ICTU en Logius gaan nieuw DigiD bouwen

Dit artikel delen:

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft overheidsdienstverlener ICT Uitvoeringsorganisatie (Ictu) en beheerorganisatie Logius geselecteerd voor de ontwikkeling van DigiD-X. Dat is de nieuwe versie van de authenticatievoorziening DigiD. Ictu wordt verantwoordelijk voor de totstandkoming van DigiD-X, Logius gaat de voorziening beheren.

De realisatie van DigiD-X en de migratie van het huidige DigiD naar de nieuwe versie van de authenticatievoorziening gebeurt door een leverancier die wordt geselecteerd door de twee partijen. Daartoe heeft Ictu een niet-openbare Europese aanbesteding uitgeschreven. Hiervoor is gekozen omdat specifieke eisen worden gesteld aan de inschrijvers van de aanbesteding, zegt een woordvoerder van Ictu.

De geschatte opdrachtwaarde voor de realisatie van DigiD-X is vier miljoen euro over vier jaar. In deze schatting zijn de kosten voor ontwikkeling, doorontwikkeling en beheer meegenomen. De kosten voor hosting zitten er nog niet in. ‘De geschatte opdrachtwaarde is gebaseerd op de aanname dat de toekomstige kosten worden verlaagd als gevolg van nieuwbouw of renovatie van DigiD', zegt de woordvoerder.

Nieuwe versie

DigiD-X is de nieuwe versie van de authenticatievoorziening DigiD. Een nieuwe versie is noodzakelijk om de voorziening beter beheersbaar te maken en beter te integreren met andere voorziening van e-overheid waarbij de burger gevraagd wordt zich te authenticeren. ‘De samenwerking tussen bijvoorbeeld DigiD en MijnOverheid.nl en tussen DigD en DigiD Machtigen wordt vereenvoudigd', zegt de woordvoerder.

Aan de nieuwe versie wordt sinds halverwege 2009 gewerkt. De oplevering is gepland voor 2011.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Stichting ICTU en Logius zijn de aanbestedende dienst van deze aanbesteding. Logius is een agentschap onder het Ministerie van Binnelandse zaken (voorheen GBO) die de gerealiseerde oplossing zal beheren.
Deze aanbesteding is 11 maart al aangekondigd. De deadline was 26 april. Dus echt actueel is bovenstaande niet. Interessanter is het om te weten aan welke marktpartij de realisatie is gegund.

Hopelijk dat bij het bouwen van het nieuwe systeem gebruik wordt gemaakt van WS-trust waardoor het eenvoudiger wordt om er mee te werken.

verzoeken of WS-trust geimplementeerd te krijgen kunnen via een RfC bij hun servicedesk aangevraagd worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-29T12:39:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.