WCIT 2010

3300 genodigden bezoeken WCIT

Dit artikel delen:
I amsterdam

Branchevereniging ICT~Office vindt dat het World Congress on Information Technology (WCIT) 2010 boven verwachting is verlopen. Het congres trok meer dan 3300 genodigden uit 88 landen. Vooral de sfeer op het evenement was bijzonder, vertelt woordvoerder Lucas Stassen van ICT~Office. 'Zo gaf de aanwezigheid van eurocommissaris Neelie Kroes en kroonprins Willem-Alexander een enorme boost.' Ook over het aantal sprekers en de kwaliteit van hun bijdragen is hij vol lof.

De belangrijkste doelstellingen voor de organisatoren van het congres zijn ruim behaald, zegt de voorlichter. 'We hebben de ict-sector goed op de kaart kunnen zetten. Bovendien heeft het ministerie van Economische Zaken getoond dat Nederland een belangrijk ict-centrum is en de gemeente Amsterdam kon zich promoten als creatieve ict-stad.'

Ook de sponsors hebben voldoende aanloop gehad. 'Wij zijn heel tevreden over het WCIT', vertelt Madelon Kaspers van hoofdsponsor Capgemini. 'Het WCIT is niet alleen waardevol als een driedaags evenement geweest, maar vooral ook tijdens de anderhalf jaar voorbereidingstijd. Denk aan de samenwerking die tot stand is gekomen tussen publieke en private organisaties om de thema's en de Verklaring op te stellen.'

Verklaring van Amsterdam

Het evenement heeft geresulteerd in de opstelling van de Verklaring van Amsterdam. Daarin zijn vier speerpunten geformuleerd, waarmee de organisatie aan de hand van informatietechnologie een duurzame toekomst met toegang tot informatie voor iedereen hoopt te bereiken.

'Het opstellen van de verklaring verliep opvallend soepel', zegt Stassen. Dat in de uiteindelijke versie veel compromissen zijn opgenomen om de verschillende culturen en belangen tegemoet te komen, stoort hem niet. 'Compromissen horen er bij. Uiteindelijk ligt er nu wel een verklaring waarmee de ict-sector en overheden aan de slag kunnen. Het is een eerste stap. Op het volgende WCIT, dat in 2012 in Montreal wordt gehouden, moet alles concreter worden.'

Elf thema's

Landen thema WCIT

De Berlijnse start-up Your Neighbours maakte een infographic die de herkomst van WCIT-bezoekers en hun interesses voor de diverse thema's toont. Klik voor vergroting. (Bron: Your Neighbours)

Het World Congress on Information Technology 2010 vond in de Amsterdamse RAI plaats van 25 tot en met 27 mei 2010. Op het evenement kwamen elf Engelstalige thema's aan bod: Finance, Security & Safety, Mobility, Energy, Creative Industries, eSkills, eHealth, Sharing Space, eInclusion, eGovernment en Water.

Deelnemers waren uitgenodigde topmensen uit het bedrijfsleven, not for profit-organisaties en overheden. Woordvoerder Stassen zegt dat bij een volgend evenement meer organisaties uit het midden- en kleinbedrijf moeten kunnen deelnemen.

Sprekers

Behalve eurocommissaris Kroes en de kroonprins, spraken onder meer demissionair minister Maria van der Hoeven en Intel-ceo Paul Otellini op het evenement. De organisatie was in handen van branchevereniging ICT~Office, de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-28T14:42:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.