Vertraging Schengensysteem kost 1,9 miljoen

Dit artikel delen:

De vertraging van het nieuwe Schengen Informatie Systeem (SIS II) kost de Nederlandse overheid 1,9 miljoen euro. Daarmee komen de totale kosten van het Nationale Schengen Informatie Systeem (NSIS), dat deel uitmaakt van SIS II, op 22,8 miljoen euro. Dat schrijft minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

SIS II wordt pas het eerste kwartaal in 2013 in gebruik genomen. Eigenlijk had het systeem in september 2009 moeten zijn ingevoerd. De bouw van het systeem heeft vertraging opgelopen, doordat tests begin dit jaar te veel druk op de projectorganisatie legden. ‘Deze tests hebben zoveel capaciteit en energie van de projectorganisatie vereist, dat de bouw van het systeem vertraging heeft opgelopen', zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder tegen Computable.

De extra kosten van 1,9 miljoen euro zijn vooral voor het langer in stand houden van het projectteam. Daarnaast moeten er aanpassingen worden doorgevoerd naar aanleiding van een wijziging in de internationale specificaties. En er moeten extra testwerkzaamheden worden uitgevoerd, schrijft de minister. De minister belooft de Tweede Kamer op de hoogte te stellen als het systeem nog duurder zal uitvallen.

Marechaussee

SIS II is de vervanger van Centraal Schengen Informatie Systeem (CSIS), waarin de gegevens van mensen die de grens oversteken worden bewaard. Dit moet het werk van de marechaussee vergemakkelijken. Elk land heeft een Nationaal Schengen Informatie Systeem (NSIS) dat op het centrale systeem moet worden aangesloten.

De eerste versie CSIS kan alleen werken met teksten. In de nieuwe versie moet het ook mogelijk zijn pasfoto's, voetafdrukken of vingerafdrukken op te slaan. Een snelle invoering van het systeem is noodzakelijk, omdat nieuwe Schengenlanden niet kunnen worden aangesloten op de oude versie. De landen Roemenië en Bulgarije hebben hiermee te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"kost de Nederlandse overheid 1,9 miljoen euro "
moet zijn:
Kost de Nederlandse belastingbetaler 1,9 miljoen euro.
Overheid is alleen maar de verdeler.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-06T08:35:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.