Rijks-CIO Hillenaar is commissaris bij AZ

Rijks-cio Maarten Hillenaar is toegetreden tot de raad van commissarissen bij voetbalclub AZ. De raad controleert de directie van AZ NV, bestaande uit directeur Algemene Zaken Toon Gerbrands en directeur Voetbalzaken Earnest Stewart. Bij de Alkmaarse voetbalclub is een nieuwe bestuurslaag ingericht, nu de voetbalclub is overgenomen door een groep ondernemers uit de regio.

Hillenaar (1958) is nog steeds actief als voetballer én jeugdtrainer. Vanaf begin 2009 is hij werkzaam als de eerste 'chief information officer' van de rijksoverheid. Hillenaar heeft ruim 25 jaar ervaring binnen en buiten de overheid met complexe vraagstukken op het gebied van strategievorming, innovatie en verandering gekoppeld aan de inzet van ict.

Op de website van de voetbalclub staat een heus governancemodel. Daaruit blijkt dat boven de raad van commissarissen bij AZ nog de Stichting AZ staat. Deze stichting heeft met de curatoren van het failliete DSB Beheer, waaronder AZ viel, overeenstemming bereikt over een overname van de Noord-Hollandse profvoetbalclub. Een groep ondernemers uit de regio zorgt voor de financiering.

Hobby

'Nee, het governancemodel is niet door mij bedacht. Dat bestond al', lacht Hillenaar. Hij vertelt dat voetbal een van zijn hobby's is. 'Ik speelde jaren bij HBS, een hoofdklasser uit Den Haag, en train daar jeugdelftallen. Wist je dat HBS, weliswaar in een ver verleden, al zes keer landskampioen is geweest, meer dan AZ! Ik voetbal nog wel iedere zondag, maar dan bij FC Stokroos, buiten competitie, met onder andere David Nascimento.'

In een vorige functie bij automatiseerder PinkRoccade was Hillenaar rond 2000 actief betrokken bij het opzetten van een sponsorovereenkomst met voetbalclub RKC uit Waalwijk (daar waar concurrent Centric in die tijd hoofdsponsor De Graafschap was. Hillenaar: 'Dat waren interessante confrontaties.'). In die periode leerde hij het professionele voetbalcircuit kennen via mensen als Marcel Brands (ex-profvoetballer/bestuurder) en Toon Gerbrands (ex-volleyballer, coach/bestuurder) die later bij AZ bestuursfuncties kregen.

Maatschappij

Hij benadrukt dat de functie van commissaris een louter bestuurlijke rol op afstand is. 'Van commerciële zaken hou ik mij verre. Mijn taak is het controleren van de statutaire directie. Natuurlijk heb ik dit commissariaat gemeld bij het ministerie. De invulling van zo'n post geeft ook aan dat je als ambtenaar ook maatschappelijk betrokken kan zijn. Voetbal heeft immers maatschappelijke waarde.' Op de vraag of hij ook ict-methodieken gaat introduceren, zoals de reviewmethode Gateway die de rijksoverheid hanteert, zegt hij lachend: 'Wie weet. Daar ga ik eens over nadenken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-02T12:15:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.