Justitie onderzoekt privacyvoorwaarden Apple

Justitia

Het Nederlandse ministerie van Justitie laat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoek doen naar een wijziging in de privacyvoorwaarden van hardwarefabrikant Apple. De wijziging houdt in dat de leverancier locatiegegevens van gebruikers mag verzamelen, verwerken en verkopen. De vraag is of Apple de gegevens voldoende anonimiseert zodat ze niet te herleiden zijn naar de gebruiker.

Het CBP moet nagaan of Apple de gegevens voldoende anonimiseert om te voorkomen dat ze naar individuele gebruikers kunnen worden herleid. Dat schrijft demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken in antwoord op vragen van VVD-kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias. Zij stelden vragen over de wijziging van de privacyvoorwaarden door de leverancier.

Apple claimt in de voorwaarden dat het die gegevens anonimiseert en ze niet te herleiden zijn. De minister wil dat controleren.

App Store

Apple wijzigde in juni 2010 de voorwaarden voor het gebruik van zijn iTunes Store en App Store. Waarbij de gebruiker Apple toestemming geeft exacte locatiegegevens in real-time te verzamelen en te delen met partners. Critici vermoeden dat de gegevens worden gebruikt om met Apples advertentiedienst iAd relevantere advertenties te tonen. Ze stellen dat wanneer meer gegevens dan alleen de locatie, zoals telefoonnummer of imei-nummer (soort serienummer van het apparaat red.) worden verzameld, bestaat de kans dat de gegevens naar individuele gebruikers herleidbaar zijn.

Veel applicaties verzamelen overigens al veel langer de locatie van iPhone- en iPod touch-gebruikers. Google vraagt bij de set-up van Android-toestellen ook toestemming om de locatie van gebruikers te mogen opvragen. Die wordt gebruikt voor de Klok/Weer-widget van HTC, advertenties van AdMob en voor het detecteren van files op wegen, stelt informatica-website Tweakers.net.

Het is de vraag of Apple het Nederlandse instituut toestemming zal geven om na te gaan welke gegevens worden verzameld. Eerder werd in Duitsland al een dergelijk onderzoek aangekondigd. Het is nog niet bekend wanneer het CBP het onderzoek afrondt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een reden temeer om Apple produkten te meiden. Dit bedrijf behandelt zijn klanten als onmondige idioten onder het mom van een "goede gebruikerservaring".

Mijden zou nog beter zijn.

@frik, je hebt gelijk

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-05T09:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.