Overheid zet definitieve streep door ICTRegie

Dit artikel delen:

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft besloten om de werkzaamheden van ICTRegie na 2010 stil te leggen. Het besluit hing al enkele weken in de lucht, maar is op 29 juni 2010 definitief aan de Tweede Kamer meegedeeld. Volgens de bewindsvrouw heeft de organisatie het ict-onderzoek niet kunnen versterken of laten aansluiten bij de praktijk. Bovendien ontbreken additionele onderzoeksbudgetten. Enkele onderdelen van ICTRegie blijven behouden.

Het mandaat van ICTRegie, het Nationaal Regieorgaan voor ict-onderzoek en -innovatie, wordt na 2010 niet verlengd. De bereikte resultaten zullen volgens Van der Hoeven echter niet verloren gaan. Zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer dat de overheid doorgaat met het stimuleren van ict-onderzoek. 'Dat is van onverminderd belang voor de Nederlandse economie en wetenschap.'

Als voorbeelden noemt Van der Hoeven het GigaPort3-project van SURFnet, waarvoor 32 miljoen euro subsidie is, en de oprichting van het e-Science Research Center. Ook verwijst de bewindsvrouw naar Commit, de opvolger van het BSik-programma voor ict-onderzoek en -ontwikkeling in Nederland. Daarvoor maakte het kabinet eind mei 2010 een reservering van vijftig miljoen euro.

Innovatieplatforms

Ook zullen enkele van de veertien ict-innovatieplatforms (IIP's) die bij ICTRegie waren aangesloten, worden voortgezet. Niet alle veertien platforms zouden goed aansluiten op de sleutelgebieden die door de overheid zijn vastgesteld. In 2011 wordt de begeleiding van de IIP's opgedragen aan beleidsorganisatie Agentschap NL (het vroegere Senter Novem) in samenwerking met subsidieverstrekker NWO.

Als reactie op de stopzetting van het mandaat van ICTRegie, schreef Paul 't Hoen, de voorzitter van de adviesraad van de organisatie, begin juni op de website dat hij kwaad, teleurgesteld en verdrietig is. Hij vindt dat er voortdurend te weinig aandacht is voor het belang van ict-onderzoek en de aansluiting daarvan met maatschappij en bedrijfsleven.

Het hoofd van het bureau van ICTRegie Jan Piet Barthel vertelde al eerder aan Computable: 'Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar tegelijkertijd hopen we op nieuwe mogelijkheden en kansen voor onze kroonjuwelen.'

ICTRegie is in 2004 door het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en onderzoekssubsidiegever NWO opgericht als tijdelijke organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-01T08:26:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.