partijen voor de opslag van data. Dit gebeurd o.a. bij DTO, welliswaar overheid, maar buiten het eigen ministerie.

Als je de informatie leest die via deze url te benaderen is: http://www.google.com/support/a/bin/answer.py?answer=60762&hl=en dan zul je zien dat Google daaraan voldoet.

1. Europese aanbestedingsregels?
2. Toch wel triest dat een bedrijf zo extreem in de publiciteit te moeten treden over zo'n kleine pilot bij...
3. Wat is er met het ooit o zo gesloten BZ gebeurd, waar zelfs op ambassades aparte PC stonden voor internet...

Zit de AIVD te slapen of zo?

@Cram

1. €40 * 500 gebruikers = € 20.000! ;-)
2. eens!
3. tsja tijden veranderen, wellicht worden ze daar ook eens realistisch over mogelijke risico's!

Want wake up anderen, denk je echt dat BZ hun daadwerkelijk belangrijke data over Google Apps laten lopen? Hahahaha...

Ofwel CIA krijgt rechtstreekse inzage in onze overheid.
Nu was onze overheid altijd al een klucht.

Maar ik vindt dit niet kunnen, google doet totaal niets aan privacy bescherming en daar worden dan lands-zaken besproken.

Dit gaat echt te ver hoe denkt onze BVD erover, hoe denkt het kabinet erover, dat een buitenland bedrijf de data in handen krijgt van ons land.


Dit is voer voor de piraten partij die zullen er van smullen, en ik hoop er ook de aandacht aan schenken die dit verdient.

@Peter
Misschien is het verstandig eerst wat informatie te lezen voordat je hoog van de daken onzin gaat roepen: http://www.google.com/support/a/bin/answer.py?answer=60762&hl=en

Het gaat hier om Google Apps Enterprise premier. Niet de gratis Google diensten voor consumenten. Overigens wordt Gmail ook niet doorzocht door Google.

@Guus
Om de een of andere reden negeer je het feit dat, onder andere, in de VS wetgeving bestaat die instanties als de CIA welhaast ongelimiteerd toegang geeft tot databanken en dus ook een in de VS geimplementeerde cloud.

Het is zelfs nog maar de vraag of het voldoende is om de gegevens op Nederlandse bodem te zetten, dan nog zou de Patriot Act de CIA de mogelijkheid kunnen geven om via Google de gegevens in te zien. Dit zal uitgezocht moeten worden.

Staar je niet blind op de privacy policy van Google, die is binnen het kader van, en dus ondergeschikt aan, de wet.

Die wetgeving geld voor ieder amerikaans bedrijf dat cloud oplossingen aanbied. Of ze nu Google of Microsoft of Amazon heten. Ook als het bij een een hosting bedrijf staat is wet en regelgeving van toepassing. En zo zijn er nog tal van andere redenen te vinden waarin het mogelijk is. Dit is niet Google specifiek. Mijn werkgever bied ook hosting en cloud diensten aan en we hebben er ook mee te maken.

BuZa kennende zal de pilot ook inzicht moeten geven in de beveiligingsmaatregelen en het max. niveau van vertrouwelijkheid. Leuk PR verhaal van/voor Google BeNeLux. De beveiliging (ondermeer data encryptie en sleutelbeheer) geeft BuZa echt niet in handen van Google!

@sz
En wie zou dat dan wel moeten doen? Als je voor een cloud oplossing kiest, dan besteed je dat ook automatisch uit. Je kunt zelf geen software of certificaten installeren. Je mail komt bij Google binnen en blijft in hun data centers.
Je hebt toegang tot de data met een mail client, that's it. Er zijn wel (cloud) oplossingen voor strong authenticatie en tools voor het beheer van accounts, maar dat is het wel zo'n beetje. Kijk eens in de Google Apps Marketplace, dan zie je wat er te koop is.

@Guus
"Die wetgeving geld voor ieder amerikaans bedrijf dat cloud oplossingen aanbied. Of ze nu Google of Microsoft of Amazon heten."

Interessant, het maakt dus niet uit waar de data fysiek staat. Dat betekent dat BuZa met geen enkel buitenlands bedrijf in zee mag gaan.

Vraag ik me af waarom ze in vredesnaam deze pilot doen, kwalijke zaak.

@frarie
De wetgeving is vrij complex omdat het over landsgrenzen heen gaat. Bovendien is er nog geen juresprudentie op dit gebied. Het is uiteraard onzin dat mannetjes bij de CIA zitten te graven in data van welk bedrijf dan ook, zomaar uit nieuwsgierigheid. Toegang tot data wordt niet zomaar verkregen, er moet wel degelijk iets aan de hand zijn. Bedrijven die cloud diensten serieus nemen, en ook de grote bedrijven en overheden willen bedienen zorgen er voor dat ze aan de strengste wet en regelgeving voldoen en beschikken over de nodige certificeringen m.b.t beveiliging en privacy.

Ik heb voor diverse ministeries gewerkt, ook BuZa, en daar wordt van te voren heel goed nagedacht over wat men gaat doen en of het wel voldoet aan alle eisen t.a.v. beveiliging e.d.

@Guus
Jurisprudentie? Die is er niet in het geval van, onder andere, de Patriot Act. In die nieuwe regelgevingetjes staat expliciet vermeld dat de CIA zonder tussenkomst van de gerechtelijke macht gegevens uit databanken mag opeisen.

Dan ontstaat er dus geen jurisprudentie. Die kijken 'gewoon' mee wanneer ze het zelf nodig achten zonder dat ook maar een haan naar kraait en zonder dat ook maar iemand er ooit achter komt.

Niet al te veel vertrouwen in overheden stellen lijkt me geen slecht idee. De geschiedenis leert ons dat, onder andere, de VS niet vies is van 'meekijken'.

Iemand suggereerde dat de autoriteiten in de VS een 'back-door' in, o.a., Google's cloud heeft. Ik weet het niet, kan het niet bevestigen, maar het is naief om te stellen dat dat niet het geval kan zijn.

@frarie
Dat spook over een backdoor dwaalt al een tijdje rond en ik denk dat ze dat bij BuZa ook wel kennen.

Stel er is een backdoor, hoe zou de CIA daar gebruik van kunnen maken en vele terrabytes aan data willen bekijken? Data die als e-mail berichten opgeslagen zijn, in docs, sites, videos, presentaties, etc.
Het is geen netwerkschijf waarin je kunt bladeren en een bestand, dat verdacht is, kunt openen. De data is versnipperd opgeslagen, mogelijk over meerdere datacenters. Enig idee hoeveel tijd het kost om data te analyseren en te classificeren? Uiteraard zal het mogelijk zijn software te maken die dat allemaal kan, maar waar moet je naar zoeken om resultaten te vinden?

Als de CIA ongelimiteerde toegang zou hebben tot alle data van aanbieders in de cloud dan denk ik niet dat er nog 1 bedrijf interesse heeft om voor een cloud oplossing te kiezen. Als je bedenkt dat diverse Amerikaans overheidsdiensten, en semi-overheid, naar de cloud aan het verhuizen zijn, en niet echt zitten te wachten op het meegluren van de CIA, dan denk ik meer aan een broodje aap verhaal dan een serieus risico.

Guus:"Het is uiteraard onzin dat mannetjes bij de CIA zitten te graven in data van welk bedrijf dan ook, zomaar uit nieuwsgierigheid".
Dat is was naief. Er is zelfs een programma om alle (data)communicatie van en naar de USA te monitoren (mbv van NARUS).
De NSA heeft er een handje van om "assistentie" van Amerikaanse bedrijven te vragen. Wanneer men vermoedens uit dat bedrijfsdata oneigenlijk gebruikt is en hierover een klacht indient, dan is het antwoord dat een bedrijf zal krijgen, als volgt:

"The plaintiffs do not have grounds to press such claims unless they can show that Google in fact assisted in the alleged program, and that plaintiffs' own communications were in fact intercepted and accessed by the government under the alleged program" (the Patriot Act).

De eerste vraag die elk (serieus) bedrijf dan ook zou moeten stellen is: Wij willen uw infrastructuur, processen en procedures auditten, kan dat? Ik vermoed dat geen van de Cloud bedrijven hier positief op zullen reageren.

@Guus
Zo'n backdoor zou natuurlijk door Google zelf in opdracht van, bijvoorbeeld, de CIA aangebracht zijn. Dat betekent dus dat ze een volledige API ter beschikking hebben om de gegevens te doorzoeken.

Niemand weet of de CIA er al dan niet bij kan. En staar je niet blind op de CIA, er zijn wel meer overheidsdiensten die er voor in aanmerking zouden komen.

Wees niet naief is mijn boodschap. Ik ga hier niet lopen verkondigen dat er per definitie een backdoor in zit, maar het behoort absoluut tot de mogelijkheden. En dat is zeer ongewenst.

En dat naast het feit dat de Amerikaanse overheid uberhaubt zonder enige gerechtelijke macht of zonder enige vorm van publicatie willekeurige gegevens in databanken kan opvragen. Dus ookal zou er toevalig geen backdoor in zitten, dan nog is het een zeer groot risico. Eigenlijk gewoon een hele domme keuze.

Probleem is dat je niet weet hoe zaken gaan lopen in de toekomst. Wellicht dat er bij google ooit een paar gekke machtsgeile mensen komen. Gedachtenexperiment: stel dat de grote banken ook in de cloud gaan...

Als we ons straks massaal en vrijwillig hebben uitgeleverd aan google, heeft google de macht want alle info.
Ik heb een akelig gevoel dat we straks spijt hebben met z'n allen, in de val gelokt met de worst van enorme it besparingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-26T10:03:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.