'Google Apps vloekt niet met Project Goud'

Dit artikel delen:

De pilot van Google Apps bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vloekt niet met de uitrol van nieuwe ambtenarendesktops met Microsoft Office binnen het project Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR). Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken in reactie op het nieuws dat in het eerste kwartaal van 2010 onder vijfhonderd medewerkers een pilot met Google Apps werd uitgevoerd. Voorheen was DWR bekend onder de naam 'Project Goud'.

'Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil deze voorziening alleen gebruiken in het geval zich calamiteiten voordoen', vertelt een woordvoerder. Volgens het ministerie is daarmee geen sprake van tegenstrijdigheid in het ict-beleid om rijksbreed Microsoft-kantoorapplicaties uit te rollen.

Ict-dienstverlener Getronics bouwt sinds augustus 2008 aan gestandaardiseerde werkplekken voor 21.000 ambtenaren bij zeven ministeries en vijftien andere rijksinstellingen. Verwachting is dat het project later dit jaar is afgerond. Getronics baseert de werkplekken op het concept ‘Future-Ready Workspace'. Dat betekent dat Microsoft Windows, Office 2007 en Exchange op de desktop draaien.

Google Apps bevat ook kantoorpakket

Google Apps voor Overheden bevat online e-mail, kantoorapplicaties, agendafunctionaliteiten, websitebeheermogelijkheden en functionaliteit voor het beveiligd delen van video's.

Getronics was niet op de hoogte van de pilot. Een woordvoerder: 'Op de verschillende departementen worden met regelmaat (technische) pilot's gehouden. Getronics is voor wat betreft deze pilot niet expliciet geïnformeerd.

De dienstverlener bestrijdt echter dat de pilot met Google Apps in tegenspraak zou zijn met de principes achter de door Getronics geleverde desktop: 'De architectuur van de DWR Client, gebaseerd op Future-Ready Workspace van Getronics, is hybride. Het toepassen van andere technologieën in combinatie met de DWR Client is goed mogelijk. De kracht van de door de Nederlandse Overheid gekozen architectuur zit in het feit dat cloud- en webtechnologie een serieuze plaats kan krijgen in zowel de huidige als toekomstige DWR Client.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk een stap in de goede richting. Geen gedoe meer met USB-sticks en onbeveiligde mail's

Ik hoop dat ze kiezen voor een soortgelijke techniek, waar ze volledig op kunnen vertrouwen. Moet je voorstellen wat een bureaucratische rambam er tussen uitgehaald wordt.

Wat ik me afvraag is het volgende: is er ooit een eu aanbesteding voor dat project? Waar is toen NoIV gebleven? Hoe komt dat men met belasting geld niet rekening houdt ook met andere oplossingen, zoals OS?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-31T14:16:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.